Hlavní obsah

Ústí postupuje do ligy, o sestupujícím rozhodne poslední kolo

PRAHA

Fotbalisté Ústí nad Labem se po Hradci Králové stali druhým postupujícím týmem z druhé ligy. Účast v nejvyšší soutěži si dnes zajistili v předposledním kole výhrou 3:1 na půdě Sokolova a do ligy se vracejí po 51 letech. Na rozuzlení se ještě čeká v boji o udržení. Na předposlední příčce zůstává i přes výhru ve Vítkovicích rezerva Sparty, ale jen o jediný gól za Hlučínem. Čáslav a Opava mají k dobru jediný bod.

Foto: Josef Pešout, Právo

Trenér fotbalistů Ústí nad Labem Svatopluk Habanec

Článek

Ústí si nechtělo znovu zkomplikovat cestu do první ligy a v Sokolově si vybodovalo tříbrankový náskok zásluhou gólů Valenty z pokutového kopu, Martykána a Rudnického. Za domácí snížil až v závěru Vaněček.

Fotbalisté Hradce Králové oslavili postup do nejvyšší soutěže vítězstvím 2:1 nad Zlínem, který do dneška živil naděje na druhé postupové místo. O triumf v posledním domácím utkání se zasloužili Černý s Fischerem, kteří proměnili pokutový kop.

Rezerva Sparty sice vyhrála 2:0 na půdě posledních Vítkovic, nadále je však v bezprostředním ohrožení sestupem. Pražané vědomi si závažnosti situace byli od úvodu aktivnějším týmem. Domácí držel hlavně brankář Vaclík. Po změně stran však již byl bezmocný, když se proti němu postavil kapitán Rada a bezpečně proměnil penaltu nařízenou za ruku Vlka. Navíc o dvě minuty později se prosadil i Třešňák. Sparta potřebuje k záchraně v posledním kole porazit Sokolov a doufat, že jeden ze tří konkurentů v boji o udržení zaváhá.

V druhém dnešním záchranářském souboji porazili fotbalisté Čáslavi 1:0 Hlučín a jsou třináctí bod nad pásmem sestupu. Čáslav, která v minulém kole získala bod na hřišti favorizovaného Ústí, si výhru zajistila krátce po přestávce. Procházka vysunul kolmou přihrávkou Hlavu, který ranou po zemi po 353 minutách ukončil čáslavské čekání na gól a zařídil zisk veledůležitých tří bodů.

Fotbalisté Jihlavy uhráli remízu 1:1 na půdě Dukly Praha a protáhli sérii bez porážky již na 12 zápasů. Na Julisce dokonce vedli po vlastním gólu Šmída, za domácí ale 14. brankou v sezoně vyrovnal Chigou. Jihlava tak definitivně zakončí soutěž na čtvrtém místě.

Sérii bez porážky protáhl i Žižkov. V Opavě remizoval 2:2 a neprohrál již poosmé za sebou, z toho však popáté získal jen bod. Přitom vedl po gólech Kaloda a Vaculíka, na konečných 2:2 vyrovnal Gonda. Opava utnula sérii čtyř porážek, nadále je však ohrožena sestupem, když na předposlední příčku má náskok jediného bodu.

Vlašim vyhrála v předposledním kole druhé ligy 2:0 v Mostu a po sedmi zápasech se dočkala tříbodového zisku. Domácí se v prvním poločase dostali k jediné střele, ale Jedinákova rána z dálky šla nad branku. Pak už hrozili pouze hosté. Kropíkovu hlavičku brankář Paleček ještě zlikvidoval, ale ve 28. minutě už neměl šanci. Jungrův centr uklidil hlavou do šibenice Markovič. Za tři minuty si na další ideální centr naskočil Kropík a podruhé rozvlnil domácí síť.

Karviný porazila v derby Třinec stejně jako na podzim 3:1 a poskočila v tabulce před dnešního soupeře na osmé místo. Dvěma góly se na výhře hostů podílel útočník Mišinský, který vstřelil úvodní i poslední branku zápasu.

29. kolo druhé fotbalové ligy:
Třinec - Karviná 1:3 (0:2)
Branky: 63. Hanus - 29. a 66. Mišinský, 41. Milosavljev. Rozhodčí: Nenadál - Vysloužil, Nádvorník. ŽK: Ceplák - Ciku. Diváci: 640.
Třinec: Bruk - Byrtus (76. Joukl), Martinčík, Hupka, Lisický - Eismann, Ceplák, Maroši (46. Hanus), Malíř - Szmek, Doležal (46. Onuchukwu). Trenér: Neček.
Karviná: Kučera - Hoffmann, Suchý (46. Štajer), Buryán, Jursa - Milosavljev, Kostoláni, Pavlík, Ciku (71. Slončík) - Opic (84. Pontus), Mišinský. Trenér: Balcárek.
Vítkovice - Sparta Praha B 0:2 (0:0)
Branky: 64. Rada z pen., 66. Třešňák. Rozhodčí: Drábek - Jiřík, Slavík. ŽK: Vlk, Kučerňák, Silveira (všichni Vítkovice). Diváci: 200.
Vítkovice: T. Vaclík - R. Vlk, Čelůstka, Cverna, Silveira (78. R. Vaclík) - Pešek (64. Mach), Novák (57. Kovář), Kučerňák, Janda - Drábek, Hritz. Trenér: L. Vlk.
Sparta: Švenger - Valíček, Krch, Švec, Droppa - Putz (46. Kadeřábek), Rada, Belaid, Glaser (86. Divíšek) - Kraják (81. Skalák), Třešňák. Trenér: Svoboda.
Dukla Praha - Jihlava 1:1 (0:0)
Branky: 63. Chigou - 50. vlastní Šmíd. Rozhodčí: Možíš - Chytil, Tacina. ŽK: Chigou - Gavrič. Diváci: 450.
Dukla: Rada - Pospíšil, Vorel, Šmíd, Mičic - Malý, Šiml (75. Hanousek), Gedeon, Berger (64. Antipov) - Svatonský (87. Hašek), Chigou. Trenér: Kozel.
Jihlava: Uvarenko - Gabriel, Tlustý, Šimáček, Gavrič - Görner, Karlík, Dort (77. Gába) - Dolejš, Franěk (73. Simr), Demeter (85. Kosak). Trenér: Urban.
Baník Most - Vlašim 0:2 (0:2)
Branky: 28. Markovič, 31. Kropík. Rozhodčí: Benedikt - Urban, Koval. ŽK: Fleišman (Most). Diváci: 410.
Most: Paleček - Knakal, Běloušek, Nesvadba, Fleišman - Andrei (30. Hora), Jedinák (72. Diego), Hofmann ml. (46. Badaljan), Schut, Jendruščák - Frnoch. Trenér: Štefko.
Vlašim: Toma - M. Nešpor, Kropík, D. Nešpor, Švamberg - Mucha (80. Štochl), Pokorný, Jungr, Vebr - Petr (70. Svátek), Markovič (84. M. Veselý). Trenér: Nádvorník.
Hradec Králové - Zlín 2:1 (1:0)
Branky: 45. Černý z pen., 78. Fischer z pen. - 58. Pazdera. Rozhodčí: Damková - Lhoták, Adámková. ŽK: Žůrek (Zlín).
Hradec Králové: Lindr - Karal, Hochmeister, Chleboun, Němeček - Rezek (72. Zelený), Fischer, Dvořák, Poděbradský - Černý (80. Kasálek), Pilař. Trenér: Kotal.
Zlín: Skácel - Pazdera, Kroča, Zbožínek, Jelínek - Šmahaj, Vozábal (83. Motal), Abrahám (68. Elšík), Novák - Žůrek, Kroupa (68. Bača). Trenér: Minář.
Opava - Viktoria Žižkov 2:2 (1:1)
Branky: 30. Wirth z pen., 67. Gonda - 35. Kalod, 59. Vaculík. Rozhodčí: Bílek - Ubias, Večeřa. ŽK: Uvíra, Partyš - Hruška, Vaculík, Šťastný. Diváci: 1153.
Opava: Květoň - Uvíra, Cigánek, Čáp - Partyš (75. Schaffartzik), Gonda, Kiša (27. Wirth), Nepožitek (58. Biro) - Korčian, Klesnil, Halaška. Trenér: Horák.
Žižkov: Hruška - Šťastný, Brabec, Procházka, Vepřek - Vaculík (82. Kočí), Culek, Pulkert (90. Petrů), Zengue (82. Folwarczny) - Koukal, Kalod. Trenér: Veselý.
Čáslav - Hlučín 1:0 (0:0)
Branka: 47. Hlava. Rozhodčí: Paták - Košec, Štěrba. ŽK: Ptáček, Kunášek, Ricka - Tomáš, Bogdaň, Hošek. Diváci: 410.
Čáslav: Poštulka - Kotrba, Ptáček, Ricka, Růžička - Nitrianský, Pilař, Procházka (87. Hašek), Kunášek - Fikejz (90.+1 Hejný), Hlava (89. Dobal). Trenér: Hřídel.
Hlučín: Hanuš - Dohnálek, Bogdaň, Švrček, Bartošák - Javorek, Tomáš (32. Hošek), Mozol, Žižka (80. Sokol) - Ondrušík (68. Koubek), Gulajev. Trenér: Daněk.
Sokolov - Ústí nad Labem 1:3 (0:2)
Branky: 85. Vaněček - 18. z pen. Valenta, 38. Martykán, 48. Rudnickij. Rozhodčí: Makovička - Pospíšil, Teuber ŽK: Knakal - Benčík, Novák. Diváci: 1095.
Sokolov: Bertelman - Šmerda (57. Hanzlík), Knakal (46. Kura), Jašíček, Čupr - Habai, Podrazký, Javorský, Vaněček - Radzinevičius, Mlika (68. Duchnič). Trenér: Purkart.
Ústí: Novák - Hyčka, Džuban, Valenta, Dvořák - Rudnickij (58. Franc), Martykán, Zachariáš (77. Šmrha), Benčík - Volek, Jindráček (67. Karlík). Trenér: Habanec.

Reklama

Související témata: