Hlavní obsah

Přežití fotbalistů ve druhé lize je nepravděpodobné, říká Most

Fotbalový Baník Most se musí bát i o své setrvání ve druhé lize. Město coby minoritní akcionář v pátek informovalo novináře, že se problémy v klubu stále prohlubují a seznam věcí, které je potřeba splnit k získání profesionální licence, je poměrně obsáhlý. Náměstek primátora Karel Novotný (ČSSD) v pátek ČTK řekl, že setrvání klubu ve druhé lize je málo pravděpodobné.

Článek

Zástupci města navíc viní předsedu představenstva Petra Kabíčka z obstrukcí, kterými se snaží oddálit svůj odchod z funkce. Kabíček to popřel, navíc podle něj klub licenci spíš získá.

Most v roce 2008 sestoupil z první ligy a teď nedostal ani licenci pro druhou. Důvody nechce klub komentovat, ale podle města je seznam výhrad obsáhlý. "Klub se musí odvolat do začátku příštího týdne. Pan (licenční manažer) Rýznar si vyžádal na představenstvu sedm nebo osm bodů, které je potřeba splnit. Kdyby to nebylo, druhou ligu klub hrát nebude," řekl ČTK Novotný. "Musí mít finanční krytí na další sezonu a doložit, jakým způsobem probíhaly určité transakce. Podle toho, co už víme o auditu, moc velké naděje na pokračování ve druhé lize nedávám," dodal.

Kabíček tvrdí opak. "My se odvoláme a komise rozhodne, jestli jsme její požadavky naplnili. Je velmi pravděpodobné, že licenci dostaneme a druhá liga se hrát bude," řekl ČTK.

Spory mezi městem a vedením klubu začaly už vloni a od té doby se stále prohlubují. Město požádalo na 15. června o svolání valné hromady, na níž chtělo společně Kabíčka a jeho spolupracovníky odvolat. Termín prý volilo i kvůli tomu, aby stihlo nové představenstvo ještě promluvit do sporů o licenci, protože už na konci června se losuje nový ligový ročník. V pořadí už třetí valná hromada za poslední půlrok se ale zřejmě odloží na později.

"Dělají s jejím konáním obstrukce. Je to divný humor, když je požádáme o svolání valné hromady, oni to v datové schránce převezmou a teprve po 14 dnech reagují," řekl dnes novinářům primátor města Vlastimil Vozka.

Kabíček odmítl, že by při svolávání valné hromady došlo k obstrukcím. Majoritní vlastník klubu, výrobce technických plynů SIAD, teď chce akcionáře svolat na 24. června. Zástupce SIAD Alessio Conton ČTK už na začátku května řekl, že konec angažmá Kabíčka a sportovního ředitele Stanislava Salače "je pravděpodobný".

SIAD patří k hlavním mecenášům klubu, který ještě před třemi lety patřil do první ligy, letos ale vězí hluboko v druholigovém průměru. Tehdy měl až stomiliónový rozpočet, zatímco nyní musí na dospělý fotbal stačit už jen 15,5 miliónu korun. Rozpočet je přitom dvojnásobný, ale ukrajují z něj splátky rekonstrukce stadionu a provoz mládežnické akademie. Město má v klubu podíl 10,9 procenta, Kabíček osm procent. Zbytek akcií vlastní SIAD.

Reklama

Související témata: