Hlavní obsah

Hradec Králové se po sedmi letech vrací do ligy

Fotbalisté Hradce Králové se po sedmi letech vracejí do první ligy. Definitivní jistotu jim dala nedělní domácí výhra 1:0 nad Duklou Praha, po níž už nemohou skončit hůře než druzí. Blízko do nejvyšší soutěže mají také hráči Ústí nad Labem, jimž stačí v pondělí doma porazit Čáslav.

Článek

Hradecký klub patřil k tuzemské elitě a v roce 1960 dokonce získal mistrovský titul. Ale současná generace fanoušků má v paměti většinou jen boje o záchranu, které v roce 2003 skončily pádem do druhé ligy. Pokusy o návrat dlouho vyznívaly naprázdno, až letos se to podařilo.

Tým trenéra Václava Kotala prohrál jen dva zápasy hned v úvodu sezony v Ústí a ve Vlašimi, od sedmého kola je neporazitelný a o návratu do ligy rozhodl už dvě kola před koncem. Jeho největší zbraní je pevná obrana, o čemž svědčí jen 17 inkasovaných branek.

Sparta ztratila s Žižkovem

Fotbalisté béčka pražské Sparty utrpěli další ztrátu v boji o udržení ve druhé lize. Na Žižkově v nedělním utkání 28. kola ztratili dvougólový náskok a po remíze 2:2 jsou nadále akutně ohroženi sestupem.

Domácí Viktoria vstoupila do utkání vlažně a v prvním poločase na to doplatila. Spartě se ve 37. a 38. minutě podařilo zasadit soupeři hned dvě rány. Kraják nejprve dorazil Belaidovu střelu, kterou Hruška pouze vyrazil, vzápětí Třešňák přehodil domácího gólmana tečí Putzova centru.

Až tento stav žižkovský tým probudil, začal být aktivnější a ještě před poločasem Pulkert křížnou střelou snížil. Druhá část utkání už byla jednoznačně v režii domácích, kteří přidali na pohybu, aktivitě a brzy po změně stran dokázali vyrovnat. V 52. minutě se z hranice vápna trefil Koukal.

K tomu si domácí vypracovali ještě několik dalších vyložených příležitostí, ale vývoj utkání stejně jako v několika předchozích kolech už nedokázali otočit ve svůj prospěch.

Karviná ztratila se Sokolovem dvougólové vedení

Fotbalisté Karviné promarnili v 28. kole dvougólový náskok nad Sokolovem a po dnešní remíze 2:2 zůstali ve spodní polovině tabulky. Hostující Západočeši naopak pozici v horní části pořadí šťastně uhájili, třebaže nedokázali v soutěži vyhrát už poosmé za sebou.

Zápas se hrál na těžkém terénu po předchozích deštích a s podmínkami se zprvu lépe vypořádali domácí. Poločas vyhráli díky gólu Miloslvljeva, který zužitkovali svoji hbitost a šikovnost při zpracování centru. O dvě minuty později spálil vyloženou šanci jeho spoluhráč Mišinský.

Karvinští pokračovali v dobré kombinační hře i po změně stran a osamocený Štajer po hodině hry obstřelil brankáře Bertelmana. Sokolov se ale nevzdal a převzal iniciativu. Nejdříve Radzinevičius deset minut před koncem snížil po samostatném úniku a v poslední minutě Vaněček proměnil třetí vyloženou šanci Sokolova ve vyrovnání. V domácím dresu už byl v té době poprvé po sedmi měsících na hřišti karvinský špílmachr Radek Slončík, ztrátě bodů ale nezabránil.

Viktoria Žižkov - Sparta Praha B 2:2 (1:2)
Branky: 43. Pulkert, 52. Koukal - 37. Kraják, 38. Třešňák. Rozhodčí: Královec - Zlámal, Moláček. ŽK: Martan (Viktoria). Diváci: 1052.
Žižkov: Hruška - Šťastný (80. Houžvička), Petrů, Procházka, Vepřek - Martan (75. Vaculík), Culek, Pulkert, Zengue - Koukal, Kalod. Trenér: Veselý.
Sparta: Švenger - Valíček, Krch, Švec, Droppa - Putz (69. Divíšek), Gloser (85. Jurdík), Rada, Belaid - Kraják (78. Nádeníček), Třešňák. Trenér: Svoboda.
Hradec Králové - Dukla Praha 1:0 (0:0)
Branka: 58. Fischer. Rozhodčí: Bílek - Ubias, Novák. ŽK: Chigou (Dukla). Diváci: 2880.
Hradec Králové: Lindr - Karal, Wozniak, Chleboun, Kasálek - Rezek, Fischer (87. Janoušek), Hochmeister, Poděbradský (80. Tomašák) - Černý (69. Dvořák), Pilař. Trenér: Kotal.
Dukla Praha: Rada - Pospíšil (81. Kulvajt), Vorel, Šmíd, Mičic - Gedeon - Vrána (65. Berger), Malý, Šiml (69. Hanousek), Svatonský - Chigou. Trenér: Kozel
Karviná - Sokolov 2:2 (1:0)
Branky: 27. Milosavljev, 62. Štajer - 80. Radzinevičius, 90. Vaněček. Rozhodčí: Mikel - Handlíř, Santarius. ŽK: Opic - Duchnič, Pilař, Javorský, Čupr. Diváci: 1390.
Karviná: Kučera - Hoffmann, Suchý, Buryán, Štajer - Jursa (84. Slončík), Kostoláni, Tchami, Milosavljev (64. Ciku) - Mišinský (70. Opic), Pontus. Trenér: Balcárek.
Sokolov: Bertelman - Kaplan (28. Habai), Jašíček, Knakal, Čupr - Vaněček, Javorský, Pilař, Podrazký (78. Hanzlík) - Duchnič, Mlika (68. Radzinevičius). Trenér: Purkart.

Reklama

Související témata: