Hlavní obsah

Mostečtí fotbalisté se na jaře vrátí na svůj stadion

MOST

Druholigoví fotbalisté Mostu se mohou vrátit na svůj stadion, který vloni v létě opustili kvůli údajným problémům se statikou tribun. ČTK to řekl šéf profesionálního fotbalu ČMFS Ivo Lubas. První zápas zpátky ve svém domově odehrají o víkendu proti Karviné. Podzimní část druhé ligy odehráli Mostečtí na stadionku své mládežnické akademie v místní části Souš.

Článek

Lubas se byl v Mostě podívat ve středu i s Josefem Drábem z komise pro stadiony a areál vzápětí schválil. "Klub poskytl všechny potřebné náležitosti včetně nálezu statika, a jaro tudíž může odehrát znovu v Mostě," řekl ČTK Lubas. Povolení zatím platí do konce sezony, pak by měla následovat další prohlídka.

Návrat umožnilo i stěhování uvnitř tribuny; do nenarušené pravé části tribuny se přestěhovaly kabiny a další zařízení. "Udělali jsme provozní úpravy a zároveň ty posuny dál sledovali. Od té doby se to nehnulo, takže nám statik dal dobrozdání," řekl ČTK provozní ředitel klubu Stanislav Salač.

Mostecký stadion pojmenovaný po Josefu Masopustovi má problémy od loňského léta, kdy se propadla část hlavní tribuny. Ve zdech se objevily praskliny a prohnutou vstupní bránu musely podepřít ocelové nosníky. Fotbalisté ale na stadionu dál trénovali a spekulovalo se, že se může jednat spíš o zákulisní nátlak klubu na vedení města. Podle jiných zdrojů měl stadion opravdu problémy, které pocházejí už z počátku 60. let minulého století, kdy se stavěl. Stavebníci prý použili špatný materiál a prohnuté nosníky.

Kdysi bohatý prvoligový klub přitom pořád splácí rekonstrukci stadionu, která proběhla před šesti lety. Podle informací ČTK za ni platí ročně asi 8,5 milionu korun, dalších osm milionů stojí provoz mládežnické akademie. Na chod klubu a druholigového týmu tak zbývá méně než polovina z rozpočtu, který se už smrskl na 32 milionů korun.

Většinovým vlastníkem a sponzorem klubu je italský výrobce technických plynů SIAD. Město vlastní 10,9 procenta akcií, dalších osm procent má bývalý ředitel Petr Kabíček. Okolo vlastnické struktury je v poslední době rušno; město se snaží o výměnu vedení včetně Kabíčka, SIAD zatím zaujímá zdrženlivý postoj a čeká na výsledky auditu. Od podzimu byly svolány už tři valné hromady, termín té poslední ale ještě nebyl stanoven.

Reklama

Související témata: