Hlavní obsah

Kladno chce nechat prověřit směnky k půjčce pro fotbalový klub

Kladenská radnice vyzve státní zastupitelství, aby prošetřilo směnky k jedenáctimilionové půjčce pro druholigový fotbalový klub SK Kladno. Jeden z ručitelů se totiž ke svému podpisu na směnce nehlásí a tvrdí, že je zfalšovaný. ČTK to dnes sdělil mluvčí kladenské radnice Vilém Frček. Jednatel fotbalového klubu Eduard Novák ale tuto možnost zpochybnil.

Článek

SK Kladno má splatit dluh do konce roku, jinak nemůže počítat s žádnými dalšími dotacemi. Oddíl měl původně půjčku uhradit už loni, zastupitelé mu však umožnili závazek uhradit o rok později.

Ještě minulý týden podle Frčka nic nenasvědčovalo tomu, že by se město mělo jako věřitel znepokojovat. Vymahatelnost půjčky je totiž kryta směnkami a směnka je sama o sobě platebním rozkazem. Nyní ovšem podle mluvčího jeden z ručitelů tvrdí, že jeho podpis na směnce je podvrh.

"Město tuto skutečnost oznámí okresnímu státnímu zastupitelství k prošetření. To rozhodne, zda celou věc předá Policii ČR. Nám nyní nezbývá než doufat, že o peníze půjčené SK Kladnu z městského rozpočtu nepřijdeme," uvedl primátor Dan Jiránek (ODS).

Podle Nováka se ale nic podobného nemohlo stát. "Při prodloužení termínu splatnosti se podepisovaly směnky, které byly ověřené. Těžko by se to nechalo zfalšovat, protože u toho se předkládají občanské průkazy a tak dále," namítl.

Radní se podle Jiránka na dnešním mimořádném zasedání usnesli, že městskému zastupitelstvu nedoporučí, aby občanskému sdružení SK Kladno opět prodloužilo lhůtu pro splacení půjčky. "Nelze donekonečna dotovat a půjčovat, když vedení SK Kladno ani není schopno doložit, na co nebo snad kam peníze jdou," dodal Jiránek.

Dluh klubu, kterému se nedaří ani po sportovní stránce a po podzimní části druhé ligy je na sestupové pozici, vznikl, když město chtělo odkoupit fotbalový stadion za 45 milionů korun. Za stejnou částku mělo Kladno oddílu poskytnout dotace, rozdělené do období pěti let.

Převod stadionu ovšem vázl. Ukázalo se, že majetkový přesun nelze uskutečnit bez souhlasu ministerstva financí. Oddíl pak kritickou finanční situaci řešil jedenáctimilionovou půjčkou.

Reklama

Související témata: