Hlavní obsah

Postup do první ligy, to je cíl ústeckých fotbalistů

Josef PešoutPrávo

S jasným cílem v podobě postupu do první ligy zahájí fotbalisté FK Ústí nad Labem jarní část druholigové sezóny. K vysokým ambicím je opravňuje šestibodový náskok v čele tabulky po odehraných šestnácti kolech. „Pro uhájení postupové příčky uděláme maximum, je to naše priorita číslo jedna,“ prohlásil předseda představenstva klubu Jan Linhart.

Článek

„Naše výchozí pozice není špatná, ale mohla být ještě lepší,“ řekl ústecký trenér Svatopluk Habanec. „Pořád se nemohu smířit s tím, že jsme v posledním podzimním kole na hřišti pražské Dukly prohospodařili dvoubrankové vedení a zbytečně jsme prohráli. A pak nechápu obrovskou chybu funkcionářů Mostu při neoprávněném startu jejich hráče v duelu se Zlínem, který tak při kontumaci výsledku dostal dva body navíc. A tím se k nám po administrativním zásahu přiblížil v tabulce na šest bodů,“ poznamenal kouč.

A jak hodnotí zimní přípravu? „Asi o deset procent jsme zvýšili fyzickou připravenost. Výsledky nebyly podle představ, ani jsme neměli možnost trénovat na přírodní trávě. Ale věřím, že se do týmu s příchodem jara vrátí herní automatismy z podzimu. Musíme v první řadě bojovat a pak se snad dostaví i fotbalový projev. Myslím, že po této stránce nejsme o nic horší, než na podzim,“ uvažoval kouč.

Kdo nahradí Veverku?

Lídr tabulky ztratil během zimní přestávky nejlepšího střelce Veverku. Autor jedenácti podzimních gólů se vrátil do Teplic. Místo něj přišli dva noví útočníci. Budou posilami?

„Brožík se v posledních třech letech pohyboval po různých štacích, kde ani moc nehrál. A zřejmě bude mít cestu do základní sestavy delší, než ostatní útočníci. Melunovič má potenciál v osobních soubojích, ale potřebuje čas k adaptaci. Odhaduji, že při jeho současné formě by se mohl zhruba pětkrát dostat do základní jedenáctky,“ povídal Habanec.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že Ústečtí začnou jaro s útočnou dvojicí Jindráček-Karlík. „Martin Jindráček se posunul z hlediska výkonnosti. Je to dříč s dynamickou střelou, ale potřebuje trefovat branku,“ prohodil trenér.

Ústí čeká na úvod jara sobotní domácí duel s Opavou. „Soupeře jsem viděl při jeho generálce s olomouckou rezervou. V zimě vyměnil trenéra a určitě přijede s odhodláním. Chceme však vyhrát a jaro začínáme s přáním, abychom měli po neděli před třetím místem v tabulce devítibodový náskok,“ nastínil Habanec.

V závěru podzimu si ústečtí fotbalisté zpestřovali tažení soutěží různými způsoby. Honili například po hřišti prase nebo se zabývali úvahami o dovolené v Egyptě. „Na jaře už nedovolím, aby naši koncentraci narušovaly nějaké legrácky a zbytečné rozptylování. Vážnost je na místě, jde přece o hodně,“ dodal ústecký kouč.

Kádr Ústí pro jaro: R. Novák, Porcal - Hyčka, Džuban, M. Valenta, Zachariáš, Mišák, L. Dvořák Kaňa - Martykán, Benčík, Franc, Volek, Šmrha, Rudnytskyj - Jindráček, Karlík, Melunovič, Brožík.

Reklama