Hlavní obsah

Role favorita se nezříkáme a toužíme po návratu, říká hradecký trenér Prokopec

Hradec Králové

Pád z nejvyšší soutěže je pro každý fotbalový klub nepříjemnou záležitostí. Ale jak to bývá, počáteční frustrace ze sestupu odezní a exligové týmy pak začnou spřádat plány na návrat mezi elitu. To je i případ fotbalistů Hradce Králové. „Role favorita na postup do Gambrinus ligy se nezříkáme,“ tvrdí trenér východočeského celku Luboš Prokopec před startem nového ročníku Fotbalové národní ligy, která odstartuje 27. července.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hradecký trenér Luboš Prokopec.

Článek

„Samozřejmě bereme loňskou sezónu jako neúspěšnou, ale už se dozadu raději nedíváme. Bohužel jsme se museli smířit s faktem, že jsme v první lize získali málo bodů na to, abychom se v ní udrželi. Takže sportovně uznávám, že jsme sestoupili zaslouženě," uvažuje mladý kouč, jenž i po sešupu Votroků dostal dál důvěru pro práci s A-mužstvem.

„Je mou největší snahou udělat společně s vedením klubu, realizačním týmem a hráči maximum, abychom se do nejvyšší soutěže vrátili. Realitou je, že odešlo deset členů jarního kádru. Přišlo osm nových tváří na zkoušku a čtyři z nich zůstanou. Jsem připraven s nimi pracovat," odkrývá svůj pohled Prokopec.

Jakého odchodu nejvíce lituje? „Znovu říkám, že změny vnímám jako danou skutečnost. Ale chtěli jsme, aby u nás dál pokračoval útočník Vojta Hadaščok z Liberce. Jenže vrátil se do Slovanu, kde se hodlá poprat o místo v libereckém kádru, který se chystá na Evropskou ligu. Chápu, že je to pro něj motivace," říká trenér, který se těší na zvučnou posilu.

„Trénuje už s námi stoper Adrian Rolko z Mladé Boleslavi, kde je na jeho postu obrovská konkurence a Středočeši asi upřednostňují mladší hráče. Rolko je navíc hradeckým patriotem a věřím, že nám pomůže," podotýká Prokopec.

Prokopec: Cesta k návratu může být dlouhá a trnitá

Také o pozici Hradce v nové sezóně má jasno. „Bylo by hloupé, kdybychom prohlašovali, že nás nelákají ambice na postup. Tak tomu není. Prostě si uvědomujeme, že veřejnost nás předurčuje k bojům o nejvyšší příčky. A pořád je lepší, že postupovat budou nakonec dva celky, než jeden," říká kouč rezolutně, ale i s lehkým úsměvem.

Trenér ví, na čem je třeba zapracovat. „Především na tom, aby kluci dokázali odehrát celých devadesát minut v patřičném tempu. A chceme ještě vylepšit finální fázi, což je asi cílem všech týmů. Už se chystáme na první kolo, kdy je na pořadu derby s Pardubicemi. Nad tím, jestli je pro nás výhodou, nebo ne, že začínáme právě zápasem se sousedním rivalem, nepřemýšlím," uvedl Prokopec.

A do budoucnosti hledí s rozmyslem. „Cesta k návratu do ligy může být dlouhá a trnitá. Hodláme stavět na pevných základech, chceme být trpěliví a předvádět hru, jaká bude mít požadované parametry na prvoligového aspiranta," zamýšlí se trenér.

Pozitivně přijímá skutečnost, že v Hradci Králové bude extraligový hokej poté, co tady najde útočiště celek HC Mountfield. „Jsem přející člověk a jako hradecký občan další kvalitní sport v našem městě jen vítám. Pro sportovní fanoušky bude jen dobře, že kromě fotbalu budou moci chodit i na dobrý hokej," dodává Prokopec.

Reklama

Související témata: