Hlavní obsah

Má dva tituly i reprezentační starty, přesto bude Johana hrát jen druhou ligu

Most

Zimní fotbalová přestávka ještě neskončila, ale fanoušci Baníku Most se už nyní mohou těšit na jarní boje ve druhé nejvyšší soutěži i z toho důvodu, že dres severočeského týmu bude nečekaně oblékat Petr Johana. Dosavadní stoper Mladé Boleslavi totiž před pár dny skončil v respektovaném a ambiciózním středočeském celku a přestoupil do klubu, v němž už v minulosti ve dvou obdobích působil. A má tudíž k mosteckému fotbalu osobitý vztah.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Johana ještě v mladoboleslavském dresu.

Článek

Johana byl stálicí na prvoligových fotbalových hřištích. Z Mostu nejprve odešel do Slovanu Liberec, s nímž v roce 2002 získal mistrovský titul. Patřil do kádru kolem hvězd Štajnera, Nezmara, Holeňáka, Janů a dalších uznávaných hráčů. Druhý titul slavil v roce 2005 s pražskou Spartou. A dostal se i do české reprezentace.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Postupně si vyzkoušel tureckou ligu v klubu Manisaspor. Při návratu do České republiky si zvolil Most, který tehdy účinkoval v první lize. Znovu ho ale zlákalo zahraniční angažmá, tentokrát v Rakousku v klubu Wiener Neustadt. Od roku 2010 hájil barvy Mladé Boleslavi, s níž o rok později vyhrál Český pohár a postoupil do pohárové Evropy.

Další finálovou účast v české pohárové soutěži zažil Johana loni v červnu, kdy Boleslav na neutrální půdě v Chomutově prohrála s Jabloncem na penalty. V probíhající sezóně přispěl k tomu, že Středočeši přezimovali na pátém místě prvoligové tabulky a mají reálnou šanci na boj o pohárovou Evropu na dvou frontách - z ligy a z Poháru České pošty.

Ovšem protřelý stoper už u toho nebude, jelikož opustil prvoligovou scénu. Možná, že je jeho loučení s elitní soutěží předčasné, protože svými kvalitami by se patrně uplatnil i v jiných týmech nejvyšší soutěže. Statistiky Johany: 208 zápasů v české první lize, 39 v turecké lize, 50 v rakouské lize.

Důrazný a obětavý stoper by se měl v mosteckém dresu stát jednou z nejvýraznějších postav druhé ligy. „Vzpomínám si, že tenkrát v roce 2007 jsem toho za Baník Most v první lize kvůli zranění moc neodehrál, takže mám motivaci odvést takové výkony, jaké se od exligového hráče očekávají," svěřil se Petr Johana po návratu do známého prostředí.

Reklama

Související témata: