Hlavní obsah

Slavia chystá tvrdší hru, Pardubice strach nemají

PRAHA

Přidat na důrazu i agresivitě plánují slávisté v dnešním třetí pokračování finále play off hokejové extraligy. Stav série je po dvou utkáních na pardubickém ledě 1:1, hosté ale jedou do Edenu bez obav z tvrdosti soupeře.

Foto: Novinky s použitím ČTK

DEFAULT TITLE

Článek

"Tvrdá, nekompromisní hra do těla je nám vlastní, doma ji určitě chceme uplatnit," prohlašuje domácí kouč Vladimír Růžička, který se už těší na zcela zaplněné hlediště.

"Nemáme strach, umíme se s důrazným hokejem srovnat a rychlá přihrávka s dobrou obranou platí i na Slavii. Důraz může být na hraně, důležitá role proto připadne rozhodčím," zdůrazňuje zkušený útočník hostí Ladislav Lubina.

Užší kluziště nevadí

Výhodu domácího prostředí pro Pražany ani na jedné straně příliš nevnímají. "Nám je v podstatě jedno, zda hrajeme doma či venku," soudí Růžička.

"Nepovažuji za tak důležité, že se hraje v Edenu. Užšího kluziště se bát nemusíme, on to zase tak velký rozdíl není. Důležitější bude nedělat chyby," připomíná asistent pardubického trenéra Jiří Seidl.

"Rychlý přístup k soupeři, ujet z osobního souboje s pukem a nezapomínat přitom na přímočaré akce, to je recept na úspěch," tvrdí obránce Slavie Jan Hejda. "Musíme co nejvíce střílet a tlačit se před branku, čímž se dostane soupeř pod tlak," uvažuje autor vítězné branky z druhého utkání Petr Sailer.

"Musíme vyjít z dobré obrany a trpělivě čekat na chyby. Lze očekávat, že domácí se pokusí aplikovat svůj herní styl a budou víc útočit," míní nejlepší střelec Pardubic v play off Tomáš Blažek.

Volno věnovali především regeneraci

Východočeši zřejmě postaví obránce Zábranského, který od semifinále s Třincem nehrál kvůli problémům s kotníkem. "Měl by se objevit v sestavě, absolvoval bez potíží celý trénink," říká Seidl na adresu hráče, jenž zažil finále všech čtyř předchozích ročníků extraligy, ať už v barvách Vsetína či Sparty.

"Určitě zase nějak přeházíme složení útoků, aby si hráči na sebe moc nezvykli," směje se Růžička, který už může nasadit do hry uzdraveného Dlouhého.

Dvoudenní pauzu věnovali oba soupeři regeneraci sil i zodpovědné přípravě na pokračování boje o titul. "Hru Slavie jsme znovu rozebrali na videu a připomněli jsme si, co se nám doma proti ní povedlo a kde jsme se naopak dopustili zaváhání. Určitě je nutné líp bruslit a být agresivnější," doplňuje Seidl.

Pardubický asistent připomíná, že Pardubice v základní části na ledě Slavie jednou vyhrály a podruhé odešly poraženy teprve když v posledních 10 minutách ztratily vedení 3:1. "Na užším kluzišti se soupeři možná lépe brání, ale kontaktní hokej zase svědčí nám a lidem se to líbí," přizvukuje Růžička.

Otočit skóre není jednoduché

Na obou stranách přičítají velkou důležitost první brance. "Při vedení se mužstvo dostane nahoru, může hrát potom uvolněněji," soudí Růžička. Pardubický trenér Miloš Říha, jemuž odrůstá zlatý přeliv ve vlasech, nechce komunikovat s médii, proto za něj Seidl tvrdí: "Zatím vždy vyhrál tým, který dokázal skórovat první, určitě to přináší velkou výhodu."

"Sami jsme se po nepovedené úvodní části ve druhém zápase přesvědčili, že mazat dvoubrankovou ztrátu proti dobře propracované obraně je téměř nemožné," doplnil Seidl. Růžička však oponuje. "Při vyrovnanosti soupeřů není otáčení skóre jednoduché, ale může se to povést jedině aktivním pojetím hokeje."

Do slávistické šatny připravuje tradiční občerstvení manželka kouče. "Půjde o banánovou specialitku," prozrazuje Růžička, jenž se bavil při tréninku s asistenty curlingem na červené čáře. Pardubice zase chystají pro své fanoušky zdarma velkoplošnou projekci z obou utkání v malé hale poblíž Duhové arény.

Reklama

Související témata: