Hlavní obsah

Sen se zhmotnil, Pardubice slaví po 51 letech postup do ligy! Dukla má jistotu třetí příčky

Aktualizováno

Na stadionu Pod Vinicí vytryskl v sobotu obří gejzír radosti. Fotbalisté Pardubic dotáhli spanilou pouť druhou nejvyšší soutěží do úspěšného konce, když v rámci 29. kola udolali Vyšehrad 4:1 a po jedenapadesáti letech se vracejí na prvoligovou mapu. Spokojenost zavládla i na Julisce, kde domácí Dukla porazila Varnsdorf 2:1, čímž si definitivně pojistila třetí příčku znamenající případný start v baráži.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Hráči Pardubic se radují z výhry a postupu do první ligy.

Článek
Fotogalerie

V Pardubicích to vypadalo, že domácí stvrdí vytoužený postup bez sebemenších komplikací. Už v 5. minutě posadil Hlavatý míč po rohovém kopu na hlavu Solila, jenž čtvrtou trefou v sezoně poslal domácí do brzkého vedení. Pardubičtí měli také další šance, jenže Zifčák hlavou minul a Jeřábek překvapivou ranou z úhlu rozezvučel jen tyč.

Neproměněné příležitosti Východočechy mrzely. Ve 34. minutě podnikli hosté rychlý výpad, Šandera vysunul Alexandra, který předložil pod sebe balon Milanu Černému a ten ho z první napálil nechytatelně pod břevno.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Zleva brankář Vyšehradu Martin Otáhal, Pavel Černý z Pardubic a Vojtěch Šandera z Vyšehradu.

Svěřenci trenérů Jiřího Krejčího a Jaroslava Novotného však po pauze utnuli nervozitu v ochozech. Pomohly jim k tomu dva pokutové kopy. Nejprve při hlavičkovém souboji spadl míč na ruku Čvančarovi a Hlavatý v 60. minutě do protipohybu Otáhala bez potíží rozvlnil síť.

Sporná penalta a třetí gól

Uběhly jen tři minuty, když se před bránícího Kokoroviče dostal do náběhu Cadu a po kontaktu se stoperem Slavoje těsně před šestnáctkou upadl. Rozhodčí Lerch vyhodnotil situaci tak, že ke škobrtnutí došlo už v pokutovém území a ukázal na penaltový puntík. Exekuce se ujal znovu Hlavatý a ranou pod břevno uspěl i napodruhé. Šikovný záložník si připsal už čtrnáctý zásah v sezoně a na nejlepšího šutéra soutěže Klobásu z Jihlavy ztrácí jedinou trefu.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Střelec Tomáš Solil z Pardubic (vpředu vpravo) se se spoluhráči raduje z branky.

Pardubičtí si poté náskok pečlivě střežili, v závěru ještě dorazili soka čtvrtým úderem z kopačky Cadua a po závěrečném hvizdu propukli ve veliký jásot. Úterní třicáté kolo už nic nezmění na tom, že v tabulce skončí na prvním místě a v příští sezoně si zahrají mezi elitou.

„Je to nepopsatelný pocit. Ve svých letech jsem už nedoufal, že bych tohle někdy mohl zažít. Jedeme tady s určitými lidmi už od divize a najednou jsme se dostali úplně na nejvyšší příčku. Nedá se to slovy ani popsat," neskrýval nadšení v rozhovoru pro Českou televizi kapitán mužstva Jan Jeřábek, jehož tým pronikl do čela tabulky po pátém kole a na špici vydržel. Z 29 utkání prohrál jen tři a pyšnil se výtečnou defenzivou, když inkasoval dohromady pouhých sedmnáct branek. Marek Boháč vychytal na jaře hned sedmkrát nulu.

„Vždycky jsme to tady měli postavené na kabině, ale mužstvo, které se tady tentokrát sešlo, si sedlo neskutečně. Víceméně jsme tomu nemuseli ani moc přikládat pod kotel," hřeje šestatřicetiletého záložníka.

Ve městě perníku propukly bujaré oslavy, byť si pardubičtí fotbalisté o ligové body na vlastním hřišti v příštím ročníku nezakopou. Jejich stadion Pod Vinicí nesplňuje parametry a dočasný azyl zřejmě najdou v Mladé Boleslavi.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Zleva Tomáš Jablonský z Vyšehradu a Pavel Zifčák z Pardubic.

Zbrojovka jen remizovala

V pardubické zaváhání doufalo Brno, které by případnou výhrou v Prostějově mohlo ve 30. kole ještě zabojovat o první příčku a přímý postup.

Jenže Zbrojovka uhrála pouze bezbrankovou remízu, zápas ke všemu dohrávala v deseti, když po dvou žlutých kartách putoval v 77. minutě předčasně pod sprchy Jakub Šural.

Třetí pozici pak obsadí v tabulce pražská Dukla, která si před vlastními diváky poradila s Varnsdorfem. Na Kozmovu hlavičku ještě krátce po změně stran odpověděl Schön, v 57. minutě ale rozsekl nerozhodný stav Jakab. Pro hosty byla porážka dvojnásob bolestivá, po výhře Sokolova nad Chrudimí (3:0) totiž klesli na sestupovou předposlední pozici.

Varnsdorf přivítá v úterý Líšeň. Sokolov, jenž už dříve oznámil, že po sezoně ve druhé lize bez ohledu na konečné postavení v tabulce skončí, nastoupí na půdě Hradce Králové.

Fortuna národní liga
29. kolo:
Pardubice - Vyšehrad 4:1
Branky: 60. z pen. a 64. z pen. Hlavatý, 5. Solil, 80. Lópes - 34. Černý. Rozhodčí: Lerch - Melichar, Šimáček. ŽK: Zifčák - Kokorovič, Černý, Nitrianský, Čvančara. Diváci: 685 (limit 5000 osob na stadionu).
Dukla Praha - Varnsdorf 2:1 (1:0)
Branky: 41. Kozma, 57. Jakab - 50. Schön. Rozhodčí: Klíma - Vlasjuk, Poživil. ŽK: Chlumecký - Lehoczki, Kubista. Diváci: 665 (limit 5000 osob na stadionu).
Líšeň - Třinec 6:2 (1:0)
Branky: 38., 60. a 73. Silný, 48. Rolinek, 70. Matocha, 78. Zikl - 51. Cienciala, 75. Machalík. Rozhodčí: Vojkovský - Koval, Podaný. ŽK: Hlavica, Machálek - Samiec, Hlúpik. Diváci: omezený počet (limit 5000 osob na stadionu).
Prostějov - Brno 0:0
Rozhodčí: Pechanec - Blažej, Dohnálek. ŽK: Kroupa, Šteigl, Bialek, Schuster - Bariš, Šural, Sedlák. ČK: 77. Šural. Diváci: 450 (limit 5000 osob na stadionu).
Sokolov - Chrudim 3:0 (1:0)
Branky: 26. Hasil, 61. Tkadlec, 74. Vávra. Rozhodčí: Petřík - Matoušek, Ratajová. ŽK: Sixta, Krištof, Fofana (všichni Chrudim). Diváci: 473 (limit 5000 osob na stadionu).
Ústí nad Labem - Žižkov 1:0 (0:0)
Branka: 55. Chodora. Rozhodčí: Hanousek - Kříž, Vodrážka. ŽK: Urbanec (Žižkov). Diváci: 912 (limit 5000 osob na stadionu).
Vítkovice - Hradec Králové 1:4 (0:3)
Branky: 64. Matoušek - 20. Šípek, 30. Král, 36. Kateřiňák, 87. Firbacher. Rozhodčí: Černý - Hájek, Horák. ŽK: Russmann, Matoušek - Šípek. Diváci: 255 (limit 5000 osob na stadionu).
Vlašim - Jihlava 2:3 (1:1)
Branky: 40. Vrána, 53. Kadlec - 6. Klobása, 56. Mikuš, 76. Arroyo. Rozhodčí: Machálek - Caletka, Hurych. ŽK: Křišťál, Ritter (oba Jihlava). Diváci: 542 (limit 5000 osob na stadionu)

Reklama