Hlavní obsah

Mareš: Netušil jsem, že Petržela utopil hazardem v Petrohradu tolik peněz

Desetinásobný fotbalový reprezentant Pavel Mareš ostřílený ruskou ligou bude s největší pravděpodobností od nové sezóny pomáhat Viktorii Žižkov v boji o návrat mezi elitu. Třiatřicetiletý stoper se tak chystá navázat na spolupráci s koučem Vlastimilem Petrželou z Bohemians a Zenitu Petrohrad. „Pod ním jsem zažil ty nejkrásnější okamžiky ve své fotbalové kariéře,“ přiznal Mareš.

Foto: archiv

Pavel Mareš

Článek

V jaké fázi je váš příchod na Žižkov?

S trenérem jsme už předběžně dohodnutí. Smlouvu ještě podepsanou nemám, ale vypadá to, že se dohodneme v týdnu.

Jak k tomu přišlo, že v přípravě na novou sezónu oblékáte dres Viktorky?

V Jihlavě se nám do první ligy postoupit nepodařilo a navíc jsem byl hodně zraněný, tak jsem často nehrál. V televizi jsem potom viděl, že trenér Petržela přichází na Žižkov, tak jsem mu zavolal, abych mu popřál.

A rázem jste na testech v týmu…

Navíc bydlím v Praze, takže by se mi angažmá ve Viktorce hodilo. Trenér ostatně sám říkal, že mé jméno už měl na papíře a chtěl, abych přišel na trénink, že se domluvíme.

Takže všechno je hotové a vaší  smlouvě s Viktorkou už nemůže nic zabránit...

Myslím, že už opravdu nic nemůže angažmá zhatit. Trenér i já jsme opětovné spolupráci nakloněni.

Co předcházelo vašemu příchodu na Žižkov?

S trenérem Petrželou jsme si volali dřív, protože jezdil sledovat druholigové zápasy. Nevím, jestli už měl něco rozjednaného, ale každopádně vždy zavolal a zeptal se, kde budeme s Jihlavou hrát, a jak se mi v týmu daří.

To vás Jihlava tak ochotně uvolnila?

Byli jsme domluveni, že pokud se do ligy nedostaneme, stanu se volným hráčem. Věděl jsem tudíž, že v Jihlavě budu končit. Nic jiného rozjednaného jsem neměl a s trenérem Petrželou se navíc znám moc dobře, takže nebylo co řešit.

Co to pro vás znamená působit znovu pod koučem Petrželou?

Co bych zastíral - je to trenér, který mě vedl hodně dlouho. Teď už by to byly tři roky, co se naše cesty z Petrohradu rozešly.

Dá se říct, že jste pod ním zažil ty nejlepší fotbalové roky?

Určitě ano. Ke všem úspěchům, kterých jsem dosáhl, mi pomohl on.

Věříte, že by vám spolupráce mohla klapat i pod žižkovskou věží?

Já v to pevně doufám. Mužstvo je tu dobré, je třeba kluky na druhou ligu pořádně připravit. Nemyslím si, že by měl být pro Žižkov problém hned postoupit.

Trochu odbočme. Jak jste prožíval těžké chvíle trenéra Petržely, když se přiznal k závislosti na hazardních hrách a šel se léčit?

Něco jsem o jeho zlozvyku věděl. Tím, že se šel léčit, mě trochu překvapil, ale určitě jsem ho v tom podporoval. Spousta lidí si to nepřizná, on to naopak vzal jako chlap a celému světu řekl, jak to je. Získal uznání od mnoha dalších lidí za to, že odkryl všechny karty. Nyní pro něho přichází nový začátek.

Věděl jste v Petrohradu, jak špatně na tom trenér se závislostí je?

Něco jsem věděl, ale jako problém jsem to nevnímal. Věděl jsem, že si šel občas zahrát, ale že utratil tolik peněz, to jsem netušil. Ani to, že bere nějaké léky na uklidnění, tajemstvím nebylo. Ty ale užívá spousta lidí.

Ozval jste se mu někdy během jeho léčení v Bohnicích?

Jednou jsem tam za ním i byl. To nejhorší měl za sebou, už to byl úplně jiný člověk, usměvavý, pohodový.

Vede vás na trávníku tedy jiný trenér Petržela, než vás vedl v Petrohradu?

Na hřišti se zase tolik nezměnil. Pořád má v sobě zarputilost do fotbalu. Určitě se v dobrém ještě projeví jeho cholerická povaha a dokáže kluky na trávníku pořádně vyburcovat.

Jak se zdá, mezi vámi dvěma je silnější pouto, než tomu běžně bývá mezi hráčem a trenérem?

Určitě. Vždyť my jsme se poznali už v roce 1998, a pod ním jsem zažil nejkrásnější okamžiky v kariéře. Jednoznačně to byl on, kdo mě ve fotbale nejvíce ovlivnil.

Reklama

Související témata: