Hlavní obsah

VIDEO: Klapzubova jedenáctka mi pomohla k maturitě, líčil Morávek

Již v zimě mohl fotbalový klenot Bohemians 1905 Jan Morávek vyměnit druhou ligu za německou bundesligu a stát se hráčem Schalke. On však jakýkoliv přestup odmítl s tím, že chce pro Klokany vybojovat postup mezi elitu a udělat si maturitu. Středečním odpolednem naplnil i druhou podmínku, i když se při ní, jak sám říká, pořádně zapotil. „V českém jazyce jsem se chytil Klapzubovou jedenáctkou,“ nezapřel tvář fotbalisty Morávek ani u zkoušky z dospělosti.

Článek

Jak jste zvládl zkoušku z dospělosti?

Uspěl jsem. Dvojku jsem dostal ze zeměpisu a angličtiny, trojku pak z českého jazka a matematiky.

Prožíval jste klíčové okamžiky svého studijního života hodně emotivně?

Upřímně jsem se strašně zapotil. Bylo to snad ještě horší než na hřišti. Teď už jsem hlavně šťastný, že to mám za sebou a ani známky podle mě nejsou tak špatné. Nyní se můžu už jen plně věnovat fotbalu.

Dá se nějak porovnat radost ze zdolání maturitní zkoušky s výhrou na trávníku?

Je pravda, že nyní cítím podobný pocit, jaký zažívám po vyhraném zápase. Musím ale poděkovat přítelkyni a rodičům, že mě podporovali a trenérovi Hoftychovi, že mi dal týden volna.

Kdy jste zažíval nejhorší chvíle?

Určítě to bylo den před zkouškou, kdy jsem se začal dozvídat, jak všichni relativně bez problémů proplouvají.

Na jak dlouho z vašeho stolu zmizí učebnice a knihy?

Troufnu si říct, že minimálně na rok. V koutku duše bych možná v budoucnu uvažoval o vysoké škole, ale teď nad tím nepřemýšlím.

Když se vrátíme k samotné zkoušce. Co vás čekalo jako první a jaké otázky jste si vylosoval?

Prvním předmětem byl zeměpis, kde jsem si vylosoval otázku geografie USA, to bylo bez problémů. Nato mě čekala čeština. To už to bylo horší, protože otázka zněla ´Próza 20. a 21. Století´. Tady jsem se chytil aspoň Klapzubovou jedenáctkou, Bylo nás pět a taky Účastníky zájezdu od Michala Viewegha, které jsem viděl v televizi. Z matematiky jsem si vytáhnul parametr a z angličtiny znečištění ovzduší.

Už během zkoušení jste měl pocit, že si vedete dobře?

Trošku jsem se povzbuzoval, k čemuž mi dopomohla i přítelkyně, kterou jsem při zkoušení nejdřív mít nechtěl, ale pak jsem jí to povolil, což se nakonec ukázalo jako dobrý tah.

Mediální zájem, který vaše maturitní zkouška vyvolala, vás nijak nerozhodil?

Mě ani tak ne, spíš mé dvě spolužačky, které to zažily v životě asi poprvé. Nijak zvlášť mi tento rozruch nevadil, když se udělaly nějaké fotky na začátku a pak, když jsme už odmaturovali.

Svatý týden jste strávil na chalupě. Měl jste během těch sedmi dní míč u nohy?

Vůbec. Spíš jsme s přítelkyní, která úspěšně odmaturovala právě den přede mnou, hráli stolní tenis. Říkali jsme si, že jestli jsme se v něčem za ten týden zlepšili, tak určitě v ping pongu.

Dal jste si tři priority. Udělat si řidičák, maturitu a postoupit do první ligy. Co z toho bylo nejtěžší?

Hodnocení je těžké. Nad učením jsem strávil spoustu času. Asi by se maturita dala srovnat s postupem z druhé ligy, i když musím přiznat, že ve druhé lize jsme proplouvali daleko suverénněji než já teď při zkoušce.

Co vás čeká nyní? Opustíte Bohemku?

Naopak, teď akorát se chystám za spoluhráči do kabiny. Na kluky se těším, hned začnu přípravu na další zápas, který nás ještě čeká.

Měl jsem na mysli po skončení sezóny. Čeká vás přestup z Vršovic?

V létě si s vedením klubu a mým agentem panem Stejskalem sedneme, všechno si vyhodnotíme a uvidíme.

Reklama