Hlavní obsah

Ústí vypsalo tendr na stavbu fotbalového stadiónu za 165 miliónů

Ústí nad Labem hledá firmu, která postaví nový fotbalový stadion za přibližně 165 miliónů korun. Kvůli nevyhovujícím podmínkám nedostali ústečtí fotbalisté po letošním vítězství v druhé lize licenci pro účast v nejvyšší soutěži. Zastupitelé záměr schválili v červnu. Kritici poukazují na to, že investici lze ve městě, které má dluh přibližně 1,6 miliardy korun, považovat za zbytnou.

Článek

V dokumentaci zveřejněné ve věstníku veřejných zakázek město po dodavateli požaduje v první etapě stavbu střední tribuny A1 se zázemím pro fotbalisty, VIP hosty a novináře. Ta vznikne na místě stávající tribuny, kterou čeká demolice.

V druhé etapě stavbu doplní dvě další tribuny A2 a A3 současně s diváckým sektorem F. "Dále budou vybudovány nové pokladny, vnitřní a vnější oplocení, občerstvení pro divácký sektor C, ukazatel skóre, umělé osvětlení, vyhřívání trávníku, nezbytně nutné komunikace a zpevněné plochy," píše se v dokumentaci.

Zadávací řízení začne 31. srpna. Město chce dodavateli stadion splácet postupně deset let, po dokončení a předání stavby zaplatí jako první splátku maximálně dvojnásobek. Zároveň požaduje, aby firma za posledních pět let realizovala nejméně dvě zakázky za 90 miliónů korun.

Současný stadión nyní nesplňuje ani podmínky pro druhou fotbalovou ligu, dřevěná tribuna pochází z roku 1927.

V Ústí byl od 90. let podporovaný hlavně hokej; rekonstrukce zimního stadionu stála asi 300 miliónů korun. Do nejvyšší soutěže se dostali i fotbalisté, kvůli nevyhovujícímu stadionu ji však hráli v Teplicích.

Městský stadión se už jednou přestavoval. V letech 2004 až 2007 za 40 miliónů zmizely betonové ochozy a místo nich vyrostly tribunky pro 400 stojících a 526 sedících diváků. Nová je atletická dráha a trávník. Podle radního Arna Fišery (ČSSD) se tam proinvestovalo už 100 milionů korun.

Reklama