Hlavní obsah

Oprava fotbalového stadiónu v Pardubicích může napřesrok začít

Pardubice

Pardubická radnice by napřesrok mohla začít s opravou zchátralého Letního stadiónu, aby získal parametry pro první fotbalovou ligu. V příštím roce nechá zhotovit projekt, aktuálně má hotovou studii. Novinářům to v pondělí řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO). Náklady město odhaduje na 300 miliónů korun, zahrnují i sportoviště a stavby v okolí stadiónu.

Foto: David Taneček, ČTK

Fotbalisté Pardubic slaví s fanoušky vítězství nad Spartou v osmifinále MOL Cupu.

Článek

Pokud by město nemělo k dispozici žádné dotace, rozdělí práce na dvě etapy a začne s přestavbou hlavní tribuny a dostavbou dvou schodišť. "Tribuna umožňuje 1500 zastřešených míst k sezení a celkem 4800 míst k sezení, což už je kapacita na první fotbalovou ligu," řekla Dvořáčková. Pardubičtí fotbalisté v současnosti hrají druhou ligu, po podzimu jim patří šesté místo.

Počítá se zachováním takzvané Brány borců, kterou navrhl architekt Karel Řepa. Objekt se možná stane kulturní památkou. Původně jej město chtělo nechat zbourat, aby tam mohla být parkovací místa. I tak se podle náměstkyně v nové studii podařilo počet parkovacích míst navýšit. Když se například postaví parkovací dům, bude lokalita disponovat 500 stáními.

Studie počítá se stavbou menšího hotelu nebo s proměnou nábřeží Labe, kde vznikne bulvár pro pěší, cyklostezka a zároveň se promění stávající parkoviště. V areálu bývalých jatek, kde město nechá příští rok zdemolovat objekty, architekti navrhli hřiště pro veřejnost i tréninkové zázemí pro sportovce. Na to naváže podél Tyršových sadů dětské hřiště či lezecká stěna.

"Komunikace budou financované samostatně, ale děláme si v rozpočtu na dopravní stavby rezervy. Nová studie půjde do všech komisí k připomínkám a příští rok chceme vypsat výběrové řízení na projektovou dokumentaci," řekl primátor Martin Charvát (ANO).

Radnice bude jednat s fotbalovou asociací, která by mohla na modernizaci areálu přispět. Nové působiště by měli využívat fotbalisté, kteří dosud hrají v areálu Na Vinici. Naopak hráči amerického fotbalu a tenisté, kteří mají v lokalitě kurty, by měli získat náhradní sportoviště, podotkla Dvořáčková.

Reklama