Hlavní obsah

Sokolov deklasoval 5:1 nováčka ze Sezimova Ústí

SOKOLOV

Fotbalisté Sokolova deklasovali v prvním kole druhé ligy 5:1 nováčka ze Sezimova Ústí. Hattrickem se v dresu vítězů blýskl Miroslav Podrazký.

Článek

Favorizovaní domácí svou převahu zužitkovali už ve 12. minutě. Pilař nacentroval na Šilhana, který nadvakrát dopravil míč do sítě a svůj první start za Baník oslavil premiérovým gólem. Tím začala útočná smršť Sokolova, který fotbalisty Sezimova Ústí kombinačně přehrával a dostával se do dalších šancí. Jednu z nich proměnil ve 23. minutě v druhý gól Podrazký, který hlavou na vzdálenější tyč zužitkoval centr Pilaře.

To však ze strany Baníku nebylo vše. Ve 29. minutě přidal Podrazký svou druhou branku, když opět hlavou využil centr tentokrát z levé strany. Hostující hráči se za celý poločas nedostali na dostřel k brance Baníku a se všemi jejich centry si domácí obrana dokázala poradit.

Do druhého poločasu vstoupili domácí hráči opět skvěle. Ve 49. minutě se po levé straně protáhl Hanzlík, předložil míč Pilařovi, který zkušeně po zemi nedal Šimonovi v brance Sezimova Ústí šanci. Hráči Sokolova hýřili pohybem a svého soupeře uzamkli na jeho polovině. V 56. minutě rozehrál Pilař rohový kop nakrátko s Podrazkým, který poté výstavní střelou do šibenice dokončil hattrick a zároveň přidal pátou branku Sokolova. Sezimovo Ústí se dočkali čestného úspěchu v 90. minutě, když si na centr z levé strany naskočil Kočí a vstřelil jedinou branku svého týmu.

Třinecký kanonýr Onuchukwu zařídil výhru nad Hlučínem

Nigerijský útočník Ebus Onuchukwu zařídil fotbalistům Třince úspěšný vstup do sezóny. Devátý celek minulého ročníku v sobotu v prvním kole porazil 1:0 Hlučín. Zápas rozhodl Onuchukwu v 45. minutě, kdy po přímém kopu Joukla pohotově skóroval v závaru před brankářem Berkovcem.

Nigerijský fotbalista tak hned v úvodu soutěže navázal na devět zásahů z minulé sezóny, kdy byl nejlepším střelcem Třince. Hosté měli v prvním poločase rovněž šance, ale Nuc v 15. minutě nastřelil tyč a Gulajev později branku z pěti metrů minul.

Znojmo při návratu do druhé ligy prohrálo

Fotbalisté Znojma se po 17 letech vrátili do druhé ligy a dlouho sahali po bodu na hřišti sparťanské rezervy. Až v 89. minutě rozhodl o těsné výhře Pražanů 1:0 Glaser, jenž skóroval ranou z 20 metrů s přispěním tyče. Vzápětí mohl zvýšit Krejčí, ale v jasné šanci mířil nad branku.

Sparta měla i první velkou šanci zápasu, o kterou se v 10. minutě postaral střelou z 22 metrů Jánoš, jenž těsně minul horní roh branky. Vzápětí mohlo skórovat Znojmo. Šilinger přihrál volnému Minarechovi, ale ten rovněž branku netrefil.

Další obrovskou příležitost domácích spálil Podaný, jenž se dostal k odraženému míči, zamířil však do jediného obránce, který před ním stál. Před přestávkou ještě Šilinger tvrdou ranou pod břevno nechal vyniknout gólmana Švengra. Ve druhém poločase bylo šancí méně a rozhodnutí přišlo až v samém závěru.

Zlín porazil Kladno

Kladenští fotbalisté nezahájili svůj boj o návrat do první ligy úspěšně. Ve Zlíně dnes na úvod nové druholigové sezony podlehli domácí Tescomě 1:2.

Zlínští vlétli do utkání ve velkém stylu a první půlhodina se odehrávala téměř výhradně před pokutovým územím Kladna. Hned v první minutě prověřil z přímého kopu pozornost brankáře Pavlíka navrátilec Roman Dobeš. Pak to střelami z hranice šestnáctky zkoušeli také Poznar s Elšíkem, ani jeden z nich ale nezacílil přesně.

O něco lépe se vedlo v 23. minutě Borákovi, jenže na jeho pokus čekala Pavlíkova náruč. Naopak kupu štěstí měl kladenský brankář po rohovém kopu a následném závaru, kdy se míč dostal k volnému Malému, ten ho však zblízka do sítě nepropasíroval. Slibně vyhlížela také Šmahajova pobídka na teč z přímého kopu, s níž si kladenský gólman poradil.

Také do druhého dějství vlétli "ševci" ve velkém stylu. Šťastnou ruku měl i trenér Kalivoda, jenž nahradil zraněného Boráka Novákem: zlínský mladíček si naběhl na Pazderův centr a přesnou střelou, na niž si gólman Pavlík jen sáhl, otevřel skóre utkání.

Zlínským narostla křídla a na branku Kladna se řítil jeden útok za druhým. Blízko zvýšení skóre byl po Jelínkově centru Poznar, jehož hlavička šla vedle. Nebezpečně vyhlížela po rohovém kopu i Šmahajova tečovaná střela, která zamířila těsně nad bránu. V 62. minutě už ale udeřilo. Novák vybojoval u brankové čáry míč, ve vápně našel nabíhajícího Zbožínka a ten zvýšil na 2:0.

Středočeši zahrozili teprve v závěrečných deseti minutách. Domácí brankář Skácel byl přesto téměř bez práce. Hosté na něj vyzráli až tři minuty před koncem, kdy se po rohu prosadil na zadní tyči Hyský.

1. kolo druhé fotbalové ligy:
Sokolov - Sezimovo Ústí 5:1 (3:0)
Branky: 23., 29. a 56. Podrazký, 23. Šilhan, 49. Pilař - 90. Kočí. Rozhodčí: Ardeleánu - Pospíšil, Moláček. ŽK: Vaněček - Javorek. Diváci: 1310.
Sokolov: Bertelman - Šmerda, Knakal, Kura, Hanzlík - Podrazký, Javorský (78. Čada), Pilař, Vaněček (73. Dittrich) - Šilhan (63. Mlika), Duchnič. Trenér: Purkart.
Sezimovo Ústí: Šimon - Mašek, Macháček, Nesvadba, Rožboud - Kočí, Předota (46. Jasanský), Javorek, Kostečka (66. Mach) - Horka, Vukadinovič. Trenér: Zákostelský.
Třinec - Hlučín 1:0 (1:0)
Branka: 45. Onuchukwu. Rozhodčí: Nenadal - Večeřa, Nádvorník. ŽK: Mareš, Milutinovič (oba Hlučín). Diváci: 652.
Třinec: Lipčák - Lisický, Chlebek (80. Hupka), Kuděla, Cihlář - Malíř, Ceplák, Rehák, Joukl (90. Bednarek) - Onuchukwu, Doležal (73. Karlík). Trenér: Dembinný.
Hlučín: Berkovec - Ulma, Bogdaň, Hajčík (81. Cousens), Mareš - Nuc (66. Šupolík), Hrtánek, Milutinovič, Vaněk (46. Hošek), Bartošák - Gulajev. Trenér: Daněk.
Sparta Praha B - Znojmo 1:0 (0:0)
Branka: 89. Glaser. Rozhodčí: Ochotnický - Lakomý, Santarius. ŽK: Kadeřábek - Mička. Diváci: 383.
Sparta B: Švenger - Jánoš, Krch, Doležal, Podaný - Kadeřábek, Pavelka (67. Glaser), Hašek, Krejčí - Skalák (90. Rada), Kraják (76. Putz). Trenér: Svoboda.
Znojmo: Hrubý - Šilinger, Jonov, Mička, Sukup - Zapalač, Podzemský (68. Šichor), Schneider - Minarech (78. Lukáš), Kováč, Krhut. Trenér: Smrček.
Zlín - Kladno 2:1 (0:0)
Branky: 46. Novák, 62. Zbožínek - 87. Hyský. Rozhodčí: Makovička - Handlíř, Tacina. ŽK: Šmahaj - Procházka. Diváci: 2046.
Zlín: Skácel - Pazdera, Malý, Zbožínek, Jelínek - Borák (46. Novák), R. Dobeš, Elšík, Šrom (90. Železník) - Šmahaj, Poznar (72. Bačík). Trenér: Kalivoda.
Kladno: Pavlík - Bartoš, Hyský, Coufal, Procházka - Hajník, Kober, Hlava, Cigánek (59. Mašanský), Holub - Zachariáš (71. Svoboda). Trenér: Hejkal.

Reklama