Hlavní obsah

Kouče Aňona čeká v Mostě hodně práce s mladým týmem

Josef PešoutPrávo

Po půlroční pauze se vrátil na lavičku druholigových fotbalistů Baníku Most uruguayský kouč Jorge Aňon. A přišel ke značně obměněnému mužstvu, než s kterým pracoval ve svém prvním období na severu Čech. „Čeká mě hodně práce, ale jsem na ni připraven,“ říká kouč mosteckého celku.

Foto: Josef Pešout, Právo

Trenér fotbalistů Mostu Jorge Aňon.

Článek

Máte za sebou zatím jen dva mistrovské zápasy v sezóně. Čím si vysvětlujete prohru 0:4 v Karviné a domácí vítězství 3:0 nad Hlučínem?

Byli jsme překvapeni silou Karviné, která prokázala větší zkušenost a na rozdíl od mých svěřenců proměnila šance po našich individuálních chybách. Utkání s Hlučínem bylo zajímavé tím, že jsme oproti minulým ročníkům změnili hřiště a chtěli jsme se na náhradní ploše v Souši prezentovat vítězstvím. Měla by to být naše nedobytná tvrz, aby soupeři z Mostu nevozili body. Zápas s Hlučínem ovlivnilo vyloučení hostujícího hráče, po němž jsme se prosadili i střelecky.

V létě z Mostu odešli Hora do Slavie, Fleišman do Liberce, Andrei do Belgie a další hráči, navíc střelec Loos je dlouhodobě zraněn. Pociťujete jejich absenci?

Se zmíněnými fotbalisty jsme pracovali delší dobu a najednou jsme bez nich. Nesmírně velké úsilí nás bude stát, abychom je nějakým způsobem nahradili a dostali nové hráče na úroveň jejich předchůdců v sestavě.

Jak se vám daří zapracovat do týmu nové mladé útočníky, jimiž jsou cizinci Danoski, Rusetski, Badalyan?

Mají před sebou velkou budoucnost, ale potřebují moc pracovat. Zatím jsem s nimi spokojen. Stejně tak s navrátilcem ze Slavie Lafrancem, který věkově patří rovněž mezi nejmladší.

Uvažujete třeba o posilách z prvoligových kádrů?

Jsme ve fázi, že si musíme vystačit s těmi hráči, které máme k dispozici. Jsem smířený s tím, že zvučnější hráči nepřijdou. Ale baví mě práce s nezkušeným týmem, začínáme prakticky od nuly.

Jak z tohoto pohledu vypadají cíle mužstva?

Chceme jít krok po kroku. Nemluvíme o postupových ambicích, protože na to nemáme kádr. Zkoušíme vychovat neznámé hráče. Taková je strategie klubu. Myslím si, že by se nás neměly týkat starosti se záchranou. Naší výkonnosti odpovídá střed tabulky.

Co říkáte na čtvrté místo vaší rodné Uruguaye na MS v JAR?

Jsme velmi malou zemí a každý úspěch ve světě je skvělý. Všichni si toho moc vážíme. I v Česku mi lidé od fotbalu gratulovali a dobře vědí, kde je Uruguay.

Znáte uruguayského trenéra Tabareze?

Vím o jeho kariéře.

A co nejlepší hráč šampionátu Diego Forlán?

Bydlel jsem v Montevideu blízko jeho domu. Hrál v amatérském klubu, kde jsem také působil. Netrénoval jsem ho, ale byli jsme ve stejné fotbalové organizaci.

Reklama

Související témata: