Hlavní obsah

Trenér skončil po postupu ve vířivce, pamětníci po vítězství Dukly dojetím slzeli

Zdeněk PavlisSport.cz

Ani úprk trenéra nezachránil. Samo sebou že ho hráči pražské Dukly slavící po páteční výhře 3:1 nad Kladnem postup mezi ligovou elitu lapili a Luboš Kozel skončil ve vířivce. „Docela příjemná koupel. Vždyť tohle jsou okamžiky štěstí, kvůli nimž fotbal děláme,“ smál se, když vylézal na Julisce z vody. Pochopitelně šťastný, že se splnil sen jeho i celého klubu. Vždyť kdysi tak slavná a fotbalovou historii píšící Dukla se po sedmnácti letech vracela mezi elitu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Dukly Luboš Kozel létá nad hlavami hráčů na oslavu postupu do první ligy.

Článek
Fotogalerie

„To nebyl sen, ale cíl, který jsme měli. Teď se naplnil,“ oponoval mezitím Kozlův asistent Jan Suchopárek, jenž dres slavné Dukly před dvaceti lety také oblékal. „Věděli jsme, že letos máme velkou šanci, neboť jsme od začátku patřili k favoritům soutěže, takže jsme pochopitelně rádi, že jsme roli splnili. A vlastně čtyři kola před koncem soutěže, což také o našem zaslouženém postupu mnohé vypovídá.“

Mokrý, ale navýsost spokojený trenér Luboš Kozel ho hned doplňoval, přičemž se snažil překřičet hráče upadající do euforie. „Ale stanovený cíl se naplnil zaslouženě, byť ve výhru a postup jsem začal věřit až dvě minuty před koncem. Kladno hrálo dobře dopředu, a i když jsme vedli dvougólovým rozdílem, nebyl jsem si vítězstvím vůbec jistý. Podstatné ovšem je, že v lize už jsme a že se v ní určitě neztratíme,“ ujišťoval všechny kolem sebe trenér Kozel.

Patrik Gedeon se raduje z návratu Dukly do první ligy.foto: Právo/Jan Handrejch

Kapitána Patrika Gedeona, nejzkušenějšího hráče ve svém kádru, také. A hned přidával, že s ním pro ligu samo sebou dál počítá. „Tak to mě těší, vždyť návrat do ligy je posledním úspěchem v mé kariéře,“ cítil se polichocen Gedeon slavící postup podruhé v životě. „Před dvanácti lety jsem šel nahoru s Blšany, teď s Duklou,“ netajil, že je naměkko.

Fotbalisté Dukly oslavují spolu s fanoušky postup do první ligy.foto: Právo/Jan Handrejch

"Sehráli jsme s Kladnem velice dobrý zápas a zvítězili zaslouženě. A stejně tak jsme zaslouženě postoupili do ligy. Mladým klukům kolem sebe to moc přeju. Však je i trenér před zápasem proti Kladnu nabádal, aby se podobně výjimečné chvíle užívali,“ rozpovídal se Gedeon překvapený tím, že po výhře a postupu dal trenér Kozel hráčům čtyři dny volna. „To on říká teď v euforii, která vládne. Za dva dny bude všechno jinak a začneme zase trénovat. Ale nevadí, jsem vděčný za šanci, kterou mně Dukla dala a za radost, kterou jsem s ní ještě mohl prožít,“ nechal se Gedeon unášet pocity štěstí.

I  všichni pamětníci, kteří v pátečním odpoledni na Julisku přišli, aby s Duklou návrat zašlých časů oslavili, se jimi nechali unášet. Jelínek, Vacenovský, Knebort, Ivo Novák, Táborský i třeba Rudolf Kocek, někdejší předseda slavného mančaftu, který si podmaňoval Ameriku a doma získával jeden titul za druhým. „Vždyť já už ani nevěřil, že se toho dožiju,“ ani se nepokoušel skrývat dojetí nad velkými chvílemi Dukly.

Reklama