Hlavní obsah

Nováček z Ústí nad Labem půjde do ligy s devíti hostujícími fotbalisty

Fotbalisté Ústí nad Labem už znají kádr i finanční podmínky, s nimiž vstoupí do první ligy. Rozpočet klubu sice bude nejnižší v soutěži, vedení ho ale dokázalo navýšit na 25 až 30 miliónů korun. Před sezonou se přitom zdálo, že se Ústí bude muset uskrovnit ještě víc. Příliš peněz na nákup posil ale klub nemá, a tak se bude muset opírat o devět hráčů hostujících z jiných klubů.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Radost fotbalistů Ústí nad Labem z postupu do první ligy.

Článek

Týden před startem ligy je kádr téměř kompletní. Z Ostravy přišli na roční hostování brankář Antonín Buček a útočník Dominik Kraut, z nedalekých Teplic zkušený záložník Michal Doležal a pro podzim i útočníci Richard Veverka s Martinem Jindráčkem. Půl roku by měli v Ústí hostovat i Tomáš Krbeček z Plzně, Jan Polák z Liberce a Vít Vrtělka ze Zlína.

"Všechny máme buď rovnou podepsané, nebo jsme na jejich hostování alespoň domluveni a řešíme jen formality," řekl manažer klubu Stanislav Pelc. Skupinu hostujících hráčů by měl doplnit i slovenský záložník Miloš Gibala z třetiligových Karlových Varů, jehož příchod ještě není dořešen. Celkem by mohlo oblékat dres Ústí až devět hráčů jiných klubů.

 Základní plat kolem třiceti tisíc

"Všichni byli ohledně peněz rozumní a šli s platem dolů," uvedl Pelc. Průměrný základní plat by se měl pohybovat mezi 30 a 35 tisíci korun, což je oproti druhé lize téměř dvojnásobek. Mohou za to jak hostující hráči, tak i nové smlouvy stávajících opor.

"Pořád sháníme sponzory, ale už se nám leccos povedlo. Rozpočet by mohl být až 30 miliónů a v tuto chvíli je naplněný asi z 80 procent," sdělil předseda představenstva Jiří Dušek. Před sezonou byli zástupci klubu ve finančních odhadech o poznání skromnější a obávali se, že těžko seženou víc než 20 miliónů. "Za druholigové peníze by ale teď už prostě hrát nešlo," dodal Dušek. Noví sponzoři se podle něj rekrutují především z lokálních firem.

I přes navýšení rozpočtu bude Ústí aspirovat na ligový rekord, protože taková finanční propast mezi nejchudším klubem a zbytkem ligy ještě zřejmě nikdy nebyla. Vloni se průměrný ligový rozpočet pohyboval okolo 100 milionů korun, nejchudší Kladno muselo vystačit právě s 30 miliony. Proti Ústí však mělo výhodu třeba v tom, že nemuselo třeba platit provoz stadionu, který patří městu. Naproti tomu fotbalisté Ústí budou hrát v pronájmu v nedalekých Teplicích, což je vyjde podle informací asi na tři miliony korun ročně.

Reklama