Hlavní obsah

Ústí nad Labem se stane jediným akcionářem fotbalového klubu

Ústí nad Labem se stane jediným vlastníkem tamního druholigového fotbalového klubu, od FK Teplice koupí 98 akcií klubu. Zaplatí za ně 850 000 korun. Rozhodli o tom zastupitelé. Město zároveň navýší o tři milióny korun základní jmění klubu, což by mělo zajistit jeho finanční stabilizaci, řekl náměstek primátorky Jiří Madar (UFO). Klub se potýkal s existenčními problémy poté, co nedostal slíbené peníze od sponzora.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Ústečtí fotbalisté dosáhli v 3. kole MOL Cupu senzačního vítězství 4:2 nad Slavií a pražský celek vyřadili.

Článek

"Do konce roku klub stabilizujeme, pro příští rok je v plánu navýšení dotace a jednáme o přímém pronájmu městského stadiónu klubu," řekl Madar.

Zastupitelé zároveň změnili složení představenstva a dozorčí rady klubu, který bude mít i nového ředitele. "Mají tři měsíce na to, aby to dali do pořádku, a myslím, že teď jsou tam takoví lidé, kteří to zvládnou," uvedl Madar. Klub by měl dostávat v následujících letech od města každoročně osm miliónů korun. Polovina z této částky je určená na děti a mládež.

Klub je podle jarního auditu ve velmi vážné situaci, má záporný vlastní kapitál a více závazků po splatnosti. Město v posledních měsících hledalo cestu, jak klubu pomoci. Nejprve zvažovalo dotaci, ta ale narazila na evropskou legislativu, protože by mohlo jít o zakázanou podporu. To v tuto chvíli podle Madara nehrozí. "Tři milióny dostanou až ve chvíli, kdy budeme stoprocentním vlastníkem, čímž je toto riziko minimalizované," doplnil Madar.

Nový management má připravit strategii na dlouhodobou stabilizaci klubu, bude hledat i partnery. "Shánět peníze v Ústeckém kraji je nejsložitější v celé České republice. Nemáme tady firmy, které by dlouhodobě prosperovaly, nemáme tady investory. S tím souvisí zaměstnanost a koupěschopnost obyvatel, kteří by si mohli dovolit koupit lístek za 300 nebo 400 korun. My máme lístky za 50, maximálně 100 korun, protože lidé nejsou schopni dát víc. A s tím souvisí i problém zobchodovat jakákoli marketingová práva," řekl člen představenstva Libor Zajíček. Klub s některými partnery, kteří by mohli přinést řádově milióny korun, jedná.

FK Ústí nad Labem vznikl v roce 1945, nejvyšší fotbalovou soutěž hrál naposledy v sezóně 2010/11. V tabulce druhé ligy mu v současné době patří páté místo, v úterý se postaral o překvapení vyřazením pražské Slavie z poháru.

Reklama