Hlavní obsah

HFK Olomouc kvůli nedostatku peněz sestoupí do MSFL

Olomouc

Třetí tým uplynulého ročníku druhé fotbalové ligy HFK Olomouc bude v příští sezoně kvůli nedostatku peněz hrát třetí nejvyšší soutěž MSFL. Klub, kterému chybí v rozpočtu zhruba čtyři miliony korun, nyní jedná s olomouckou radnicí o finanční pomoci. Uvolněné místo v druhé lize by měl zaujmout druhý tým MSFL, kterým je Frýdek-Místek.

Článek

"Nepodařilo se nám naplnit rozpočet 13 miliónů korun. K dispozici máme zhruba 8,5 miliónu korun, takže musíme jít do nižší soutěže, která je finančně méně náročná. Je to bolestivé rozhodnutí, protože máme areál na druhou ligu, do které jsme se po tříletém boji dostali" řekl dnes novinářům předseda představenstva HFK Vladimír Dostál. Klub podle něj přišel o velkého sponzora, který v předchozích letech poskytoval několik milionů korun ročně, a nového zatím nesehnal.

Vedení už rozpustilo mužstvo a s hráči bude postupně jednat. "Chceme, aby tady zůstalo sedm až osm hráčů, byť za jiných podmínek. Trenér Oldřich Machala končí a nastupuje Jiří Derco, se kterým budeme skládat nové mužstvo," řekl Dostál.

Olomoučtí radní v úterý projednají žádost HFK o příspěvek 2,25 miliónu korun na druhou polovinu letošního roku. "Pokud žádost schválí, tak bude rozpočet naplněn a měl by zajistit budoucnost klubu," podotkl Dostál. Je optimistou. "Doufám, že jsem radním, náměstkům primátora i zastupitelům přednesl pádné argumenty. Shodli jsme se, že je to pro ně přijatelné. Uvědomují si, že přihlášení do nižší soutěže je pro nás velký ústupek."

HKF míří do třetí ligy; přitom se spekulovalo o tom, že by se mohl posunout do nejvyšší soutěže místo Znojma, které nemá vyhovující stadión.

Frýdek-Místek váhá

Frýdek-Místek zatím není rozhodnutý, zda nabídku na postup do druhé ligy využije. "Je to pro nás všechno moc čerstvé, bude to třeba pečlivě zvážit. Už jsme sice dříve odevzdávali podklady k licenčnímu řízení pro případný start ve druhé lize, ale s výsledky jsme ještě nebyli obeznámeni," řekl ČTK ředitel klubu Radomír Myška.

HFK po sestupu podle Dostála získá čas na to, aby konsolidoval své finance a mohl poté začít uvažovat o návratu do druhé ligy. "Klub nemá žádné dluhy. Pouze A mužstvo mělo výplaty zpožděné o jeden měsíc, což není dramatické, protože jsou kluby, které mají větší problémy."

Hráčům klub na prémiích dluží zhruba 200.000 korun. "Na druhou stranu od loňského července do letošního dubna bylo (hráčům) vyplaceno šest milionů, takže je to zanedbatelná částka, která bude hráčům doplacena," řekl Dostal.

Dostál má podezření na prodané zápasy

V květnu se HFK s okamžitou platností zřekl služeb zkušených hráčů Davida Kobylíka, Davida Čepa a Ondřeje Čtvrtníčka. Klub to zdůvodnil vážným porušením vnitřního disciplinárního řádu. Podle Olomouckého deníku by za vyřazením mohly být sázky na zápasy vlastního celku.

Podle Dostála byla trojice z týmu vyřazena proto, že v Čáslavi, Varnsdorfu, Karviné a Praze podala velmi špatné až ostudné výkony. "Co bylo příčinou, můžeme jenom spekulovat. Mohla to být špatná sportovní forma nebo také to, že se před zápasem najedli kachny se zelím a knedlíkem. Nebo v tom mohly být i jiné faktory. Představenstvo vážně zvažuje, že celou záležitost nechá prošetřit policií," podotkl.

Konstatoval, že HFK ve čtyřech zápasech s těmito klíčovými hráči vykázal nepříznivé skóre 2:18 a další dva duely doma vyhrál 6:0, což může o něčem svědčit. "Mám informace ze syndikátu sázkových kanceláří, že na tato (čtyři) utkání bylo sázeno na prohru nejméně o tři branky. Důkazy nemám, přesto tady je prostor pro spekulace," podotkl Dostál.

Reklama

Související témata: