Hlavní obsah

Ústí si chce na stadion vydělat prodejem teplárenských rozvodů

Do konce fotbalové sezony zbývají už jen čtyři měsíce a lídr druhé ligy Ústí nad Labem stále neví, jak se vyvine situace okolo jeho stadionu. Magistrát se nyní pokouší získat potřebné peníze prodejem jedné z posledních městských firem, Tepelného hospodářství města Ústí nad Labem (THMÚ). V nich má město zhruba 44,2 procenta akcií, zbytek patří ČEZ. Prodej menšinového podílu bude město řešit v příštích dvou týdnech, řekl ČTK a Českému rozhlasu primátor Vít Mandík (ČSSD).

Článek

Město je ve svízelné finanční situaci, dluží zhruba 1,6 miliardy korun a letos mu propadnou příjmy o zhruba 105 milionů korun. Stavbu hlavní tribuny slibuje fotbalistům už několik let, ale zatím se do země nekoplo a dominantou stadionu zůstává dřevěná tribunka z roku 1927. Fotbalisté po podzimu vedou druhou ligu a sní o postupu mezi elitu, se současným stadionem by je ale čekal nejspíš naopak nucený sestup ještě o soutěž níž.

Cena rekonstrukce se odhaduje na 120 až 190 milionů. Mandík ČTK vloni v prosinci řekl, že zhruba třetinu má město ve svých zdrojích, na zbytek chtělo město žádat dotaci od ministerstva školství. "Pokud bychom mohli získat dotace, tak maximálně 40 milionů korun," řekl dnes novinářům. Kde vzít zbytek, na to má město připravenou už jen jednu možnost - prodat svůj podíl v THMÚ. "Jeví se nám to jako jediný možný zdroj," dodal Mandík.

Firma THMÚ se v Ústí stará o rozvody tepla a teplé vody. Celkem má 14 plynových kotelen, 253 výměníků, 27 horkovodních stanic a veškeré rozvody, jimi zásobuje asi 30.000 bytů. Město bylo původně největším z akcionářů, v letech 2010 až 2011 ale koupil ČEZ Teplárnu Trmice, čímž se stal fakticky většinovým vlastníkem. Město se teď chce svého podílu zbavit.

Jednání o prodeji se povedou podle Mandíka v příštích několika týdnech. "Zatím nás nechte, uvidíme, jak to dopadne," řekl Mandík po tiskové konferenci ČTK a Českému rozhlasu. Cenu předjímat nechce, na stavbu tribuny by ale stačit podle něj mohla.

V Ústí byl od 90. let podporovaný hlavně hokej. V roce 1998 dokonce fotbalový tým zanikl, ale jeho následník, fúzující s dalšími místními kluby, se škrábal vzhůru tak dlouho, až se na jaře 2010 octl v nejvyšší soutěži. To vše se stadionem, kde se hráči převlékají ve stavebních buňkách. Jedinou prvoligovou sezonu odehrál klub v nuceném exilu v Teplicích.

Ústecký stadion už se nedávno přestavoval. V letech 2004 a 2007 zmizely staré betonové ochozy a místo nich vyrostly tribunky pro 400 stojících a 526 sedících diváků. Prakticky nová je i atletická dráha a trávník; to vše stálo zhruba 40 milionů korun. V téže době město zrekonstruovalo hokejový stadion, což stálo podle tehdejších odhadů asi 300 milionů korun.

Reklama