Hlavní obsah

Ústí - Vlašim 1:0Ústí vybojovalo postup, první ligu však jistou nemá

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Fotbalisté Ústí nad Labem si po loňském sestupu vybojovali návrat do první ligy. O postupu rozhodli výhrou nad Vlašimí 1:0 v 28. kole druhé ligy. Účast severočeského celku v příštím ročníku nejvyšší soutěže je však nejistá, protože nemá vyhovující stadión.

Článek

Ústí v sobotu stačil k postupu jediný bod, ale hned v úvodu zápasu ukázali, že se s ním nechtějí spokojit. Gulajev usměrnil po rohu míč přesně k tyči a domácí už ve 4. minutě vedli.

Navíc měli herně výrazně navrch a nadále se dostávali do zakončení. Během úvodní čtvrthodiny měli dobré šance i Moulis a Holek, jenže oba vychytal brankář Hanuš. Teprve pak ústecký nápor začal slábnout. I Vlašim měla o co hrát, neboť neměla jistou zachránu. V 37. minutě se po rychlé kombinaci zjevil před brankářem Novákem Nečas, míč do sítě ale neprotlačil.

Ke konci zápasu se obraz hry výrazně změnil. Vlašim se tlačila dopředu a Ústí chodilo do rychlých brejků, jenže ani ty největší šance z nich nevyužilo. V poslední desetiminutovce Moulis šel sám na Hanuše, ale neprostřelil ho, pak to samé zopakoval i Holek.

I tak fotbalisté Ústí výhru udrželi a po závěrečném hvizdu mohli začít slavit. Co přesně ale slaví, to hráči ani vedení zatím nevědí. Svaz totiž klub pravděpodobně neudělí prvoligovou licenci kvůli nevyhovujícímu stadiónu, který město navzdory slibům stále nezačalo opravovat.

Na Střížkově gól nepadl, Bohemians remizovali se Zlínem

Fotbalisté Bohemians Praha remizovali v dnešním utkání 28. kola druhé ligy bez branek se Zlínem a ukončili sérii čtyř porážek v řadě. Na druhé straně čekají marně už měsíc na vítězství. Jejich soupeř ze Zlína na tom není o mnoho lépe, na jaře jen jednou vyhrál, zato už popáté remizoval.

Celá hodina hry odpovídala skutečnosti, že oba celky nejsou v dobré formě. Už ve 2. minutě po chybě domácího stopera Pence mohl skórovat zlínský útočník Polách, trefil ale jen gólmana Wintera. Zanedlouho pálil vedle v dobrém postavení domácí útočník Hodas.

Dlouho trvající nudná podívaná, při které domácí fanoušci skandovali "my chceme fotbal", skončila přesně po 60 minutách, kdy si hosté vypracovali v rychlém sledu tři vyložené šance. Nejprve po centru Železníka Poznar trefil tyč, vzápětí Dobeš, zlínský kapitán a současně bývalý hráč Bohemians Praha z doby jejich prvoligové éry, pálil těsně vedle a po rohu Jugas zblízka hlavou trefil jen dobře postaveného Wintera.

Domácí odpověděli pohotovým volejem Očovana, jedinou přímou střelou zelenobílých na branku Dostála za celých 90 minut. V 70. minutě se dostal po přihrávkách Poznara do dvou jasných brankových příležitostí hostující Besta, zcela sám na malém vápně ale nejprve netrefil branku a podruhé obloučkem rovněž minul. Dobíhající Železník už nestačil usměrnit míč do sítě.

V 73. minutě přišla jediná vyložená šance Pražanů, po rohu Flachbarta Škoda zblízka netrefil prázdnou bránu hostí. Na druhé straně se neprosadil ani Polách, a tak skončil duel bezbrankovou remízou a domácí gólman Winter podvanácté v sezoně uhájil čisté konto.

Třinec prohrál s poslední Spartou

V utkání nejhorších týmů druhé fotbalové ligy prohrál Třinec s poslední Spartou B 0:2 a jeho naděje na udržení už je pouze teoretická. Na nejbližší soupeře před sebou ztrácí pět bodů, přičemž Čáslav a Znojmo si mohou v nedělních zápasech 28. kola zajistit záchranu. V ohrožení by tak zůstala spolu s Třincem už jen Vlašim.

Sparťanská rezerva potvrdila velké zlepšení z posledních týdnů a díky dvěma gólům Jurdíka se přiblížila Třinci na rozdíl čtyř bodů. V závěrečných dvou kolech se tak může ještě odlepit z posledního místa. Svěřenci Zdeňka Svobody nenašli přemožitele v uplynulých pěti zápasech, z nichž čtyři vyhráli.

V Třinci podali hosté přesvědčivý výkon. Skóre otevřel Jurdík v 27. minutě po sérii sparťanských přihrávek a centru Hybše. V závěru zápasu útočník Pražanů přešel přes dva hráče a poslal míč k tyči Lipčákovy branky. Třinec na 205 cm vysokého gólmana Holého nevyzrál a je blízko pádu do MSFL.

Hornické derby pro Most

Fotbalisté Mostu zvítězili v hornickém derby dvou Baníků na hřišti Sokolova 2:0 a zachránili se ve druhé lize. Domácí tým naopak promarnil dvě kola před koncem šanci dotáhnout se v neúplné tabulce na druhou Jihlavu a zvýšit své vyhlídky na postup. O výhře hostů rozhodli svými góly Mlika, jenž je v Mostě na hostování právě ze Sokolova, a další nedávný hráč západočeského celku Pilař.

Most šel do vedení ve 22. minutě, kdy Kerbr poslal míč za sokolovskou obranu, do centru se hlavou položil Mlika a překonal bezmocného Bučka. Ve druhém poločase Pilař z přímého kopu místo centru rovnou vystřelil a zaskočil gólmana.

Pak se dostali do šancí i hráči Sokolova, ale žádnou neproměnili. Hanzlíkův přímý kop Bertelman vytěsnil nad břevno, Strnad s Dvorníkem nedokázali mosteckého gólmana překonat zblízka. V 79. minutě byl vyloučen Metelka a sokolovské naděje na zvrat zhasly.

Opava nastřílela ve druhé lize Táborsku šest branek

Fotbalisté Opavy vyhráli v 28. kole druhé ligy na hřišti Táborska 6:1. Hattrickem se na vysoké výhře hostů podílel útočník Milan Halaška. Výkon domácích ovlivnila epidemie příušnic, kvůli které trenér Luboš Zákostelský postrádal devět hráčů.

Skóre otevřel v 11. minutě Halaška, který vyhrál souboj se Zbrožkem a mířil přesně po zemi k tyči. Do přestávky se už stav nezměnil, v úvodu druhého poločasu ale padly čtyři branky v rozmezí čtyř minut. Ve 49. minutě se trefil Radzinevičius, na 3:0 vzápětí zvýšil Křeček, pak sice snížil domácí Pecka, chvíli po něm ale vrátil hostům třígólové vedení Partyš.

Halaška přidal svou druhou branku v 68. minutě a o čtyři minuty později završil hattrick. Táborsko mohlo v závěru debakl zmírnit, Jasanský ale trefil pouze tyč.

28. kolo druhé fotbalové ligy:
Ústí nad Labem - Vlašim 1:0 (1:0)
Branka: 4. Gulajev. Rozhodčí: Ochotnický - Santarius, Tacina. ŽK: Zeman, Martykán - Petrů. Diváci: 1268.
Ústí: Novák - Zeman, Džuban, Valenta, Dvořák - Peterka (60. Lácha), Martykán, Jablonský (84. Dragoun), Moulis - Gulajev (76. Rosendo), Holek. Trenér: Habanec.
Vlašim: Hanuš - Vebr, Petrů, Starý, Průcha - Janda (78. Demeter), Macek, Pokorný, Kosák, Nečas (64. Červenka) - Vaněček. Trenér: Urban.
Bohemians Praha - Zlín 0:0
Rozhodčí: Ondráš - Štěrba, Peřina. ŽK: Dorotík, Očovan - Pazdera, Motal. Diváci: 312.
Bohemians Praha: Winter - Flachbart, Penc, Lencevič, Janda - Očovan, Dorotík, Macháček, Škoda - Hodas, Ibe (73. Šisler). Trenér: Jindráček.
Zlín: Dostál - Jugas, Malý, Kubica, Pazdera - Železník, Motal, R. Dobeš, Besta - Poznar, Polách. Trenér: Skácel.
Sokolov - Most 0:2 (0:1)
Branky: 22. Mlika, 57. Pilař. Rozhodčí: Lerch - Ubias, Gallo. ŽK: Strnad, Machek, Metelka - Holub, Mlika, Nguyen. ČK: 79. Metelka. Diváci: 1023.
Sokolov: Buček - Blažek, Dvorník, Vondráček, Hanzlík - Benda (64. Krmenčík), Metelka, Machek (86. Geňo), Vaněček (46. Hrošovský) - Dvořák - Strnad. Trenér: Jindra.
Most: Bertelman - Knakal, Hofmann, Kura, Procházka - Huňa, Schut, Pilař, Holub (90. Nguyen) - Kerbr (90.+3 Řehák), Mlika (86. Štípek). Trenér: Zach.
Třinec - Sparta Praha B 0:2 (0:1)
Branky: 27. a 83. Jurdík. Rozhodčí: Matějek - Chytil, Pilný. ŽK: Joukl, Ceplák, Matoušek - Sýkora. Diváci: 366.
Třinec: Lipčák - Lisický, Kuděla, Rehák, Joukl - Malíř, Ceplák (60. Gavlák), Hanus, Byrtus (40. Matoušek) - Nekuda, Surynek (79. Maroši). Trenér: Kouřil.
Sparta B: Holý - Jánoš, Krch, Polom, Frýdek (46. Sýkora, 90. Putz) - Kadeřábek, Jirásek, Rada, Folprecht (79. Tomášek), Hybš - Jurdík. Trenér: Svoboda.
Táborsko - Opava 1:6 (0:1)
Branky: 51. Pecka - 11., 68. a 72. Halaška, 49. Radzinevičius, 50. Křeček, 52. Partyš. Rozhodčí: Orel - Vysloužil, Arnošt. ŽK: Partyš, Křeček, Uvíra (všichni Opava). Diváci: 215.
Táborsko: Fišan - Rožboud, Zbrožek (62. Kalášek), Nesvadba, Kotrba - Houška (86. Hric), Kostečka, Kavka (72. Stoszek) - Kočí, Jasanský - Pecka. Trenér: Zákostelský.
Opava: Květon - Coufal, Uvíra, Mikula, Zapletal (82. Neubert) - Žmolík, Partyš (85. Wirth), Křeček, Sedláček - Halaška (75. Schaffartzik), Radzinevičius. Trenér: Mazura.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Ústí 30 52 : 35 61
2 Jihlava 30 45 : 29 55
3 Sokolov 30 43 : 31 52
4 Brno 30 37 : 29 49
5 Bohemians 30 43 : 31 48
6 Karviná 30 36 : 35 43
7 Varnsdorf 30 33 : 34 42
8 Opava 30 46 : 36 41
9 Most 30 31 : 44 38
10 Vlašim 30 36 : 38 36
11 Zlín 30 28 : 36 36
12 Znojmo 30 28 : 35 34
13 Čáslav 30 27 : 39 34
14 Táborsko 30 37 : 51 34
15 Třinec 30 31 : 41 30
16 Sparta B 30 37 : 46 27

Reklama