Hlavní obsah

Hráč a trenér měsíce: Oceněnými za srpen jsou Josef Květon a Marek Kalivoda

Praha

Nový soutěžní ročník Fotbalové národní ligy je již od počátku srpna opět v plném proudu a zbývá proto vyhlásit nejvýraznější aktéry právě tohoto měsíce. Rozhodování bylo tentokrát mimořádně složité, neboť výkony mnoha borců i týmů byly více než vyrovnané. Tabulka to koneckonců potvrzuje. Ligová fotbalová asociace nakonec nejlepším hráčem srpna zvolila opavského brankáře Josefa Květona. Cena pro nejlepšího trenéra pak náleží Marku Kalivodovi z Třince.

Foto: synotliga.cz

Opavský Josef Květon s cenou pro vítěze.

Článek

Opava se po roční anabázi ve třetí nejvyšší soutěži dokázala bleskově vrátit zpět do Fotbalové národní ligy. A způsob, jakým slezský tým do nového ročníku vlétl, bral mnohým dech. V prvních třech kolech posbírala parta trenéra Baránka plný počet bodů a Slezský FC tehdy působil jako dobře namazaný stroj, který vyšel bodově naprázdno až v Třinci. Měsíc zakončilo domácí představení se Sigmou Olomouc, které přilákalo do ochozů pro letošek nejvyšší návštěvu ligy. Ta viděla bezbrankovou remízu.

„Jsem překvapený a nadšený. Vůbec jsem to nečekal, takže zažívám příjemné pocity. Chtěl bych poděkovat všem spoluhráčům. To, že jsem ocenění dostal právě já, není pouze mou zásluhou, ale celého týmu. Myslím si, že jsme dobře připraveni, naše výsledky nejsou náhodné. Na každý zápas se pečlivě připravujeme a vychází nám to. Doufám, že se nám bude dařit co nejdéle. Neřekl bych, že jsme úplnými nováčky. Dá se říci, že Opava je tradičním týmem druhé nejvyšší soutěže a účast v MSFL byla jen takovou roční pauzou. Na Fotbalovou národní ligu jsme ale byli samozřejmě velmi namotivovaní, což svůj význam vzhledem k dobrým výsledkům určitě mělo," řekl Květon.

Trenér měsíce - Marek Kalivoda (FK Fotbal Třinec)

Letos čtyřicetiletý trenér Marek Kalivoda převzal tým Třince v letní přestávce po Karlu Kulovi. Ten se loni umístil na devátém místě. Cílem pro nového kouče bylo poskočit do první osmičky, ale postup až na pódium nikdo z města oceli nečekal. Třinecké prostředí nebylo pro Kalivodu po jeho příchodu žádnou neznámou, v klubu dříve vedl dorostenecký tým U 19. Jako trenér vedl také Zlín nebo Karvinou. V den utkání ve Zlíně oslavil Kalivoda své čtyřicáté narozeniny.

Vstup do soutěže se Slezanům vydařil, v prvním kole remizovali ve Zlíně 0:0 a přerušili osmnáctiletou sérii bez zisku bodu na tomto stadiónu. Podobně dlouhou sérii se družině Marka Kalivody podařilo ukončit také v Ústí nad Labem, kde zvítězili 3:1. Celkově Třinec získal v srpnu deset bodů za tři vítězství, jednu remízu a jednu porážku, přičemž úspěch zaznamenal i v domácím poháru, kde postoupil do 3. kola.

„Chtěli jsme mít dobrý start do soutěže, abychom nebyli od prvního kola pod tlakem záchrany, přestože je soutěž ještě dlouhá. Avšak po prvních pěti kolech nemůžeme usnout na vavřínech. Mrzí mě porážka s Karvinou, protože ji považuji za zbytečnou. Bez ní bychom mohli mít ještě o nějaký bod navíc. Do dalších kol se musíme vyvarovat podobných chyb, jenom tak můžeme být i nadále úspěšní. Buďme skromní a berme to tak, že nás potkali těžcí soupeři. Před začátkem soutěže jsem říkal, že start je pro nás velice těžký a jsem rád za každý bod, který jsme vybojovali. Je hezké, že jsme jich nasbírali tolik. Kluci mohou mít vyšší sebevědomí a mohou na sobě dále v klidu pracovat," svěřil se Marek Kalivoda.

Reklama