Hlavní obsah

Svaz kontumoval druholigovému Mostu utkání se Zlínem

Oddělení profesionálního fotbalu ČMFS ve čtvrtek kontumovalo utkání prvního kola druhé ligy mezi domácím Mostem a Zlínem ve prospěch hostů. Za severočeský celek totiž neoprávněně nastoupil záložník Jiří Jedinák, ačkoli měl kvůli čtyřem žlutým kartám ze závěru předchozí sezóny na jeden duel zastavenou činnost.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Martin Vyskočil ze Zlína (ilustrační foto)

Článek

Na hřišti zápas skončil remízou 2:2. Zlínská Tescoma nyní díky kontumaci poskočila na postupové druhé místo v tabulce a na vedoucí Ústí nad Labem ztrácí šest bodů.

Fotbalový svaz přišel na mostecké pochybení na začátku ledna při kontrole agendy první a druhé ligy. "Bylo zjištěno, že Baník Most neuhlídal statistiku žlutých karet. I když měl od disciplinární komise zaslané písemné rozhodnutí o zastavení činnosti Jiřího Jedináka, umožnil mu v utkání prvního kola druhé ligy nastoupit," stojí v prohlášení, které dnes ředitel oddělení profesionálního fotbalu Ivo Lubas zaslal ČTK.

Fotbalový svaz neměl podle soutěžního řádu jinou možnost než duel kontumovat. Most pochybení uznal a nehodlá se proti verdiktu odvolávat. "Byla to shoda okolností. Kluk mlčel, přišla nová trenérská dvojice. Uznáváme chybu, něco takového se stane jednou za 200 tisíc let," řekl ČTK předseda představenstva klubu Petr Kabíček.

Kauzou se dnes zabývala disciplinární komise, která si na své zasedání předvolala mostecké zástupce. Jedinákovi zastavila činnost na čtyři soutěžní utkání a do konce června mu zakázala vykonávat funkci kapitána. "Komise potrestala hráče na spodní hranici trestů, hráč musí pochopitelně také vykonat trest za čtyři žluté karty," uvedl mluvčí disciplinárky Jaroslav Kolář.

Klub dostal pokutu deset tisíc korun. "Mostečtí funkcionáři jednoznačně přiznali pochybení, které vysvětlili selháním nastavených mechanismů v rámci klubu. Uvedli, že interně vyvodili důsledky a prezentovali opatření, která mají vyloučit opakování případu," doplnil Kolář.

Nedostatky na Strahově

Disciplinární komise ve čtvrtek také zamítla žádost Bohemians 1905 o prominutí poslední čtvrtiny ze čtyřzápasového trestu pro útočníka Lukáše Hartiga. S pokusem o omilostnění neuspěl ani Michal Lovětínský z druholigové Jihlavy. Za čtvrtou žlutou kartu v sezoně zastavila komise činnost na jedno utkání Azizi Ibragimovovi z Bohemians 1905 a kladenskému Janu Procházkovi.

Komise rovněž zahájila vyšetřování se střížkovskými Bohemians Praha kvůli opakovaným stížnostem na výkon pořadatelské služby na Strahově. "Při posledním utkání se Slavií zaznamenal technický delegát nedostatky - málo otevřených vstupů do hlediště, pohyb fanoušků v prostoru, kde nemají co dělat. Navíc komise registruje opakované stížnosti na nedostatečný počet otevřených vstupů a zajištění pořadatelské služby," uvedl Kolář s odkazem na podzimní incidenty v souboji s konkurenčními Bohemians 1905 z Vršovic.

Disciplinárka zamítla podnět Václava Chvály, který tvrdil, že Ondřej Lněnička a Radek Dvořák jsou neoprávněně členy odvolací a revizní komise ČMFS, a žádal jejich potrestání. Podle komise však oba dva do funkce potvrdila valná hromada z loňského června.

Reklama

Související témata: