Hlavní obsah

Ústecký kouč Habanec: Cítím velkou satisfakci

ÚSTÍ NAD LABEM

Čtyřicetiletý Svatopluk Habanec prožívá svůj dosavadní největší trenérský úspěch. Přivedl fotbalisty Ústí nad Labem do první ligy. „Krásný úspěch,“ rozplývá se kouč, který ale zároveň ví, že celý klub čeká v nejbližší době spousta práce.

Foto: Josef Pešout, Právo

Trenér Svatopluk Habanec

Článek

Ústí a první liga. Jak vám zní takové spojení?

Především cítím velkou satisfakci. Vykopat postup s tak nízkým rozpočtem, jaký jsme měli, to je i pro mě něco neskutečného. Je to dílo lidí od předsedy představenstva až třeba po uklízečku. Největší zásluhu na tom mají ale hráči, kteří vytvořili vynikající tým.

Přepadly vás na jaře i pochyby, jestli dotáhnete úsilí do konce?

S blížícím se koncem soutěže jsem pociťoval velkou zodpovědnost. Zmocnily se mě trochu obavy, jestli budeme schopní ustát tlak a udělat ty poslední kroky k postupu. Nahrál nám i fakt, že náš největší postupový soupeř Zlín nevyhrál v průběhu jara asi pět zápasů po sobě a pořád jsme si před ním udržovali na druhém místě slušný náskok.

Jaký budete mít odpočinek mezi končící a příští sezónou?

Hrozně krátký. Prvoligové kluby už mají dovolenou od poloviny května, kdežto druhá liga se dohrává teprve 5. června. Chtěli jsme si poslední kolo s Vítkovicemi předehrát v týdnu, ale vedení svazu není k tomu nakloněno. Při loučení se sezónou nastoupí hlavně hráči, kteří moc šancí nedostávali. Opory a další kluci, kteří odtáhli jaro, budou mít nyní menší zátěž.

Už uvažujete o kádru pro první ligu?

Teď si užíváme postup, ale nezastírám, že bychom potřebovali posílit. Nějaké požadavky vznesu, vždycky ovšem záleží na finančních možnostech. A je jasné, že by bylo nutné navýšit rozpočet. Chtělo by to přivést i chybějícího trenéra brankářů nebo kustoda, abychom se aspoň trochu přiblížili profesionálním poměrům.

V nové sezóně máte hrát místo v Ústí, které postrádá vyhovující stadión, v sousedních Teplicích. Co tomu říkáte?

Není to ideální. Prakticky nás bude čekat třicet zápasů venku.

Objevily se spekulace, že jste údajně odmítl trenérskou nabídku z Brna, odkud pocházíte. Jak to bylo?

Někde jsem to četl a byl jsem hodně překvapen. Ale pravda je taková, že se nikdo nezeptal mě, ani zástupců brněnského klubu. S nikým jsem nekomunikoval.

Reklama