Hlavní obsah

Zlínský kouč Kalivoda: Od vedení máme pokyn držet se nahoře

ZLÍN

Razantně se fotbalisté Zlína hlásí do boje o postup do první ligy. Díky vítězství 1:0 ve Varnsdorfu a souběžném zaváhání dalších aspirantů na přední příčky pražské Dukly, Jihlavy i Viktorie Žižkov se vyšvihli na třetí pozici v tabulce s dvoubodovou ztrátou na druhé místo. „Chceme hrát nahoře, ale ještě nás čeká hodně práce,“ říká v rozhovoru pro Sport cz. 36letý zlínský trenér Marek Kalivoda, který vede tým v roli hlavního kouče od začátku sezóny.

Foto: Josef Pešout, Právo

Marek Kalivoda, trenér fotbalistů druholigového Zlína.

Článek

Jak jste spokojen s vystoupením svých svěřenců ve Varnsdorfu? Předem musím říci, že mě těší tři body, ale zároveň mě svým způsobem mrzí, že jsem vyhrál na půdě soupeře, kterého vede můj trenérský kolega a kamarád Aleš Křeček. Viděli jsme rychlé a kvalitní druholigové utkání. Vytvořili jsme si víc šancí, přičemž domácí hrozili z brejkových situací. Rozhodl střídající útočník Bačík po čtyřech minutách na hřišti nedlouho před koncem. Beru to tak, že se k nám přiklonilo i štěstí.

Je pro vás boj o postup velkou motivací? Po loňské neúspěšné sezóně jsme si nechali zkušenou osu mužstva, kolem níž jsme postavili mladší hráče, nebo fotbalisty, kteří nebyli dosud příliš vytížení. První výsledky z úvodu podzimu vedení klubu namlsaly, potom ale přišla krize. V poslední době jsme se z útlumu dostali a od vedení máme pokyn držet se nahoře. Ale sezóna bude ještě hodně dlouhá a právě v uplynulém kole se ukázalo, že ve druhé lize může každý porazit každého. Je to nevyzpytatelná soutěž. Vede jí zaslouženě Vlašim, která má vynikající formu.

Do sestavy jste zařadili zkušeného beka Kubicu. Odkud přišel? Působil v Izraeli a jeho poslední štací byl Inter Baku v Azerbajdžánu. Nejprve nastoupil ve třech zápasech za zlínskou juniorku, před týdnem už hrál doma za áčko a obstál i v duelu ve Varnsdorfu.

S čím jdete do zbytku podzimu? S cílem získat v každém zápase tři body. Rozehrané to máme v tuto chvíli dobře a pokazit si to můžeme jen sami. Jako trenér nemám na růžích ustláno, ale s tím se musím naučit žít, pokud chci dál působit ve fotbale. I druhá liga je o penězích a ekonomice. Doufám, že se k našemu majiteli přidají další sponzoři, abychom mohli bojovat o nejvyšší mety. Ale nesmíme podcenit ani v příštím kole poslední Hlučín. Minule vyhrál nad Kladnem a určitě k nám nepřijedeme s odevzdanou náladou. Chceme i nadále spoléhat na kostru, kterou tvoří Skácel, Zbožínek, Kubica, Roman Dobeš a Šmahaj.

Může být klíčový pro přezimování duel s pražskou Duklou? Za tři týdny hrajeme právě s Duklou doma, takže to možná bude utkání o tom, kdo přezimuje na postupové příčce.

Reklama

Související témata: