Hlavní obsah

Ústí zase pokukuje po první lize, stadión ale zůstává třetiligový

ÚSTÍ NAD LABEM

Fotbalisté Ústí nad Labem se už oklepali ze sestupu zpět do druhé ligy a po její třetině opět pošilhávají po postupu mezi elitu. Má to ale háček - stadion stále nesplňuje podmínky ani na stávající soutěž a pokud se to do léta nezmění, mohou se dočkat paradoxně spíš sestupu. Město, jemuž stadion patří, o přestavbě hovoří zatím opatrně. Novou hlavní tribunu postavit chceme, ale všechny peníze pořád pohromadě nemáme, řekl ČTK předseda ústecké ČSSD Arno Fišera.

Článek

V Ústí byl od 90. let mnohem podporovanější a nakonec i divácky úspěšnější hokej. V roce 1998 dokonce fotbalový tým zanikl, ale jeho následník, fúzující s dalšími místními kluby, se škrábal vzhůru tak dlouho, až se na jaře 2010 octl až v nejvyšší soutěži. To vše se stadionem, kterému vévodí stařičká dřevěná tribunka z roku 1927 a kde se hráči převlékají ve stavebních buňkách. Jedinou prvoligovou sezonu odehrál klub v sousedních Teplicích a kvůli nevyhovujícímu stadionu pak málem spadl rovnou do ČFL. Nakonec dostal pro letošek výjimku a po deseti kolech zase druhou ligu vede.

"Z doslechu vím, že by mělo být výběrové řízení na demolici staré tribuny. Tu zatím necháme do konce podzimu, aby na ní lidé mohli, a po posledním zápase by se mohla začít bourat a stavět nová," řekl dnes ČTK sportovní ředitel klubu Stanislav Pelc. "Nejlepší by bylo, kdyby se začalo bourat už včera, ale chápu, že peníze zatím nejsou. Dokonce i hráči si na tu situaci už tak nějak zvykli a spíš si z ní dělají legraci," dodal.

Představitelé města ale zatím jarní rekonstrukci nepotvrdili. "Já mám na starosti investice, a stadion se ke mně dostane ve chvíli, kdy bude zajištěno financování. A do investičních akcí to v tuto chvíli zařazené nemám," řekl ČTK náměstek primátora Jan Řeřicha (ODS). Ústecký magistrát nemá na rozdávání - jeho dluhy činí celkem 1,62 miliardy korun, a tak letos masivně seškrtal investice. Stavba nové tribuny má stát podle tři čtvrtě roku starých informací zhruba 117 milionů korun. Zhruba 70 procent částky tehdy chtělo město získat z dotací ministerstva školství.

"Hledají se prostředky na celou stavbu, abychom nezůstali jen u bourání staré tribuny, a na to zatím nejsou v rozpočtu úplně všechny peníze," řekl ČTK Fišera. Jak velký díl peněz už magistrát získal, Fišera specifikovat nechtěl.

Ústecký stadion se poměrně nedávno už jednou přestavoval. V letech 2004 a 2007 zmizely staré betonové ochozy a místo nich vyrostly tribunky pro 400 stojících a 526 sedících diváků. Prakticky nová je i atletická dráha a trávník; to vše stálo zhruba 40 milionů korun. V téže době město zrekonstruovalo i hokejový stadion, což stálo podle tehdejších odhadů asi 300 milionů korun.

Reklama