Hlavní obsah

Z Austrálie do Mostu, takový krok zvolil trenér Zach

MOST

Fotbalový kouč Michal Zach potřetí v kariéře přichází do Mostu, který hraje druhou ligu. Od pondělí 27. června zahájí přípravu s týmem, jemuž pomáhal se záchranou v soutěži už v závěru jara jako konzultant.

Foto: archiv

Trenéři australského FC Sydney Vítězslav Lavička (vpravo) a Michal Zach

Článek

„Po návratu z angažmá v australském Sydney, kde jsem působil jako asistent Víti Lavičky, mě kontaktovalo vedení Mostu. Poznal jsem, že je tady zájem nejen na udržení týmu po sportovní stránce, ale i na udělení licence i pro příští ročník, a tak jsem nabídku na jakousi výpomoc neodmítl. Čtyři poslední zápasy sezóny jsem sledoval z hlediště a předával jsem poznatky tehdejšímu trenéru Barboríkovi i asistentu Hoffmannovi,“ uvedl Zach.

A nyní přebírá po Barboríkovi sám trenérskou taktovku. V Mostě kdysi působil už jako asistent na přelomu tisíciletí a poté hlavní trenér v letech 2002-2004. Bylo to ještě před postupem týmu do první ligy. Koučoval i Ústí nad Labem ve druhé lize. A pak pracoval v prvoligovém Liberci, kde se jako Lavičkův asistent podílel na titulu mistra v roce 2006.

V létě 2007 převzal po Lavičkovi post hlavního trenéra Liberce, s nímž startoval i v evropském Intertoto Cupu. Na jaře 2008 vedl tým Bohemians 1905 v první lize. S Lavičkou potom spolupracoval i u reprezentační „jedenadvacítky“ a rovněž v pražské Spartě, konkrétně na začátku podzimu 2008. A tato dvojice znovu společně zamířila do australského FC Sydney, s nímž hned v prvním sezóně angažmá čeští vyslanci dobyli tamní ligový titul!

Zatímco Lavička v Austrálii zůstává nadále, Zach se už v zimě rozhodl k jarnímu návratu do vlasti. Vrátil se hlavně kvůli rodině. „Pobyt na opačném konci světa mě výrazně obohatil po životní i sportovní stránce,“ říká nový mostecký trenér.

Reklama

Související témata: