Hlavní obsah

Zkušený Metelka zamířil z Polska do Sokolova. Chceme být v první pětici, říká záložník

Na svém kontě má podle statistik 156 prvoligových startů, vyzkoušel si i zahraniční angažmá a od letošního února bojuje 32letý fotbalový záložník František Metelka v barvách Baníku Sokolov ve druhé lize. „Jsem rád, že dostávám šanci a věřím, že se umístíme v první pětici v tabulce. To je náš cíl," říká nová sokolovská posila pro Sport.cz.

Článek

Metelka pochází z Opavy, kde také začínal s ligovým fotbalem. „Tehdy byla Opava kvalitním účastníkem nejvyšší soutěže. Debutoval jsem pod trenérem Jiřím Bartlem. Zažil jsem tam i trenéry Mentela, Hapala, Paličku. Po přestupu do ostravského Baníku v lednu 2005 mě vedl zkušený kouč Jarabinský. Bylo to půl roku poté, co Ostrava získala mistrovský titul a došlo k obměně kádru," listuje svou kariérou.

V roce 2010 zamířil do Slovinska. „A po angažmá v tamním prvoligovém klubu Velenje jsem šel do polské Bielsko Bialej. Měli jsme ambice na postup a opravdu jsme se dostali do nejvyšší soutěže, která se jmenuje Ekstraklasa. Chodil na nás plný stadión, na Legii Varšava jsme hráli před třiceti tisíci diváky. V týmu jsem byl s Demjanem,co hrál za Žižkov, a Ondřejem Šourkem, který dříve působil ve Slavii a v Žilině. A s několika Slováky jsme vytvořili kolonii. Polština je podobným jazykem a po dvou měsících jsem se jí naučil," vykládá Metelka, jemuž v zimě skončilo v Polsku půlroční hostování z ostravského Baníku.

„Původně jsem vyjednával s jiným polským celkem, ale nedošlo k dohodě. Tak jsem se chtěl vrátit do České republiky, ani v domovské Opavě jsem se však nedomluvil. Kádr už byl uzavřený. Sešlo i z odchodu na Žižkov," přibližuje peripetie při hledání působiště.

„A tak jsem se ocitl v Sokolově, kam jsem přišel za pět minut dvanáct. Za to, že mě vzali, bych chtěl poděkovat trenéru Látalovi i klubovému vedení. Nestihl jsem první jarní kolo. Nastoupil jsem až proti Znojmu a v Ústí nad Labem. Z prvních tří zápasů máme jediný bod, ale věřím ve zlepšení," zakončuje posila Západočechů.

Reklama

Související témata: