Hlavní obsah

Ústí třemi góly potvrdilo postup a slaví

SOKOLOV

Fotbalisté Ústí nad Labem slaví postup do první ligy. Stvrdili ho vítězstvím 3:1 v předposledním kole na hřišti Sokolova, kde po soustředěném výkonu nastříleli domácím tři góly a inkasovali jediný teprve v závěru. Bezprostředně po konečném hvizdu rozhodčího propukla v ústeckém táboře nelíčená radost.

Foto: Josef Pešout, Právo

Trenér fotbalistů Ústí nad Labem Svatopluk Habanec

Článek

„Chtěli jsme o postupu rozhodnout už v předešlém kole doma proti Čáslavi. Ale do Sokolova jsme jeli s cílem vyhrát a nespoléhat se na klopýtnutí Zlína v Hradci Králové,“ zdůraznil nadšený ústecký trenér Svatopluk Habanec.

„Po tříbrankovém vedení jsem si zápas náležitě užíval. Bylo jasné, že soupeř nám nemůže v posledních pěti minutách dát dvě branky. Vzpomněl jsem si na naše věrné fanoušky, ale i škarohlídy, kteří nám nevěřili. Odborníci nás vůbec nepasovali do role, že můžeme postoupit. I v zimě mnozí stále favorizovali jen Hradec Králové a Zlín,“ líčil kouč.

„Je neuvěřitelné, co kluci v sezóně dokázali. Jsem na ně nesmírně hrdý. Cesta k postupu byla složitá. Klíčový byl už fantastický podzim. Na jaře nám trochu pomohlo, že třetí Zlín nefungoval jako postupový aspirant. Dotáhli jsme to srdíčkem. Osmdesát procent vítězství jsme si zasloužili lepší hrou, než soupeř,“ tvrdil Habanec. Ústí čeká ještě poslední kolo s Vítkovicemi.

V průběhu jara byli nervózní

„Příležitost dostanou hráči, kteří v sezóně tolik nenastupovali,“ nastínil trenér.

Brankář Radim Novák považoval za základ postupového tažení už podzim. „Ten byl vynikající. V průběhu jara jsme byli trošku nervózní, ale měli jsme tři zápasy na to, abychom potvrdili postup. Vyšlo nám to tady v Sokolově. Venku paradoxně hrajeme lépe, než doma. Důležité bylo, že jsme šli poměrně brzy po vedení a pak už jsme si to hlídali,“ pokyvoval hlavou.

Záložník Jan Martykán vstřelil v Sokolově stěžejní druhý gól Ústí. Celkově na jaře skóroval čtyřikrát. „Hlavně, že se postoupilo. Teď už nezáleží na tom, kdo hrál v sezóně dobře nebo špatně. Vybojovali jsme si to sami,“ těšil se fotbalista, který hraje za Ústí už sedm let. „Ke klubu mám vztah, zažil jsem postup z divize do ČFL i do druhé ligy. Nejtěžší to bylo letos, i když máme před třetím Zlínem solidní náskok,“ mínil Martykán.

„Vezli jsme sebou šampus, abychom si tu prvotní oslavu užili už v šatně,“ usmíval se sportovní manažer klubu Stanislav Pelc. „Teď se z toho budeme radovat celý týden. Dobře ale víme, že nás čeká spoustu práce. První ligu chceme hrát a co se týče sportovní stránky, udělali jsme pro to maximum. Největším problémem je ale naplnění rozpočtu,“ připomněl realitu Pelc.

Reklama