Hlavní obsah

Nechtěl jsem končit na nosítkách, říká matador Pospěch

Praha

Mnozí fotbalisté mají v 38 letech dávno po kariéře, ikona druholigové Opavy Zdeněk Pospěch se necelé čtyři měsíce po operaci křížových vazů v koleně chystá na start zimní přípravy. Bývalý reprezentační obránce po srpnovém zranění rychle zahnal trudnomyslnost, dopředu ho žene touha být na hřišti u postupu do první ligy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Pospěch na tréninku národního týmu - archivní snímek.

Článek

Sedm týdnů po zákroku jste už běhal. Co stojí za tak krátkou rekonvalescencí?

Neměl jsem s přetrženými vazy žádné zkušenosti. Naštěstí. Nevím, jestli moje rekonvalescence byla rekordní, ale lékař Renda Boglevský odvedl vynikající práci. Zvolil novější postup, operoval mě hned po zranění, sval mi tolik neochabl. Klepu si na zuby, všechno šlo a jde hladce.

Většina hráčů ve vaší situaci by pravděpodobně volila konec kariéry. Proběhla vám tato myšlenka hlavou?

Jasně, že jsem nad tím přemýšlel. Vždyť já vlastně končil každý týden, po každém zápase, jak jsem byl unavený... (směje se) Ale v hlavě mi pořád něco říká: ještě nenastal ten pravý čas. Navíc je lepší skončit na hřišti po konci sezóny než na nosítkách.

Nedokážete být bez každodenního kontaktu s kabinou?

Právě že si to představit docela dobře dokážu. Jenže pokaždé přijde moment, kdy mi začne být konce líto. A jedu dál.

Jak si plánujete nejbližší budoucnost?

Terény v zimě nejsou kdovíjaké, pro koleno nebudou ideální. Může se něco stát a bude doopravdy konec. Proto se dívám maximálně k nejbližšímu dni. Pokud všechno půjde dobře, aspoň jaro bych chtěl dohrát. Pak by se vidělo, co dál.

Vizitka Zdeňka Pospěcha:
Narozen: 14. prosince 1978
Pozice: obránce
Kariéra: SFC Opava, Dukla Hranice, Třinec, NH Ostrava, SFC Opava, Baník Ostrava, Sparta Praha, FC Kodaň, FSV Mohuč, SFC Opava Největší úspěchy: účastník ME 2008, 3x mistr dánské ligy, 2x mistr české ligy (Ostrava, Sparta)
Reprezentace: 31 zápasů/2 góly
Česká liga: 196/26
Dánská liga: 75/10
Německá liga: 88/1

Opava má nakročeno k postupu. Láká vás první liga?

Lákavá je. Neznamená pro mě prioritu, myslím, že jsem v první lize už něco odehrál. Je to ale určitě jeden z aspektů, který mě u aktivního hraní drží.

Troufl byste si na ni?

Vždycky, když se dívám na nějaký zápas, přemítám, jestli bych na ni měl, nebo ne. Říkám si pro sebe: podívej se na ty klučiny, měl bys ještě na to se s nimi měřit? Neumím si objektivně odpovědět.

Když už jsme u toho, má Opava na postup?

Tým je poskládaný skvěle. Pokud je možnost, je potřeba se o ni poprat. Nemusí to vyjít. Ale ušli jsme polovinu cesty, od postupových příček máme malý odstup, tak by byla hloupost to nezkusit.

Během kariéry jste prožil šest báječných let v zahraničí (Kodaň, Mohuč). Nestýská se vám po plných stadiónech a pozitivním vnímání fotbalu?

Je znát, že atmosféra fotbalu není v Česku tak nakloněná. Nevím proč, ale je to tady víc negativní než pozitivní. Na druhou stranu tím, že jsem doma, v Opavě, je okolí ke mně vstřícné. Celkově to ale na mě nepůsobí dobře. Lidi v zemích, kde jsem působil, mají na sportovce jiný náhled.

Když si v televizi pustíte bundesligu, není vám smutno?

Stýská se mi po ní. Jenže sám moc dobře vím, co se mnou náročná soutěž dělala v mojí poslední sezóně v Mohuči. Už bych neměl velkou šanci se uplatnit.

Udržujete s Mohučí kontakt?

Menší a menší, nebyl jsem tam přes rok. Je to způsobeno i tím, že se v klubu změnil management, mnozí moji bývalí spoluhráči působí jinde.

A v Kodani se zastavíte?

Tu jsem hodně zanedbal. Strašně rád bych se tam zase podíval a obnovil kontakty. Vrátil se trenér Solbakken i někteří bývalí hráči. Až bude vhodná příležitost, do Kodaně poletím.

Třeba návštěvu účastníka Ligy mistrů využijete i pro stáž...

To mě neláká. Trenéři stráví „v práci" strašně času, to bych nechtěl. Jasně, u fotbalu chci dál být, přemýšlím, z jakého úhlu. Trenéřinu jsem vyloučil. A zbývající varianty? Ještě nevím.

Reklama

Související témata: