Hlavní obsah

Kluci mě berou, respektujeme se a fotbal je i o důvěře, říká budějovický trenér Horejš

Ústí nad Labem

Fotbalisté Dynama České Budějovice se na jaře vezou na pozitivní vlně. V odehraných čtyřech zápasech druhé nejvyšší soutěže získali deset z dvanácti možných bodů. Přitom měli po prvním duelu takřka měsíční pauzu kvůli karanténě, ale následně zvládli tři střetnutí během osmi dní. Spokojen s výsledky tak může být i trenér David Horejš, který z postu asistenta převzal taktovku v průběhu podzimu místo tehdy odvolaného kouče Františka Cipra. „Sbírám trenérské zkušenosti a opírám se o celý realizační tým,“ řekl někdejší dlouholetý ligový fotbalista v rozhovoru pro Sport.cz po vítězném utkání v Ústí nad Labem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbal. Ilustrační foto.

Článek

Co jste už stihl po skončení aktivní hráčské kariéry?

Končil jsem ve čtyřiatřiceti letech, což bylo vzhledem k problémům s kolenem asi tak akorát. S trénováním jsem začínal u mládeže, konkrétně u žáků a vedl jsem i budějovický tým do 19 let. Potom jsem dostal možnost spolupracovat s panem Ciprem u áčka. Posunulo mě to dál a ve druhé polovině října po zápase s Olomoucí B jsem byl jmenován hlavním trenérem Budějovic ve druhé lize.

Jak vidíte svou novou roli?

To, že jsem koučem, není jen o mě. Tvoříme tým společně s asistentem Jirkou Lerchem, trenérem brankářů Pavolem Švantnerem a hlavně fotbal je o kabině a hráčích. S některými z nich jsem ještě hrál, takže to bylo zpočátku trochu těžší. Ale kluci mě berou, respektujeme se a je to o důvěře. Něco jsme si nastavili a doufám, že v tomto trendu budeme pokračovat dál.

Čím to, že se vám na jaře tak daří?

Hráli jsme doma třikrát po sobě. A navázali jsme na vydařený trojboj vítězstvím v Ústí nad Labem 3:0. Od prvního okamžiku jsme byli lepší a zaslouženě jsme dali krásné tři góly. A měli jsme i další šance. Těší mě udržená nula vzadu. Možná, že jarní forma je i vyjádřením kvalitní zimní přípravy. Vážíme si každého vítězství a chceme to potvrdit i v dalších dohrávkách, které nás čekají.

Útočník Richard Kalod vstřelil čtyři branky ve třech kolech v řadě, z toho dvě v Ústí.

Potýkal se se zdravotními problémy, ale teď je velice platným hráčem. Dal se zdravotně dohromady a jsme rádi, že mu to jde. V Ústí dvakrát skóroval a měl splněno.

Mrzí vás zimní odchod talentovaného útočníka Zdeňka Linharta?

Přestoupil do Slavie Praha, odkud šel na hostování do Táborska. Byla to jeho věc a tím to pro nás skončilo. Ani jsme neuvažovali o tom, aby se vrátil na hostování. Věřím, že stávající budějovičtí útočníci budou stoprocentně připravení, a pokud budou zdraví, prokáží kvalitu.

Jaké jste si stanovili cíle pro zbytek jarní sezóny?

Když budeme předvádět takový fotbal jako dosud na jaře, podpořený elánem a chutí, měli bychom si vylepšit postavení v tabulce. S ohledem na rozdílný počet zápasů jednotlivých týmů se teď nedá přesně odhadovat, kam bychom se mohli dostat. Uvidíme až po posledním kole.

Spřádáte v Budějovicích plány a myšlenky na případný návrat do první ligy?

Byli bychom za to v budoucnu rádi, ale zároveň je nutné, abychom si zachovali pokoru.

Reklama

Související témata: