Hlavní obsah

Kruté. Celý rok dřeme a pak to přijde vniveč, smutní fotbalisté Varnsdorfu

Josef PešoutSport.czPrávo

Černý scénář se naplnil. To, čeho se ve fotbalovém Varnsdorfu obávali, ale nechtěli si dlouho připustit, se stává realitou. Místní fotbalový celek, který si druhým místem v tabulce FNL vybojoval právo účasti v Synot lize, si navzdory postupové pozici nejvyšší soutěž nezahraje.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Stadión ve Varnsdorfu nevyhovuje podmínkám pro první ligu.

Článek

Naděje na to, že se skromný klub ze Šluknovského výběžku představí v první lize, trvala jen deset dní od skončení minulé sezóny. Vedení FK Varnsdorf oznámilo, že se kvůli nevyhovujícímu domácímu stadiónu a chybějícím prostředkům pro jeho rychlou rekonstrukci, účasti v první fotbalové lize vzdává.

V klubu zavládlo velké zklamání na všech stranách. Euforie a nelíčené nadšení, které doprovázely „postupové" oslavy, jsou rázem pryč a zapomenuty, jelikož hlavní motiv radosti ze sportovního úspěchu a historického kroku týmu se nenaplnil. Přitom předseda představenstva Vlastimil Gabriel byl odhodlaný udělat pro to, aby Varnsdorf mohl jít mezi elitu, maximum. Vedl spoustu jednání na různých úrovních, přesto nedošlo ke kýženému pozitivnímu závěru.

Varnsdorf první ligu hrát nebude. „Dospěli jsme k tomu po zralé a racionální úvaze. Možnost startu v nejvyšší soutěži byla pro nás lákavá, ale zároveň bychom na sebe vzali příliš velké riziko," uvedl Gabriel. „To, že jsme se takhle rozhodli, neznamená, že bychom zcela rezignovali na vizi dostat někdy v budoucnu do našeho města první ligu. Budeme dál pracovat na infrastruktuře a vynasnažíme se udržet i stávající sportovní úroveň mužstva," prohlásil klubový šéf.

Kapitán Breite: Je to kruté

Nálada v hráčské kabině po oznámení smutného verdiktu? Absolutní rozčarování, bezmoc a možná i frustrace. „Znepokojovaly nás už články v médiích, které hned po našem úspěchu měly negativní náhled na naši případnou účast v první lize. Nečetlo se to hezky, a bohužel se odhady naplnily. Celý rok dřeme, a pak to přijde vniveč," klopil zrak kapitán mužstva a nejlepší hráč Fotbalové národní ligy podle hodnocení FAČR, varnsdorfský záložník Radim Breite.

Měl pochopení i pro rozladění a snad i slzy některých spoluhráčů. „Sešla se tady výborná parta. Byla přitom složená, jak se říká z odložených hráčů, které dosud v první lize nechtěli. A my jsme toužili dokázat, že na ligu stačíme. Nevadilo by nám, ani kdybychom ji hráli třeba v Jablonci, jak se o tom prý uvažovalo. Je kruté, když si na hřišti vybojujete postup, a pak za stejný klub ligu hrát nemůžete," jen těžko se smiřoval se vzniklou situací. Je možné, že Breite se v nejvyšší soutěži přece jen objeví v dresu jiného týmu. „Prioritou byl pro mě Varnsdorf. A dokud tam byla jiskřička naděje, tak jsem o jiné nabídce nepřemýšlel," tvrdil Breite, jenž má na svém kontě jediný prvoligový start za mateřské Teplice před šesti lety.

Rudnytskyy: Má smysl hrát druhou ligu?

Ukrajinský záložník Pavlo Rudnytskyy ve službách Varnsdorfu neskrýval rovněž chmury: „Mně se něco podobného stalo už podruhé v kariéře. Před pěti lety jsem postoupil do první ligy s Ústím nad Labem, které mě ale poslalo do Varnsdorfu. Takže jsem si tehdy nejvyšší soutěž nezahrál, což mě postupně přebolelo s vidinou, že do ní máme letos nakročeno s Varnsdorfem. Podle tabulky jsme postoupili, ale ve skutečnosti je to k ničemu. To už je dvojitý smutek. Má vůbec smysl hrát druhou ligu, k čemu vlastně je?," zvolil řečnickou otázku fotbalista, který působí v Česku už od svých žákovských let.

Fakt, že nejspíš Varnsdorf nebude hrát první ligu, ač si ji vybojoval, zřejmě tušil trenér Zdenko Frťala, který v klubu na vlastní žádost skončil. „Prožil jsem tady čtyři nádherné roky. Pro mě zůstává nejdůležitější skutečnost, že jsme obsadili v tabulce postupové druhé místo se čtyřbodovým náskokem před Zlínem. To nemůže nikdo zpochybnit. Proto odcházím se vztyčenou hlavou," svěřil se Frťala, který má namířeno do slovenského prvoligového celku Šport Podbrezová.

Reklama