Hlavní obsah

Startuje druhá fotbalová liga, kluby o postupových cílech nemluví

Praha

O víkendu odstartuje nový ročník druhé fotbalové ligy a dá se očekávat podobně vyrovnaný průběh soutěže jako v minulých sezónách. K favoritům by měly patřit oba sestupující pražské kluby z nejvyšší soutěže Bohemians 1905 a Viktoria Žižkov či Ústí nad Labem, které druhou ligu letos vyhrálo, ale mezi elitu kvůli nevyhovujícímu stadiónu nepostoupilo. Překvapit tradičně mohou i další celky, o postupových plánech však nikdo nahlas nemluví.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Fotbalisté Bohemians 1905 se radují z druhého gólu do sítě Parmy.

Článek

Bohemians vinou kolapsu v jarní části uplynulé sezóny spadli až na sestupovou příčku, okamžitý návrat mezi elitu ale jako svůj cíl nevyhlásili. Kádr se po pádu do druhé ligy tradičně změnil - odešlo deset fotbalistů, devět nových tváří přišlo. Trenér Jozef Weber ale zůstal.

"Jak jsme se v minulé sezoně v první lize nechtěli za každou cenu udržet, tak teď nechceme ani za každou cenu postoupit. Chceme uspět hlavně sportovně," řekl ředitel klubu Ladislav Valášek.

Fanoušci "klokanů" jsou rádi, že po dvouletém azylu v Edenu budou moci na svůj oblíbený klub znovu chodit do legendárního Ďolíčku, který letos slaví osmdesát let. Bohemians v generálce porazili italskou Parmu a teď už se chystají na ostrý start s konkurenčními Bohemians Praha ze Střížkova. V posledním vzájemném zápase před dvěma lety odmítli Střížkovští nastoupit, svaz zápas zkontumoval a klub ze severu Prahy následně spadl z ligy.

Trenéra si po sestupu ponechala i Viktoria Žižkov, ani tým Romana Nádvorníka ale nechce postoupit za každou cenu. "Pevně věřím, že se nám povedlo sestavit mužstvo, které prokáže svou kvalitu," uvedl Nádvorník.

Ústí na jaře s přehledem vyhrálo druhou ligu, nevyhovující stadion mu ale nedovolil hrát nejvyšší soutěž. Severočeský klub výrazně obměnil kádr a mezi hlavní favority se nepočítá.

Za ty trenér Svatopluk Habanec považuje Bohemians 1905, Žižkov a střížkovské Bohemians. "Překvapit mohou hráčsky stabilizovaný Varnsdorf, Karviná, Vlašim," mínil Habanec. Ústečtí věří, že v nadcházející sezoně konečně začne rekonstrukce stadionu, která by měla trvat do února 2014.

Licenci pro první ligu nedostal ani na jaře třetí Sokolov a podmínky nesplňují také Střížkovští, kteří v minulém ročníku dlouho atakovali postupové příčky. Nahoře by znovu chtěla hrát Karviná, ani jejím cílem ale není postup.

Reklama

Související témata: