Hlavní obsah

Trenér Šmejkal je v Sokolově spokojený. Inspiraci čerpal i od kouče mistrů Koubka

K pátému místu v tabulce druhé nejvyšší soutěže přivedl trenér Daniel Šmejkal fotbalisty Baníku Sokolov. Západočeši sice neatakovali přímo postupové pozice do první ligy, ale přesto patřili k předním celkům FNL. Hned po sezóně uzavřelo vedení klubu s koučem novou dvouletou smlouvu, což je jistě ocenění dosavadní Šmejkalovy práce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sokolova Daniel Šmejkal.

Článek

Jak hodnotíte svoje dosavadní angažmá v Sokolově?

Působím ve stabilizovaném prostředí a jsem rád, že jsem tady. Přišel jsem do klubu před rokem. Tehdy jsem měl za sebou práci s mládeží v pražské Slavii, s níž jsem vyhrál Juniorskou ligu. V Praze jsem však nezůstal.

Litoval jste někdy odchodu ze Slavie?

To je těžká otázka, ale nijak jsem nad ní nepřemýšlel. Prostě jsem loni dostal nabídku na post hlavního trenéra ve druhé lize. Sokolov mi nabídl angažmá a snažím se odvádět maximum.

Zdá se, že jste se na druholigové scéně rychle zabydlel.

I kvůli sokolovským fanouškům jsme chtěli hrát kvalitní fotbal. V rámci možností chodilo dost diváků, i když bych si přál, aby jich bylo ještě více. Na dotazy ve smyslu, proč nám třeba uniklo třetí místo v tabulce, bych našel odpověď v tom, že nám možná někdy chyběla větší koncentrace. A z toho se musíme poučit. S hráči si zhodnotíme situaci i s výhledem, co dál.

Sledujete fotbal i z celkového pohledu? A jak coby plzeňský odchovanec oceňujete titul Viktorie Plzeň v první lize?

Za mé hráčské éry bylo v Plzni hodně odchovanců, či hráčů, kteří po jiných štací takříkajíc v lize dosluhovali. Kdežto teď musím říci, že Viktorka Plzeň má top hráče a snad dvacet fotbalistů, kteří mohou kdykoliv nastoupit do ligové sestavy. V kontaktu jsem s jedním z asistentů trenéra Zdeňkem Bečkou, protože jsme spolu hráli. V jednom mužstvu jsem kopal i s Pavlem Horváthem. Jsme skoro stejný ročník. Ostatní plzeňští kluci jsou o dost mladší.

Velký kredit si získal i plzeňský trenér Miroslav Koubek. Nedávno jste měl možnost s ním spolupracovat.

Znám se s ním ze Slavie, kde v předminulé sezóně vedl áčko a já juniorku. Měli jsme spolu i sezení a komunikovali jsme. Moc mě inspirovalo, že jsem s ním mohl debatovat o fotbale. Pro mě to bylo poučné a pana Koubka uznávám jako absolutně respektovaného trenéra.

Reklama

Související témata: