Hlavní obsah

Fotbalisté Ústí chtějí navázat na skvělý podzim. Cílem je návrat do první ligy, vyhlašuje trenér Habanec

Josef PešoutSport.cz

Navázat na vynikající závěr podzimu. Takový je cíl fotbalistů FK Ústí nad Labem na prahu jarní části sezóny ve druhé lize. Jejich přání se nelze divit. Vždyť před zimní přestávkou vyhráli čtyřikrát v řadě a také díky tomu přezimovali se šestibodovým náskokem v čele tabulky! A to je výchozí pozice, jakou v boji o návrat do první ligy nechtějí promarnit. „Bylo by alibistické, kdybychom se nadějí vzdávali," má jasno trenér Svatopluk Habanec.

Foto: Miroslav Rada, ČTK

Trenérská lavička nováčka soutěže Ústí nad Labem - zleva lékař Vladimír Pavlov, trenér Svatopluk Habanec a asistent trenéra Jan Poštulka.

Článek

„Co se týče zimní přípravy, nebyla zrovna ideální. Nezdálo se mi, že máme před jarním výkopem výbornou formu, ale doufám, že se budu v určitých věcech plést. Snad mě kluci pozitivně překvapí," uvažuje kouč.

V zimě vyzkoušel dvanáct nových testovaných hráčů. „Byly to různé typy z různých zemí i z Česka. Ale jen tři u nás zůstávají. Jsou to Gulajev, Lácha a Vlk. I když do týmu zapadli, čekám od nich jednou tolik, co zatím předvedli," rozebírá kouč. A lituje odchodů dvou opor. „Záložníci Volek, co šel na hostování do Teplic, s Brunclíkem, jehož si stáhla Mladá Boleslav, dali na podzim dohromady jedenáct gólů. To je velká porce. Nahradit je nebude snadné," uvědomuje si Habanec.

Ústí na podzim neztratilo v sedmi zápasech doma ani bod. A v sobotu přivítá na úvod jara třetí Jihlavu, netající se rovněž postupovými ambicemi. „Souboj s Jihlavou nás může nastartovat k jarní jízdě. Věřím, že hráči prokážou srdce a projeví se zdravé jádro týmu.

Chceme fotbalově dokázat, že na boj o postup máme kvality," přemítá Habanec.

Prověří gólmana Blažka

Zápas v Ústí bude mít pikantní příchuť i v tom, že za Jihlavu nejspíš poprvé nastoupí brankář Jaromír Blažek, naposledy působící ve Spartě. „Chováme k němu respekt. Je to osobnost, která převyšuje standard druhé ligy. Nečekám od něj nějaké robinsonády, ale vím, že si umí zorganizovat obranu, což je pro defenzivu důležité," oceňuje ústecký trenér největší posilu soupeře.

Ústí má z podzimního duelu v Jihlavě dobrou zkušenost. „Vyhráli jsme tam 5:2, takže bychom třeba i na konci sezóny s ní mohli mít při případné bodové shodě přece jen lepší bilanci. To, že bychom nyní doma podlehli 0:4, se snad nestane," prohodí s úsměvem Habanec.

Do boje o postup povede kouč osmnáct svěřenců. „Od vedení klubu máme povoleno mít v kádru devatenáct hráčů. Ale je nás o jednoho méně, protože jsme nikoho dalšího, kdo by nás doplnil, nenašli," vysvětluje trenér.

Novým kapitánem se stal zkušený záložník Jan Martykán. „Pro mě to znamená, že nebudu chodit z našeho mužstva na hřiště jako pátý, nebo šestý v řadě, ale jako první. Jen doufám, že po tom vynikajícím podzimu se mnou nepřijdou opakem porážky. To bych si moc nepřál,"dodává ústecký tahoun.

Reklama