Hlavní obsah

Ústí nad Labem vypisuje tendr na přestavbu fotbalového stadiónu

Ústí nad Labem

Fotbalisté druholigového lídra Ústí nad Labem mají naději na rekonstrukci stadiónu. Rada města se dohodla na vypsání výběrového řízení, jehož vítěz by měl být známý v červenci. Že se stavět skutečně bude, to ještě není jisté, protože po výběrovém řízení bude muset vládnoucí ČSSD ještě přesvědčit další zastupitele. Bez rekonstrukce by Ústí mohlo hrát jen ČFL. Primátor Vít Mandík (ČSSD) chce pro příští sezónu ještě vyjednat s Fotbalovou asociací výjimku.

Foto: Miroslav Rada, ČTK

Trenér fotbalistů Ústí nad Labem Svatopluk Habanec (uprostřed).

Článek

O výraznější přestavbě městského stadiónu se hovoří už skoro deset let, ale dominantou stadionu zůstává dřevěná tribuna z roku 1927 a hráči se převlékají ve stavebních buňkách na druhém konci areálu. Vypsání tendru je zatím nejhmatatelnější posun v celé historii projektu.

Uchazeči se nejdřív během jara přihlásí a během července mezi nimi proběhne internetová aukce, při níž se bude zakázka dražit. Základní cena je 195 miliónů korun a město věří v úspory v řádu desítek procent. "Dělali jsme si sondu, potenciální zájemci se určitě přihlásí. Na podzim by se mohlo začít se stavbou," řekl Mandík. Vítězná firma nedostane peníze hned, ale postupně během deseti let. Vzniknout by měla nová hlavní tribuna, umělé osvětlení, vyhřívání trávníku a kapacita by se zvýšila na 4000 sedících diváků.

V Ústí vládne od letošního jara ČSSD sama a nemá v zastupitelstvu většinu, takže bude muset shánět podporu u jiných stran. Její vládu umožnily KSČM a TOP 09, které podporu podmiňují úsporami v nákladech města. "My pro to zvedneme ruku v okamžiku, kdy uvidíme návrh financování stadiónu a úspor, které pokryjí tu roční splátku," řekl ČTK lídr ústecké TOP 09 Jakub Zavoral. O nutných úsporách mluví i komunisté. "Budeme se v tomhle shodovat, ale zároveň chceme, aby ten stadion byl co nejdříve," řekla ČTK zastupitelka za KSČM Květoslava Čelišová.

Přednost dostával hlavně hokej

V Ústí byl od 90. let podporovaný hlavně hokej; rekonstrukce zimního stadiónu stála asi 300 milionů korun. Do nejvyšší soutěže se ale v posledních letech dostali fotbalisté, kvůli nevyhovujícímu stadiónu ji však hráli v nedalekých Teplicích. Městský stadión se už přitom jednou přestavoval. V letech 2004 až 2007 za 40 miliónů korun zmizely staré betonové ochozy a místo nich vyrostly tribunky pro 400 stojících a 526 sedících diváků. Prakticky nová je i atletická dráha a trávník.

Situaci paradoxně komplikuje i situace ve druhé fotbalové lize: Ústečtí ji osm kol před koncem vedou s tříbodovým náskokem. Na stadión mají i pro druhou ligu výjimku, která v létě skončí, takže místo postupu by měli naopak sestoupit do třetí ligy. "Tak jako minulý rok, i letos se pokusíme jednat o výjimce a uvidíme, jak to dopadne," řekl Mandík.

Řešením by mohl být i formální přesun klubu do nedalekých Teplic, kde vyhovující stadion je. Mandík to ale zatím odmítá. "Nebudeme předbíhat těm jednáním. Přesun klubu na stole není," dodal.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články