Hlavní obsah

Zkušení hráči z Olomouce odešli, Hanáci však z postupových ambicí neslevili

Olomouc

Okamžitý návrat do nejvyšší soutěže avizovala po sestupu fotbalová Sigma Olomouc. Po polovině sezóny druhou ligu skutečně vede, v zimě však překvapila. Rozloučila se s dlouholetými oporami, zadáky Janotkou, Škerlem, gólmanem Zlámalem a také se stopery Dreksou a Svozilem. „Ústup od ambicí to ale není, cílem zůstává postup. Nic jiného nás nezajímá,“ rezolutně utíná spekulace kouč Hanáků Leoš Kalvoda.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklušený trenér Leoš Kalvoda tvrdí, že Hanáci z postupových ambicí neslevili.

Článek

Jak je to tedy s těmi pro mnohé překvapivými odchody?

Jde o ostřílené hráče, kteří měli v klubu slušné podmínky, ale nesplňovali, co jsme od nich očekávali. A hlavně - na podzim už téměř nehráli. Škerle a Janotka sice nastoupili v úvodních třech kolech, ale ty jsme nezvládli, takže šanci dostali mladí. Chopili se jí a zasloužili se o první příčku. Škerle, Janotka a spol. by dál seděli na lavičce nebo hráli za béčko, což by byl luxus. A protože o ně byl zájem z jiných klubů, uvolnili jsme je.

Gólman Zlámal, který byl celé jaro v rekonvalescenci po operaci kolena, je ale jiný případ?

Zdánlivě. Šanci dostal mladý Reichl a chytil se jí. Zdeněk by na jaře určitě jako jednička nezačal. A i on si je vědom, že po zranění potřebuje hrát. Proto jsme ho do Bohemky pustili.

Jít do klíčové fáze sezóny bez zkušeného gólmana však může představovat riziko...

Možná, ale Reichl nás držel celý podzim nad vodou, až na zápas v Karviné podával výborné výkony a já mu věřím.

Odchody jsou jedna věc, zatím jste ovšem nezískali žádnou posilu. Přitom jste zkoušeli útočníka Čtvrtníčka ze Slovácka, měl přijít další hrotový hráč Bosňan Hadžič, ale ani jeden v Olomouci není.

Čtvrtníček očekávání nesplnil, protože nebyl lepší, než naši kluci. Hadžičův příchod zatím brzdí administrativní formality, ale objevit by se u nás měl. A teď máme na testech defenzivního záložníka Adukora z Ghany, který na podzim působil v Portugalsku v druholigovém Trofense a hrál mimo jiné tři roky ve Švédsku za prvoligové Gefle. Uvidíme, jak se ukáže.

Hotový útočník, o kterého jste tolik usiloval, už ale nepřijde...

Bohužel. Máme ale Vašíčka, Rolince, jenž už je po zranění fit, a mládežnického reprezentanta Chorého, který už na podzim jako střídající hráč kvalitu prokazoval a stále se lepší. Záležet bude jen na něm, protože mladí létají často někde v oblacích. Doufám, že to ustojí.

Jaro zahájíte dohrávkou s druhým Varnsdorfem, které pro vás bude zápasem roku. Souhlasíte?

Nás čekají na úvod jara hned dva zápasy roku, protože po Varnsdorfu hostíme druhý Sokolov. Ty duely hodně napoví, jak se soutěž bude odvíjet dál. Když oba zvládneme, všem výrazně odskočíme, což by pro kluky mohlo být obrovskou vzpruhou. Byl by to ideální scénář. Plánovat ale můžeme cokoli, podstatné bude, co uhrajeme na hřišti.

Reklama

Související témata: