Hlavní obsah

Dluh hráčům doplatím a Viktorii možná prodám, řekl žižkovský šéf Vinš

Praha

Čtyři měsíce fotbalisté druholigové Viktorie Žižkov nedostali výplaty. Hrozící stávku odvrátila před nedělním duelem s Mostem dohoda s majitelem klubu. Luděk Vinš v exkluzivním rozhovoru pro Sport.cz a Právo dluh nezapírá a navíc připustil, že na stole má dvě varianty řešení situace. Jednou je i prodej klubu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Majitel Viktorie Žižkov Luděk Vinš.

Článek

Hráčům a realizačnímu týmu prý dlužíte čtyři měsíční výplaty. Spekuluje se však i o větší částce. Co je na tom pravdy?

Ano, hráčům a realizačnímu týmu dlužíme jako klub výplaty a bonusy, ale nejsem si jistý, jestli všem za čtyři měsíce. U někoho to je méně, což však v celkovém kontextu není až tak rozhodující. Dluh rozhodně nepopírám. Dlužná částka nepřesahuje tři milióny korun a jsou v ní nejen výplaty k dnešnímu dni, ale i bonusy a proplacení dopravy či ubytování.

Hráči a trenér hovořili po víkendovém utkání s Mostem o dohodě s vámi a nastoupili, i když ještě dva dny před utkáním prý byli rozhodnuti stávkovat. Prozradíte, co je obsahem té dohody?

Dohoda je jednoduchá. Peníze dostanou v nejbližším možném termínu, jakmile je dostaneme. Máme podepsanou smlouvu s partnerem, a tato částka by dluh pokryla. Vyhráli jsme arbitráž s Baníkem, byť ani po měsíci nemám k dispozici písemné vyrozumění. Jakmile peníze přijdou, pokryjeme naše dluhy vůči hráčům i městské části Praha 3 za pronájem stadiónu. Hráči písemné podklady viděli a dohodu přijali. Samozřejmě jim nemohu říct, že peníze dostanou zítra nebo za tři měsíce, ale přijali i formu, jakou budeme situaci řešit do doby, než dokážeme celý dluh zaplatit. V pátek jsme jim poslali doplatky listopadových výplat, ty jim došly. Zbytek jim přijde do konce příštího týdne. Další splátky budou pokračovat v každém měsíci. Jsem si vědom toho, že dokud nepřijdou zmíněné peníze na klubový účet, abychom jim doplatili vše, ten dluh tam pořád bude. Jakmile přijdou jakékoliv peníze, budeme zužovat ten rozdíl. To jsem jim slíbil.

Někteří jsou v tíživé finanční situaci, takže jste je asi moc nepotěšil...

Vážím si toho, že situaci pochopili. Samozřejmě to pro ně není komfortní situace. Něco jiného je, když berete částky ve statisících, než když máte výplatu kolem dvaceti tisíc korun jako u nás. Někteří hráči mají rodiny, jejich situace je opravdu tíživá. Některé situace jsme řešili individuálně, dostali nějaké zálohy, ale samozřejmě to není ideální. Zdůrazňuji, že jakmile přijde částka, která umožní zaplatit celý dluh vůči hráčům a realizačnímu týmu, okamžitě to udělám. Toto období bereme jako provizorní.

Uvědomoval jste si nebezpečí stávky?

Samozřejmě pro hráče v této situaci přicházelo i krajní řešení, tedy odmítnutí plnění povinností, vyplývajících ze smlouvy. Když se informace o možné stávce objevila, byl jsem v zahraničí. Hned po návratu jsme našli nejbližší možný termín ke schůzce a na ní se dohodli. Hráči sami mě po schůzce ujistili, že jsou ve Viktorce rádi a chtějí hrát. Pokud bude naplněn alespoň dohodnutý provizorní scénář, žádná stávka do konce soutěže nehrozí.

Pelta o Vinšovi
Viktorka Žižkov je tradiční klub, bohužel finanční problémy nemá poprvé. Asi by bylo nejlepší, kdyby ji současný majitel pan Vinš nabídl k prodeji, když má potíže klub finančně zabezpečit.

Co jste říkal jejich vyjádření poděkování za podporu fanouškům při utkání s Mostem, kdy celý tým poklekl?

Chápal jsem to jako gesto vzájemné sounáležitosti s fanoušky, kterých si hráči i já vážíme. Tím by ale měla být situace v tomto směru uzavřená.

Finanční problémy nemá Viktorka poprvé. Co je jejich příčinou?

Problémy vznikly už v roce 2010, kdy vznikl dluh Baníku Ostrava za naše hráče. Už tehdy ta částka přesahovala šest miliónů korun a nyní se vyšplhala na osm a půl miliónu. Když si vezmete, že náš rozpočet se pohybuje mezi dvaceti až třiceti milióny korun, pak to pro nás nejsou malé finanční prostředky. Druhý problém vznikl v době, kdy se chystal vstup italského investora, který nakonec nepřišel, a zase to spadlo na mne. Do toho přišly logicky prohrané arbitráže, protože ty peníze nám celou dobu chyběly a neměli jsme je, k tomu úroky, propadlé jistiny a poplatky za právníky, pak ta částka narůstá. My ji musíme zaplatit, což se děje každé čtvrtletí a v období, kdy se řeší licence klubům, pro jejíž získání je uhrazení dluhů nezbytné.

Pořád jste ve hře o postup do nejvyšší soutěže. Budete o něj bojovat?

Budeme o postup bojovat do poslední chvíle. Je to náš společný zájem.

Ale první liga je dražší než druhá. Kde na ni vezmete peníze?

Dražší je jen v tom smyslu, že když přivedete nové hráče, narostou náklady o jejich platy a bonusy, případně o vylepšení smluv stávajícím hráčům. Vše ostatní, náklady na cestování, energie, to se nezvýší. Jen v případě utkání, kdy bude potřeba svítit. Naopak vyšší jsou příjmy, a to výrazně. Jednak o peníze, které dostaneme od STES jako prvoligový klub. Máme ale dohodnuté či připravené smlouvy s dalšími partnery, kteří svůj vstup podmiňují právě první ligou. Výdaje by pak nebyly vyšší než příjmy.

Předseda FAČR Miroslav Pelta hovořil o tom, že byste měl klub prodat, když na tak náročného koníčka nemáte peníze...

Pan předseda to jistě nemyslel až tak krajním způsobem. Mám na stole v podstatě dvě varianty, co se týká vstupu nových partnerů. Ta jedna je i o tom, že by se silný partner stal vlastníkem Viktorky, tedy ji koupil. O všech variantách jednáme. Nevylučuji ani vstup silného partnera, ale ani možný prodej klubu.

Dluh máte i vůči městské části Praha 3, která vlastní stadión. Dokonce vám prý vyhrožovala výpovědí. Řešíte i tuto situaci?

Samozřejmě řešíme. Ono to ale není tak, že by nám někdo hrozil vyhazovem. Městská část vlastní stadión, včetně budov a osvětlení. Pozemek hned za stadiónem, na druhé straně od budovy odborových svazů, prodala investorovi, který tam bude stavět byty, hypermarket a garáže. Dojde ke zbourání budovy, kde je restaurace a máme i zázemí. Nutné jsou různé přeložky a musí dojít i ke změně vstupů na stadión. Praha 3 vše řeší s investorem. Pro nás je podstatné, aby byla udělána nová smlouva s Viktorií. Dříve jsme platili za pronájem symbolickou jednu korunu ročně. Nyní to je už milión dvě sta tisíc korun a měli bychom platit ještě víc, což je pro klub, jako je Viktorka, finančně neúnosné. Když si ale stadión za nějakých podmínek, pro nás i Prahu 3 přijatelných, pronajmeme, pak musí odpovídat požadavkům pro udělení licence. To znamená, že potřebné úpravy musí provést jeho majitel.

Říkáte, že byste přišli o zázemí, jak byste to řešili?

Majitel stadiónu by vybudoval nové, nebo investor, záleží na dohodě.

To znamená, že by v parku za hlavní tribunou vyrostla nová budova?

To asi ne, protože ten pozemek patří odborářům. Rýsují se ale jiná řešení. Pomalu dosluhuje i hlavní tribuna, takže je třeba hledat kompletní řešení stadiónu.

Z vašich odpovědí není zřetelné řešení dluhu vůči městské části...

Ten nepopíráme a máme už podepsanou smlouvu s partnerem, který ho vlastně uhradí.

Do kdy by tedy měla být smlouva s Prahou 3 o dalším pronájmu hotová?

Rámcově do konce května. Z hlediska udělování licencí je pro nás zcela hraniční konec června. Věřím, že se dohodneme a termíny stihneme.

Reklama

Související témata: