Hlavní obsah

Chci, abychom si fotbal užívali, byť jde o postup, říká kouč Weber o ambicích Klokanů

Most

Návrat do čela tabulky FNL se povedl fotbalistům Bohemians Praha 1905 díky vítězství v Mostě. A momentálně si vybudovali už šestibodový náskok před třetí a tudíž nepostupovou příčkou, takže jejich posun do nejvyšší soutěže už nabírá konkrétní obrysy. „Chceme sezónu dotáhnout do úspěšného konce,“ potvrdil trenér Jozef Weber ambice Klokanů v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout, Právo

Jozef Weber.

Článek

V jakém rozpoložení je váš tým před finišem soutěže?

Trošku se mi zdá, že právě s blížícím se závěrem ztratily naše výkony na lehkosti. Jakoby vidina postupu kluky svazovala, ale není důvod k nervozitě. Je dobře, že si hráči uvědomují důležitost každého dalšího kola. Ovšem říkám jim, že se nemusí zbytečně stresovat. Chci, abychom si fotbal užívali, byť jde o hodně. A abychom se oprostili od tlaku.

Mostečtí si možná posteskli, že neměli možnost proti Bohemians Praha 1905 využít hráče, kteří v jejich mužstvu hostují právě z vašeho klubu. Jak se k tomu stavíte?

Je to poněkud složitější. Obránce Žižka patří Bohemce. Byl v zimě volný a Most si ho mohl koupit a vyšli bychom mu vstříc. Jenže Severočeši si ho vzali jen na hostování a bylo by divné a nestandardní, aby nastoupil proti nám, když ho platí Bohemka. O Ibragimova, který se vracel z ciziny, jsme měli zájem, ale nedomluvili jsme se s ním na finančních podmínkách. Šel do Mostu, kam ho naše vedení pustilo skoro zadarmo na hostování. A těžko by naši majitelé obhajovali, kdyby dali souhlas s jeho startem proti svému klubu. Jiná situace je, když pošlete mladého hráče na hostování a chcete, aby pravidelně hrál.

Zpět k Bohemce. Jak s odstupem času hodnotíte fakt, že jste se loni v létě zřekli služeb Pavla Lukáše, Nikla, Hartiga, Abrahama?

Byli to kluci, kteří pro Bohemku udělali moc. Ale shodně se ocitli ve věku, kdy nastal čas k ukončení vrcholové kariéry. Stejně bychom k tomu museli přistoupit třeba o krátký čas později. Sám jsem si něco podobného prožil, když jsem končil jako hráč v Jablonci. Je to nepříjemné, ale věk se nedá zastavit. Beru to tak, že hrajeme bez zmíněných zkušených hráčů a snad jsme na dobré cestě.

Sledujete vývoj v první lize? Tedy boj v horní polovině tabulky a o záchranu?

Musím říci, že máme svých starostí a úkolů dost, ale liga mě samozřejmě zajímá. Inklinuji dál k Jablonci, kde jsem strávil dvanáct let, a na to se nedá zapomenout. Občas si zavoláme s lidmi z vedení i některými staršími hráči, se kterými jsem hrál nebo je pak trénoval jako asistent pana Komňackého. A dění na konci prvoligové tabulky vnímám tak, že sestup nikomu nepřeji. Sám jsem si ho loni na jaře prožil s Bohemkou a vím, o čem mluvím. A proto ani nepolemizuji o tom, jaké týmy bychom mohli v lize případně nahradit.

Reklama