Hlavní obsah

Česká první liga ho prý nezláká, Frťala je rozhodnutý trénovat na Slovensku

Varnsdorf

Pětačtyřicetiletý Zdenko Frťala byl vyhlášen nejlepším trenérem druhé nejvyšší fotbalové soutěže. A v anketě odborníků se dočkal uznání naprosto oprávněně, protože přivedl provinční tým FK Varnsdorf ke druhému místu, zaručujícímu právo účasti v první lize. A po posledním jarním zápase v Ústí nad Labem Frťala oficiálně oznámil, že v klubu končí. „Odcházím bez ohledu na to, jestli fotbalová asociace pustí Varnsdorf mezi elitu, nebo ne,“ řekl Frťala.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Trenér Varnsdorfu Zdenko Frťala při utkání s Olomoucí.

Článek

Vzpomenete si na svůj příchod do Varnsdorfu?

Samozřejmě, bylo to v roce 2011. Tehdy jsem byl asistentem trenéra Petra Rady v prvoligových Teplicích, ale rozhodl jsem se přijmout nabídku z druhé ligy na post hlavního kouče. Spousta lidí se divila, kam to jdu, jelikož Varnsdorf se teprve rozkoukával ve druhé lize, kam krátce předtím postoupil z pátého místa v ČFL. A po čtyřech sezónách slavíme postupovou příčku do první ligy. Kluci si ji vybojovali, ale zda jim bude umožněno si ji za Varnsdorf taky zahrát, to neovlivní nikdo z nás.

Prý jste bydlel v kamrlíku přímo na varnsdorfském stadiónu? Jak se budete za svým angažmá ohlížet?

Ano, je to úsměvné, ale měl jsem z okna neustálý pohled na hřiště. I taková je moje zkušenost s fotbalem. Za tu dobu jsem tady poznal perfektní lidi v čele s ředitelem Vlastimilem Gabrielem, který je duší klubu. A to, kam se tým posunul, je především zásluha jeho organizačních, manažerských a lidských předností. Když jsme měli náhodou nějaké slabší období, říkal mi: „Ne, aby tě napadlo skončit!" To je v českém fotbale naprosto nevídaný úkaz. Musím vyzdvihnout i asistenta Ivana Kopeckého, což je jen jmenovec někdejší známého trenéra. Byl u mužstva se mnou poslední dva roky a odvedl rovněž neskutečnou práci.

Podle svých slov jste se nyní rozhodl pro odchod na Slovensko. Co vás k tomu vedlo?

I když jsem působil v Česku přes dvacet let, hrál jsem první ligu za Teplice a potom se dal na trenérskou dráhu v českých klubech, pořád jsem říkal, že když jedu domů, tak tím myslím Slovensko. A teď se tam hodlám vrátit za rodinou. Jen syn zůstane v Česku, protože jde na vysokou školu.

Prý máte namířeno do klubu ŠK Šport Podbrezová?

Ještě není nic podepsáno, takže vám to nepotvrdím. Ve Varnsdorfu mi běží smlouva do 30. června, ale je pravda, že jsem s jedním slovenským prvoligovým týmem předběžně dohodnutý. Podbrezová byla předposlední, ale zachránila se v lize.

Nebudou vám jako vášnivému houbaři chybět lesy z okolí Varnsdorfu?

Houby rostou i kolem Podbrezové, ale navíc jsou tam i medvědi. Takže budu muset mít sebou kromě kudly na houby i nějaký těžký kalibr (smích).

Zpět k fotbalu. Neláká vás přece jen česká první liga? Kouče nečekaně hledá Slovan Liberec, možná i další kluby!

Dal jsem už slovo jednomu slovenskému zájemci, a to neměním.

Co víte o slovenské lize?

Sledoval jsem ji v televizi. Není to sice doklad o detailních informacích, ale věřím, že nějaký přehled mám.

Reklama

Související témata: