Hlavní obsah

Žižkov nečekaně podlehl Kladnu a přišel o druhé místo

PRAHA

Fotbalisté Viktorie Žižkov utrpěli nečekanou ztrátu v boji o postup do první ligy, když v nedělním zápase 19. kola podlehli doma sestupem ohroženému Kladnu 0:2. Středočeši na jaře bodovali ve třetím ze čtyř zápasů a v tabulce se udrželi o skóre před předposledním Znojmem, které v sobotu uspělo v Mostě. Žižkov podruhé za sebou nevyhrál a přišel o druhé místo.

Článek

Hosté měli na Žižkově lepší vstup do zápasu a blízko gólu byli Holub, jehož tečovaná střela šla těsně vedle, a Macháček, který po rohovém kopu trefil hlavou břevno. Podle domácích not se začalo hrát až po půlhodině hry po šanci Maška, jehož pokus vykopl z branky za překonaným gólmanem Jakubovem Procházka.

Kladenský obránce sebral Viktorii ještě víc vítr z plachet pět minut po přestávce, kdy se z dálky trefil přesně k tyči Kolářovy branky.

Šanci na vyrovnání měl domácí Bořil, ale trefil jen tyč, a když gól do kladenské branky nepadl ani v době vrcholícího tlaku po závaru v 69. minutě, hosté využili rychlý brejk po Jakubovově výkopu a střídající Sklenář zvýšil.

Hlučína na jaře poprvé vyhrál, porazil Varnsdorf

Fotbalisté Hlučína ukončili sérii šesti porážek a po domácím vítězství 2:0 nad Varnsdorfem oslavili první bodový zisk v jarní části sezóny. Poslední tým tabulky vyhrál teprve potřetí v sezóně a od záchrany v soutěži jej dělí devět bodů, Varnsdorf má jen o další čtyři body více.

O prvním vítězství od 10. října rozhodli domácí až ve druhém poločase, už v tom prvním ale byli aktivnějším týmem a do vedení nešli jen vinou střelecké nemohoucnosti. Minimálně čtyři tutovky v úvodní pětačtyřicetiminutovce nevyužili Žondra, Hanus a Bartl.

Přehlídku v zahazování stoprocentních šancí hlučínští fotbalisté ukončili až v 55. minutě, kdy po opakovaném rohovém kopu Bartošáka z levé strany se Žondra prosadil v závaru před brankou a otevřel skóre. Domácí pak soupeře ještě více zatlačili před jeho pokutové území a v 68. minutě po faulu na Hanuse dostali výhodu penalty. Bogdaň ji sice neproměnil, ale Hanus z dorážky už brankáře Porcala překonal.

Čáslav poprvé porazila Zlín a je desátá

Fotbalisté Čáslavi jsou od úvodního jarního debaklu 0:5 od Dukly k nezastavení a zaznamenali už třetí výhru o dva góly za sebou. Výsledkem 2:0 vyprovodili hosty ze Zlína, se kterým v minulosti ještě nikdy nedokázali bodovat, a posunuli se z 13. na desáté místo tabulky.

Čáslavští od úvodních minut drželi otěže zápasu pevně ve svých rukou. Aktivitu korunovali už po necelé čtvrthodině, kdy Mojdl přetaženým rohem našel Ptáčka, který dal gól hlavou. Zenit si pak připravil dobré šance k potvrzení vedení, ale Šisler i Džafič přestřelili stejně jako na druhé straně Kroupa. Nad brankou skončila těsně před pauzou i tutovka domácího Špidlena.

Druhou půli začal Zenit opět aktivně se snahou o kombinaci a zakončení, ale Zlín viditelně přidal a málem vyrovnal, když Roman Dobeš ranou po zemi těsně minul Bártovu bránu. Vzápětí ale přišla odpověď na druhé straně. V 75. minutě po trestném kopu Ptáček hlavičkoval na branku a Sedláček také hlavou míč usměrnil do sítě.

Karviné i Vlašimi chyběli střelci, zápas skončil bez branek

Fotbalisté Vlašimi hráli bez branek na hřišti Karviné a promarnili šanci posunout se na třetí místo v tabulce. Zápas poznamenala skutečnost, že oběma celkům chyběli jejich kanonýři - na domácí straně nehrál kvůli žlutým kartám Tomas Radzinevičius, hosté postrádali Miroslava Strnada, jenž si odpykává třízápasový distanc za vyloučení kvůli hrubě nesportovnímu chování v předchozím utkání proti Třinci.

V prvním poločase byla hra velmi vyrovnaná a největší brankovou příležitost měl v 37. minutě domácí Slončík, jenž vystřelil jen do gólmana Frydrycha. Ve druhé části hry domácí, kteří chtěli odčinit podzimní porážku 1:4, přidali, ale chybělo jim přesné zakončení. V 69. minutě Ciku dokonce netrefil odkrytou branku Vlašimi.

V posledních čtvrthodině se hrálo prakticky jen před brankářem Frydrychem, hosté ale velký karvinský tlak ustáli.

Hlučín - Varnsdorf 2:0 (0:0)
Branky: 55. Žondra, 68. Hanus. Rozhodčí: Hájek - Gallo, Adámková. ŽK: Bartošák - Ježdík. Diváci: 448.
Hlučín: Hampel - Hrtánek, Pavlík, Cverna, Štefek - D. Bartl (78. Koubek), Motal, Bogdaň, Hanus - Žondra, Bartošák (89. Mozol). Trenér: J. Bartl.
Varnsdorf: Porcal - Ježdík, Pimpara, Stehlík, Hozda - Jordák (78. D. Procházka), Kotiš, Jakobovský, Chod - J. Procházka (46. Breite), Rudnickij (46. Klavík). Trenér: Křeček.
Viktoria Žižkov - Kladno 0:2 (0:0)
Branky: 50. Procházka, 74. Sklenář. Rozhodčí: Bílek - Filipek, Pospíšil. ŽK: Kolář, Brabec, Šťastný - Puchmertl, Procházka. Diváci: 1340.
Žižkov: Kolář - Šťastný, Brabec, Kropík, Čermák - Slodowy (71. Súkeník), Novotný, Houžvička (76. Procházka), Zapalač (81. Bodeček) - Bořil, Mašek. Trenér: Pulpit.
Kladno: Jakubov - Procházka, Rendla, Macháček, Hajník - Puchmertl (78. Bartoš), Holub (86. Radosta), Čurda, Kabele - Štverák (64. Sklenář). Trenér: Peřina.
Čáslav - Zlín 2:0 (1:0)
Branky: 14. Ptáček, 75. Sedláček. Rozhodčí: K. Hrubeš - Kordula, Wilczek. ŽK: Růžička - J. Dobeš, R. Dobeš, Bačík. Diváci: 468.
Čáslav: Bárta - Kotrba, Ptáček, Šisler, Kunášek - Růžička - Šturma, Mojdl (67. Prášil), Špidlen, Džafič (64. Fikejz) - Sedláček (86. Hušťava). Trenér: Abrhám.
Zlín: Kořínek - Jugas (78. Šrom), Malcharek, Zbožínek, Jelínek - Konečník (38. J. Dobeš), Elšík (62. Bačík), R. Dobeš, Novák - Šmahaj, Kroupa. Trenér: Kalivoda.
Karviná - Vlašim 0:0
Rozhodčí: Býma - Chytil, Kocián. ŽK: Slončík, Gajdoš - Frydrych, Průcha, Norek, Nádeníček. ČK: 87. Průcha. Diváci: 1960.
Karviná: Kafka - Pavlík, Mráz, Štajer, Knötig - Ciku, Motyčka, Slončík (68. Ficek), Látal (46. Gajdoš) - Presl, Opic (46. Milosavljev). Trenér: Kula.
Vlašim: Frydrych - Nešpor, Petrů, Schuster, Norek (46. Vebr) - Kotyza, Droppa, Zlomislič, Průcha - Válek (90.+1 Jícha), Nádeníček. Trenér: Kočí.

Reklama