Hlavní obsah

Reparát jsme složili na jedničku, radoval se po výhře nad Sigmou gólman Baníku

Ostrava

O tom, že papírové prognózy jsou ve fotbale často k ničemu a každý zápas je úplně jiný, by mohl dlouze vyprávět brankář Baníku Ostrava Petr Vašek. Zatímco ze hřiště tápajícího Třince odjeli v sobotu Baníkovci po ostudném debaklu 1:4 jako zpráskání psi, jen o čtyři dny později dokázali na svém stadiónu vyhrát 1:0 nad dosud neporaženou Sigmou Olomouc.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Baníku Vlastimil Petržela mohl být po výhře nad Olomoucí spokojen.

Článek

„Tohle je fotbal. Někdy to vyjde, ale občas se stane, že to dopadne takovou blamáží jako v Třinci. Tam jsem si sáhl na balón, jen když jsem ho vytahoval ze sítě. To se mi často nestává, abych dostal ze čtyř střel čtyři góly," vrátil se k víkendové první podzimní porážce Baníku ve druhé lize Vašek.

Proti Olomouci pracovala ostravská obrana výrazně lépe, přesto nechala hostům několik okének. Druholigový lídr je ale nevyužil především díky brilantnímu výkonu Petra Vaška, který si od trenéra Vlastimila Petržely vysloužil velkou poklonu. „Opět dokázal, že je pro náš tým absolutně nepostradatelný," pronesl nadšený Petržela.

Zkušený gólman působil v brance velmi jistě, míče mu po soubojích ve vzduchu nevypadávaly, chytil tři velké šance. „V Třinci jsme dostali pořádnou facku, ale měli jsme naštěstí šanci na reparát, který jsme složili na jedničku," radoval se ostravský brankář.

Největší starosti mu dělal olomoucký útočník Chorý, který ale v obou svých stoprocentních šancích selhal. „V prvním poločase jsem už byl bezmocný. Propadli jsme na pravé straně, odkud přišel dobrý centr a on tam byl v tu chvíli sám. Tam nešlo udělat nic. Je bomba, že to netrefil," líčil první tutovku Chorého Vašek.

Rozhodla Brazilcova šmudla

Ve druhé půlce Chorý zakončoval z deseti metrů mnohem lépe, Vašek se ale po míč vrhl jako dravá šelma a skryl ho pod tělem. „Skákal jsem tam jen reflexivně, protože jsem tak nějak tušil, že by to mohl chtít prostřelit. Balón mi prošel pod tělem a šel do branky, ale stihl jsem se ještě otočit a chytit ho," popisoval ostravský hrdina.

Utkání rozhodl jediný gól, která dal v prvním poločase ostravský Brazilec De Azevedo. „Byla to taková šmudla, ani jsem si toho gólu nevšiml. Ale to nevadí. Je skvělé, že jsme náskok udrželi, protože Olomouc hrála opravdu dobře a nebylo to pro obránce vůbec jednoduché. V útoku hodně rotovali a obránci každou chvíli bránili někoho jiného. Když to srovnám s Třincem, tak jsme to tentokrát zvládli naprosto skvěle a musím před spoluhráči smeknout," říkal Vašek, který proti Sigmě vychytal osmé čisté konto ze šestnácti utkání.

Baník zakončil podzim výhrou, která ho posunula na druhou příčku. Na vedoucí Sigmu ztrácí čtyři body, na třetí Opavu má dvoubodový náskok. „Prohráli jsme jen jednou, sezónu jsme zakončili výhrou nad Olomoucí. Myslím, že se nemáme za co stydět," přemítal Vašek. „Už hraju fotbal poměrně dlouho a vím, že vybudovat mančaft nějakou dobu trvá. A my jsme se tady sešli teprve před třemi měsíci. Všichni v tomhle týmu, od masérů, přes trenéra až k hráčům jsme odvedli velmi dobrou práci," přemítal 37letý gólman.

Reklama

Související témata: