Hlavní obsah

Nebojím se. Na ligu máme, hlásil hned po postupu mezi fotbalovou elitu trenér Dukly Kozel

Zdeněk PavlisSport.cz

Nejdříve létal vzduchem nad hlavami hráčů, pak skončil ve vířivce. Samo sebou že oblečený, protože obrovské euforii z postupu do ligy propadali na pražské Julisce všichni. Pamětníci starých slavných časů, současní hráči Dukly, kteří po sedmnácti letech návrat mezi fotbalovou elitu vybojovali, trenér Luboš Kozel s nimi. „Nezlobím se na ně. Vždyť tohle jsou okamžiky, kvůli nimž všichni fotbal děláme. Když se dosáhne úspěchu, z člověka všechno spadne a dělá věci, na něž by jinak ani nepomyslel,“ mávl rukou nad nedobrovolnou koupelí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Dukly Luboš Kozel létá nad hlavami hráčů na oslavu postupu do první ligy.

Článek
Fotogalerie

Výhra nad Kladnem stvrzující postup měla být formalitou, ale zase tak lehce se nerodila...

Rozhodně ne, protože ve velice dobrém zápase bylo Kladno hodně nebezpečné v ofenzívě. Po první půli, kdy se hrálo nahoru dolů a my museli dotahovat vedení soupeře, jsme sice po změně stran skóre otočili a vedli už o dva góly, přesto jsem si nebyl vítězstvím pomalu až do konce jistý.

Neříkejte že jste pochyboval a nevěřil, že vnucující se šanci nevyužijete hned v prvním zápase.

Až tak minutu dvě před koncem jsem opravdu uvěřil, že vyhrajeme a postup do ligy stvrdíme. A to přesto, že i z výkonu v první půli jsem měl dobrý pocit, neboť jsme si vytvářeli šance a brankář Jakubov nám minimálně dva jasné góly chytil.

Dani Chigou a trenér Dukly Luboš Kozel, dvě postavy mající velký podíl na návratu pražského celku do ligy.foto: Právo/Petr Hloušek

Proč ty pochybnosti? Vždyť jste ale kráčeli druholigovým jarem suverénně, vytvořili si veliký náskok, takže jistotu jste mohl mít dávno před utkáním s Kladnem.

Dokud nešlo o jistotu stoprocentní, cítit jsem ji nemohl. Stát  se totiž mohlo mnohé. Mohli jsme s Kladem prohrát, což by s mužstvem určitě psychicky zacloumalo. Eventuální porážka v dalším kole v Sezimově Ústí  by na hráče dolehla ještě víc a dvě kola před koncem by se náš náskok ztenčil natolik, že by nervy a psychika pracovaly. Proto jsem moc rád, že jsme střetnutí s Kladnem zvládli a předvedeným výkonem oprávněnost první příčky a postupu stvrdili.

Teď už mezi prvoligovou elitou figurujete. Co pro vás vůbec postup znamená?

Především splnění dlouhodobého cíle, jenž byl v Dukle vytyčen. Po příchodu nových majitelů se začalo uvažovat o postupu do ligy v horizontu několika příštích let a podle toho se také mužstvo budovalo. Jsem samozřejmě rád, že jsme už v letošní sezóně dokázali, že šlo o filosofii a cestu správnou.

Radost je na vás, stejně jako na hráčích evidentní...

Však jsem také při přípravě na zápas s Kladnem hráčům říkal, že fotbalový život sice trvá deset, patnáct let, ale že si člověk nakonec pamatuje stejně jen okamžiky, kdy něčeho dosáhne. A ty mohou za celou kariéru přijít jen dva tři a proto by neměli nabízející se možnost promarnit.

Prožíval jste při tažení za postupem vůbec nějaké krušné chvíle?

Ani si nevzpomínám, protože jsme si žádné krizové období vlastně neprožili. Po každém prohraném zápase  - a my vlastně prohráli jen třikrát . jsme se dokázali dát během týdne dohromady, následující utkání vyhrát a shodit tak ze sebe neúspěch a případný tlak. Ostatně, i v tabulce jara figurujeme na prvním místě, což dokazuje, že mužstvo roli favorita zvládlo.

Někdejší trenér Dukly Ladislav Škorpil (vlevo) se přišel na svého pokračovatele Luboše Kozla na Julisky také podívat a k postupu mu pochopitelně blahopřál.foto: Právo/PRÁVO/Lukáš Táborský

Teď je vaše Dukla už prvoligovým mužstvem. Kde byste ji chtěl příští rok touto dobou vidět?

Kdekoli, jen ne na sestupové příčce.

A budete na to mít, když žádnou zásadní obměnu kádru neplánujete a chcete do nejvyšší soutěže s mužstvem, jež postup vybojovalo?

Jsem přesvědčen, že naše mužstvo je konkurenceschopné a proto bychom chtěli jít cestou, jakou se vydal letošní prvoligový nováček Hradec Králové. Věřím, že současná Dukla svou kvalitu má, neboť ji tvoří jak zkušení, tak i mladí hráči, kteří se budou dál zlepšovat, což je pozitivum, na němž se dá stavět.

Takže opravdu s žádnou obměnou kádru a příchodem nových posil nepočítáte?

Samozřejmě že máme v kádru několik fotbalistů, jimž končí smlouvy, takže pokud by odešli, museli bychom shánět adekvátní náhradu.

Reklama