Hlavní obsah

Žižkov nedostal licenci pro druhou ligu! Budou ji hrát Domažlice s Horváthem?

Fotbalová Viktoria Žižkov má velký problém. Pro nadcházející sezónu Národní ligy nedostala licenci. Pražský klub o tom informoval na svém oficiálním webu a zvažuje, do jaké soutěže se pro příští ročník přihlásí. Místo Žižkova v sezoně 2015/16 obsadí jeden z předních celků třetí ligy, zájem už projevily Domažlice, které jsou farmou mistrovské Plzně a měl by je trénovat bývalý kapitán Viktorie Pavel Horváth.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Žižkov Jindřich Trpišovský.

Článek

Přestože důvody neudělení licence nebyly oficiálně zveřejněny, pravděpodobně jde o dlouhodobé finanční problémy Žižkova. Klub podle radnice Prahy 3 dluží 900 tisíc korun za nájem stadionu a spor už míří k soudu. Během jara také údajně několik měsíců nedostávali výplaty ani fotbalisté Viktorie, kteří kvůli tomu zvažovali bojkot utkání.

Licenční komise FAČR o Viktorii rozhodla v dodatečném řízení. Žižkov, který skončil v tabulce druhé ligy čtvrtý a teoreticky mohl pomýšlet i na postup do nejvyšší soutěže, prý všechny vyžádané podklady dodal.

"Klub je odevzdal ve stanovené lhůtě a v plném znění tak, aby licenci pro druhou nejvyšší soutěž obdržel. Smutnou skutečností pro naši stranu je fakt, že například Baník Ostrava, který dluží Viktorce nemalou finanční částku, dostal licenci pro první ligu, ale FKVŽ licenci neobdržela," uvedl klub na internetových stránkách.

Proti rozhodnutí se nelze odvolat a Žižkov se může přihlásit maximálně do třetí nejvyšší soutěže ČFL. "Klub nyní čeká na písemné vyjádření od FAČR, proč licence nebyla udělena. Nyní bude na rozhodnutí majitele, který je v současné době v zahraničí, a vedení klubu, do které soutěže se FK Viktoria Žižkov přihlásí pro příští soutěžní ročník," uvedl klub.

Žižkov nahradí jeden z celků v pořadí uplynulé sezony třetí ligy. Střížkovští Bohemians si postup zajistili jako vítěz, druhé Jirny vyšší soutěž odmítly. "FAČR už před koncem soutěže rozesílala podklady kvůli licencím a ani jsme na to nereagovali. Vůbec jsme o Fotbalové národní lize nepřemýšleli," řekl ČTK sportovní ředitel Jiren Josef Jícha.

Naopak třetí Domažlice profesionální licenci dostaly a do druhé ligy by chtěly. "V zásadě říkáme, že máme zájem. Momentálně vyvíjíme všechny kroky, aby tomu tak bylo. Záleží na ekonomické situaci. Máme prodloužit o pět metrů hřiště a to umíme udělat. Potřebujeme jenom souhlas města, protože je to městský stadion," uvedl pro ČTK prezident Jiskry Jaroslav Ticháček.

Jasno chce mít do jednoho týdne. "Jsme farma Viktorky, takže i tam očekáváme pomoc. Lidi jsou tady všichni na tu situaci natěšení, ale uvidíme, nemůžeme předbíhat," dodal Ticháček.

Reklama

Související témata: