Hlavní obsah

Soud přiznal Bohemians Praha právo odvolat se proti změně názvu

Praha

Druholigový fotbalový klub Bohemians Praha se po dvou a půl letech domohl možnosti odvolat se proti rozsudku, který mu nařídil změnit název. Městský soud v Praze v úterý vyhověl žalobě pro zmatečnost, kterou střížkovský celek podal kvůli tomu, že mu Vrchní soud před rokem neumožnil odvolání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Naší žalobě pro zmatečnost bylo vyhověno a usnesení Vrchního soudu o odmítnutí našeho odvolání bylo zrušeno," řekl dnes právní zástupce Bohemians Praha Tomáš Uherek. "Je to jasný signál, že 'kauza Bohemians' není soudně dořešena. Věřím, že toto rozhodnutí bude potvrzeno i odvolacím soudem a klienty nebude nic nutit ke změně názvu, který užívají v souladu s právním řádem ČR. Klient se každopádně přejmenovávat nebude," dodal.

Hrozba vyloučení trvá

Právě kvůli této žalobě pro zmatečnost Odvolací a revizní komise Fotbalové asociace ČR doporučovala výkonnému výboru FAČR, aby proti Bohemians Praha nepodnikal rázné kroky. Výkonný výbor rozhodl, že pokud se Bohemians Praha do 31. ledna 2013 nepřejmenují, bude s nimi zahájeno disciplinární řízení. V tom případě by klubu hrozilo i vyloučení ze soutěže či ztráta členství v asociaci. Bohemians Praha následně na výkonný výbor podali žalobu.

Spor o název Bohemians se táhne již téměř šest let od podání první žaloby. Bohemians 1905 a jeho fanoušci požadovali vyplatit odškodné za to, že střížkovský tým od roku 2005 podle nich neoprávněně užívá název a logo s klokanem. Žalovaná strana poukazovala na to, že jméno a logo získala na začátku roku 2005, kdy ho na ně převedl se souhlasem TJ Bohemians Praha tehdejší majitel FC Bohemians Michal Vejsada, který nechtěl, aby logo a název byly zahrnuty v konkurzu.

O několik týdnů později vzniklo Družstvo fanoušků Bohemians (DFB), které začalo spolupracovat s AFK Vršovice a následně koupilo od správce konkurzní podstaty FC Bohemians práva k soutěžím a historickou kontinuitu. Koncem června 2005 fotbalový svaz povolil přejmenování klubu AFK Vršovice na Bohemians 1905 a v létě 2005 do ČFL chtěly nastoupit dva kluby s názvem Bohemians.

Svaz uznal za nástupce Bohemians 1905

Svaz uznal za nástupce Bohemians 1905 a Bohemians Praha zakázal pod tímto názvem působit v soutěži. Bohemians Praha se obrátili na civilní soud, který rozhodnutí ČMFS zrušil a umožnil hrát oběma klubům, které využívají název Bohemians a logo s klokanem

V roce 2010 Městský soud v Praze vyhověl žalobě Družstva fanoušků Bohemians a nařídil Bohemians Praha se přejmenovat. Ti se hned na místě ústně odvolali. Po roce a půl však Vrchní soud odvolání zamítl s tím, že se ústně do protokolu odvolat nelze. Bohemians Praha pak podali žalobu pro zmatečnost, které v úterý bylo vyhověno.

Reklama