Hlavní obsah

Mikolanda se po dvou mrtvicích a operaci srdce vrací k fotbalu

PRAHA

Má za sebou operaci srdce, dvě mozkové mrtvice a stále čeká na transplantaci ledviny. Přesto se nyní po třech letech vrací pětadvacetiletý útočník Petr Mikolanda k fotbalu, když podepsal smlouvu s druholigovou Viktorií Žižkov.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Petr Mikolanda

Článek

"S Viktorkou jsme se dohodl na smlouvě a už jsem dokonce odehrál pár přípravných zápasů," řekl v rozhovoru pro televizi Nova Mikolanda, který prý neztratil nic ze svého umění. "Přišel jsem na trénink a zjistil jsem, že jsem stejný zabiják ve vápně, jakým jsem byl a stále mám čuch na góly. Pořád mám stejnou hru. Já byl vždy typ útočníka jako Siegl nebo Kuka, tedy dostat do vápna balon a jít slavit na půlku," dodal s úsměvem.

Než začaly Mikolandovy zdravotní potíže, měl kariéru slušně rozjetou. Ze Žižkova před pěti lety odešel do West Hamu, pak byl na několika hostováních v nižších anglických soutěžích a v roce 2006 se vrátil do Česka do Mladé Boleslavi.

Pak však začaly Mikolandovi selhávat ledviny, prodělal dvě mozkové mrtvice a musel na operaci srdce. Každý večer byl napojen na dialýzu a bral 35 prášků denně. Ani v té době se však nevzdával snu o návratu na fotbalový trávník. "Ty tři roky mě obrovsky zocelily. Strávil jsem tolik dní a měsíců v nemocnicích, že bych snad mohl dělat doktora," dodal.

Proto se začal věnovat komentování v televizi a také na Žižkově trénoval mládež. Ani teď není jeho život zcela bez komplikací, Mikolanda musí třikrát týdně na hemodialýzu. "Musí to tak být, abych mohl fungovat. Před dvaceti lety by to nebylo možné. Ještě, že se medicína tak posunula," řekl.

Všechno by se změnilo s novou ledvinou. "Ta může být zítra nebo za deset let. Vím, že mě čeká hodně běhání po doktorech, ale dívám se dopředu a můžu říct, že se cítím naprosto skvěle," prohlásil.

Reklama

Související témata: