Hlavní obsah

Sázky, prodaný zápas, detektor lži? Druhou ligou hýbe nebývalý skandál

Most

Poslední dubnovou neděli se v Mostě konal zápas 24. kola Národní ligy, v němž domácí Baník podlehl Pardubicím vysoko 2:5. Neobvyklý výsledek, který však až po osmi dnech značně rozvířil už tak neklidné vody českého fotbalu. Vedení severočeského klubu totiž podezřívá své fotbalisty z manipulace kvůli sázkám a chce, aby se celý kádr podrobil testům na detektoru lži. Proti takovému řešení se naopak staví Světová hráčská asociace (FIFPro) a Česká asociace fotbalových hráčů.

Foto: FK Baník Most 1909, Facebook

Mostecký útočník Jiří Procházka (uprostřed v zeleném dresu) v duelu 24. kola s Pardubicemi.

Článek

Most, který je v druhé lize předposlední a z výhry se radoval naposledy v polovině listopadu, duel s Pardubicemi vůbec nezvládl. Po půlhodině zápasu prohrával už 0:4, nakonec z toho byl i tak znepokojivý a ostudný debakl 2:5.

Baník prohrál i desátý zápas v řadě v sobotu ve Zlíně 0:2, a po víkendu bylo na stadiónu nesoucí jméno slavného Josefa Masopusta hodně dusno. Vedení klubu podalo Fotbalové asociaci ČR podnět k prošetření utkání, najalo si detektivní agenturu a chce poslat hráče na polygraf. Zástupci klubu také ohlásili, že sezónu dohrají výhradně s mladými hráči.

„Vedení klubu tímto krokem jasně deklaruje, že netoleruje a odmítá jakékoliv pokusy o ovlivnění utkání a je připraveno spolupracovat na prošetření jakéhokoliv nestandardního přístupu hráčů k utkání," informoval severočeský klub, který pět kol před koncem Národní ligy ztrácí na nesestupové pozice už 10 bodů a jeho záchrana je velmi nereálná.

Situace uvnitř Baníku se nesmírně vyostřila. Na stranu hráčů se však postavila Světová hráčská asociace (FIFPro) i Česká asociace fotbalových hráčů.

Hráči nedostali výplatu

Fotbalistům shodně doporučily, aby se testům na detektoru lži nepodrobili. FIFPro kritizuje vedení Mostu za to, že se svými hráči jedná jako s potenciálními podezřelými, ačkoliv nemá žádný důkaz a zdůrazňuje, že fotbalisté jsou často oběťmi podvodného jednání.

„Mnoho vědců používání detektorů lži kritizuje. Nejsou přesvědčeni, že jde o nejpřesnější a nejvhodnější nástroj k určení toho, zda někdo říká pravdu, nebo lže. Podle expertů jsou lidé schopni tyto testy oklamat, nebo mohou být během testu ovlivněni. Testování na detektorech lži je nevěrohodné," tvrdí šéf právního oddělení FIFPro Wil van Megen.

Podle něj má navíc severočeský klub vůči hráčům nesplněné závazky. „Faktem je, že hráči, kteří nedostali zaplaceno a neustále čelí problémům s penězi, jsou zranitelnější vůči nabídkám k ovlivnění zápasů. FIFPro tudíž důrazně doporučuje vedení klubu, aby vyřešilo tento problém dříve, než začne vykreslovat své vlastní hráče jako kriminálníky," dodal Van Megen.

Na jaře nejhorší tým druhé ligy je jednou nohou na pokraji sestupu a jisté je, že současná situace fotbalistům FK Baník Most na klidu nepřidá.

Reklama

Související témata:
Detektor lži
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články