Hlavní obsah

Chci vrátit Sigmu tam, kam patří, přeje si kouč Kalvoda

Olomouc

Po dlouhých třinácti letech je zpátky v klubu, v němž prožil podstatnou část hráčské i trenérské kariéry. Šestapadesátiletý kouč Leoš Kalvoda se chopil úkolu vrátit olomoucké fotbalisty mezi tuzemskou elitu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Leoš Kalvoda má v Olomouci těžký úkol.

Článek

Mnozí fanoušci Sigmy ve vás vidí spasitele. Cítíte před víkendovým startem druhé ligy velkou zodpovědnost?

Návrat na trenérský post do Olomouce považuju spíš za velikou výzvu. Udělám všechno pro to, abych Sigmu vrátil tam, kam patří. Tedy do nejvyšší soutěže. Jiný cíl mít ani nemůžeme.

Jak to bude obtížné?

Obrovsky. Je mi jasné, že se všechna mužstva budou chtít na nás vytáhnout. Duel s nedávným prvoligistou budou považovat za zápas roku. Tlak na moje hráče bude enormní. S tím se ovšem musíme vyrovnat.

Jste spokojený s kvalitou týmu?

Můžu samozřejmě litovat odchodu Pospíšila do Jablonce či Petra do Slavie. Ze Znojma, kde jsem působil naposledy, jsem chtěl na Hanou přivést obránce Mudru, ale i on dal přednost první lize v Liberci. Nemůžu se zlobit, že zvolili vyšší soutěž. I bez nich máme ovšem dostatečně silný celek. Jen mi trochu vadí, že téměř žádný z hráčů příliš nevyčnívá nad ostatní. Jsou vzácně vyrovnaní. A taky prozatím marně hledáme přirozeného lídra do kabiny i na hřiště. Snad se během podzimu někdo vyšvihne.

Rozhodl jste se dát šanci obránci Bystroňovi, který kvůli trestu za doping a následnému zranění téměř tři roky nehrál. Co si od něj slibujete?

Má mimořádné zkušenosti z těžkých utkání v evropských pohárech za Baník i za Plzeň. Je zdravý, trénuje naplno a brzy by měl začít získávat herní praxi v naší juniorce.

Které týmy považujete za hlavní soupeře v boji o nejvyšší příčky druholigové tabulky?

Pochopitelně Znojmo, které sice o několik hráčů přišlo, ale kádr vhodně doplnilo. Vpředu se budou chtít určitě pohybovat i Táborsko, Karviná, Sokolov či Zlín. Těší mě návrat Opavy, kde bývá fantastické fotbalové prostředí. A nesmím zapomenout ani na Žižkov, tam v neděli svoji pouť za návratem do ligy začneme. Nebude to snadný zápas.

Věříte, že vám olomoučtí fanoušci zachovají i po sestupu přízeň?

Doufám, že ano. Sestup by nás měl všechny semknout. Kdo má Sigmu rád, na její zápasy přijde. V Olomouci je teď sice i extraligový hokej, ale očekávám, že si co do divácké přízně nebudeme moc konkurovat. Jako Olomoučák půjdu pokaždé, když to časově vyjde, hokejisty povzbudit.

Reklama

Související témata: