Hlavní obsah

Kdo to neumí na hřišti, vzhlíží k zákulisí, tvrdí ústecký kouč Habanec

Pohár pro vítěze druhé ligy zvedli nad hlavu fotbalisté Ústí nad Labem po zápase posledního kola s Opavou. Soutěž vyhráli se šestibodovým náskokem před Jihlavou a dokonce devítibodovým předstihem před třetím Sokolovem. „Za to si zasloužíme postup do první ligy,“ říkal dojatý trenér Svatopluk Habanec, který dosáhl se stejným týmem na postupové umístění podruhé během tří let!

Foto: Josef Pešout, Právo

Trenér fotbalistů Ústí nad Labem Svatopluk Habanec

Článek

Držel jste pohár a fanoušci nadšeně skandovali vaše jméno. Jaké jste z toho měl pocity?

Byl to krásný zážitek a úžasná chvilka. Něco podobného jsem poznal vůbec poprvé. Při předloňském postupu jsme takovou možnost neměli, protože jsme skončili druzí za Hradcem Králové. Ale tvrdím, že si první místo a tudíž postup do nejvyšší soutěže zasloužíme. Kluci odvedli během třiceti kol vynikající práci. Ten šestibodový náskok je velkým úspěchem, který si užíváme. A jen bychom si přáli, aby se zázrak konal i na jiném poli, než jen na našem trávníku.

Situace s udělením prvoligové licence pro Ústí kvůli nevyhovujícímu vybavení na domácím stadiónu prý nevypadá příliš růžově. Uvědomujete si, jak bude těžké ji získat?

Já si to nechci uvědomovat. Pak bych si musel připustit, že zklamání z případného negativního verdiktu svazu směrem k Ústí by bylo obrovské, ať už by šlo o trenéry, hráče, funkcionáře i diváky. Ale věřím, že se stadión rekonstruovat prostě bude. Rada města a zastupitelstvo to schválí. I primátor našeho města dělá pro udělení licence maximum. Jeho nasazení je mimořádné, za což mu náleží dík. Věřím, že obvolá i šéfy klubů a učiní pro naši věc víc, než je zdrávo. Ať ostatní pochopí, že do ligy prostě chceme.

Vnímáte ale výraznou snahu některých klubů posunout se do ligy místo vás?

Asi je to normální. Kdo to neumí na hřišti, o to víc se snaží ovlivnit vývoj ve svůj prospěch v zákulisí. Vycítil jsem, že se na náš úkor tlačí nahoru hlavně Brno. Jsem brněnským rodákem, začínal jsem tam i s fotbalem. Ale posledních šest let pracuji pro Ústí. To je moje priorita. A Brno? Každý ví, že podzim odehráli katastrofálně a v konečné tabulce za námi skončili s dvanáctibodovou ztrátou! Navíc brněnští hráči neberou pravidelně výplaty, jsou tam tříměsíční zpoždění a absolutně nechápu, jak ti kluci mohou podepsat bezdlužnosti. To je obrovský rozdíl oproti nám.

Kdybyste prvoligovou licenci získali, co by bylo nejdůležitější pro účinkování mezi elitou?

Rozšířit kádr, protože by musela přijít hráčská kvalita. První ligu bychom nemohli hrát s tak úzkým počtem hráčů, s nimiž jsme prosvištěli druhou ligou.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články